Linkuri accesibilitate

Reacția autorităților și a societății civile la cazul refugiaților din Timișoara


Refugiații au primit ceai cald și alimente, la inițiativa societății civile.
Refugiații au primit ceai cald și alimente, la inițiativa societății civile.

Un articol al Europei Libere a trezit autoritățile și a implicat societatea civilă. Cei 24 de refugiați de la Timișoara sunt carantinați, alți peste 100 așteaptă să fie repartizați.

Semnalul dat de Europa Liberă zilele trecute despre 24 de refugiați care dormeau sub cerul liber lângă Centrul de Proceduri și Azil pentru Refugiați de la Timișoara a avut ecou.

Primăria a finalizat pregătirea căminului CFR pentru a-i plasa în carantină iar societatea civilă a intrat în acțiune.

Potrivit Primăriei, alți 24 de refugiați au mai fost aduși în cursul după-amiezii de sâmbătă la căminul CFR. În total, acolo sunt 48 de refugiați, dintre care 44 de afgani, trei pakistanezi, un irakian. Printre ei este o singură femeie.

Cu toate că numărul de paturi a fost suplimentat, capacitatea căminului este aproape atinsă, astfel încât autoritățile vor trebui să găsească alte soluții pentru ceilalți refugiați.

Consiliul Național pentru Refugiați din România a asigurat micul dejun și măști de protecție pentru refugiații aflați în custodia Poliției de Frontieră Timiș, ajunși acum la peste 100 de persoane.

„Oameni minunați ne-au ieșit în cale și am putut să arătăm bunatate astăzi multor migranți aflați în nevoie. 150 de refugiați au primit mâncare, pături, un ceai cald...și cel mai mult, un zâmbet pe sub mască. Mâine, o luăm de la capăt!”, a consemnat pe Facebook Flavius Ilioni-Loga, sufletul acțiunii.

Donațiile în bani, alimente, obiecte de îmbrăcăminte și mobilier, au fost transportate cu patru autoturisme la frontieră.

Un grup de tineri a cumpărat 40 de paturi, studenții arabi au donat haine și îmbrăcămimte, un pastor evanghelic a donat 500 de lei, o doamnă a adus șosete de lână tricotate și saci de dormit, iar Biserica Aletheia a pregătit ceai cald în această perioadă friguroasă.

Zeci de români, nu doar din Timișoara, au donat bani și au trimis alimente, aflăm de la LOGS- Grup de Inițiative Sociale, organizația care coordonează întreaga acțiune de ajutorare.

Europa Liberă a relatat, în urmă cu câteva zile, că 24 de bărbați refugiați din Afganistan și Pakistan au înnoptat sub cerul liber, la Timișoara, chiar la poarta Centrului Regional de proceduri și cazare a solicitanților de azil.

Nu dormim de patru zile”, spunea, atunci, afganul Rubani Khan, susținând că paza instituției îi gonește de acolo. Au venit prin Serbia, care din 21 noiembrie se află pe lista țărilor din „zona galbenă”, ceea ce presupune că toți cei care trec granița în România trebuie să intre în carantină timp de 14 zile.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG