Linkuri accesibilitate

SUA: Amenințarea din partea Occidentului la adresa Rusiei este „o absurditate”


Joe Biden și consilierul său pentru securitate națională, Jake Sullivan, în tren, în ziua vizitei surpriză în Ucraina, 20 februarie 2023. Președintele american a călătorit cu trenul din Polonia până la Kiev timp de aproape 10 ore.
Joe Biden și consilierul său pentru securitate națională, Jake Sullivan, în tren, în ziua vizitei surpriză în Ucraina, 20 februarie 2023. Președintele american a călătorit cu trenul din Polonia până la Kiev timp de aproape 10 ore.

Statele Unite ale Americii și Ucraina au avut marți o primă reacție la discursul ținut de președintele rus Vladimir Putin cu privire la starea națiunii rusești.

Afirmația lui Vladimir Putin din discursul său potrivit căreia invazia Ucrainei a fost instigată de Occident este o „absurditate”, afirmă un înalt oficial american, potrivit agenției de presă AFP.

„Nimeni nu atacă Rusia”, spune consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

„Există un fel de absurditate în ideea că Rusia a fost sub o formă de amenințare militară din partea Ucrainei sau a altcuiva”, menționează oficialul american.

Conform BBC, este de așteptat ca președintele american Joe Biden să prezinte, în cursul zilei de marți, opinia sa despre războiul din Ucraina.

El va rosti discursul în capitala poloneză, Varșovia, unde se va întâlni cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, pentru a discuta despre cooperarea bilaterală dintre cele două țări, despre eforturile de sprijinire a Ucrainei și se va întâlni cu liderii Grupului Bucureşti 9 (B9), format din aliații NATO din Flancul Estic.

Discursul președintelui Joe Biden este așteptat la câteva ore după ce Vladimir Putin a acuzat Occidentul că este responsabil pentru război. Joe Biden a făcut luni o vizită surpriză în Ucraina pentru a reafirma sprijinul SUA pentru Kiev.

De asemenea, consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat după discursul lui Putin că acesta „și-a demonstrat irelevanța și confuzia”.

„El se află într-o realitate complet diferită, în care nu există nicio oportunitate de a purta un dialog despre justiție și dreptul internațional”, a spus oficialul ucrainean, pentru Reuters.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG