Linkuri accesibilitate

Discursul lui Putin: Suspendăm participarea la pactul nuclear cu SUA. Vestul e vinovat pentru războiul din Ucraina


Vladimir Putin rostește discursul anual în fața Adunării Federale, Moscova, Rusia, 21 februarie 2023. Anul trecut, în anul invaziei la scară largă a Ucrainei, președintele rus nu a ținut în parlament discursul despre starea națiunii ruse.
Vladimir Putin rostește discursul anual în fața Adunării Federale, Moscova, Rusia, 21 februarie 2023. Anul trecut, în anul invaziei la scară largă a Ucrainei, președintele rus nu a ținut în parlament discursul despre starea națiunii ruse.

Președintele rus Vladimir Putin a ținut marți discursul anual din parlamentul rus, cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la invazia în Ucraina și la o zi după ce președintele american Joe Biden a vizitat Kievul.

Ministrul apărării, Serghei Șoigu, fostul președinte și premier Dmitri Medvedev, ministrul de finanțe Andrei Siluanov, ministrul de externe Serghei Lavrov, Patriarhul Kirill și mulți alții sunt adunați în sala Gostiny Dvor din Moscova.

La eveniment sunt prezenți, de asemenea, cei mai importanți oameni din Rusia. Membrii presei străine - considerați „agenți străini” - nu au fost invitați în acest an, conform BBC.

Toți cei prezenți s-au ridicat în picioare în momentul în care Vladimir Putin a urcat pe scenă.

Agențiile de presă internaționale relatează că, cel puțin în prima parte a discursului său, liderul rus a reiterat o parte dintre acuzațiile cunoscute până acum și nefondate la adresa Ucrainei și țărilor occidentale.

Putin a mai lăudat economia rusă, despre care a spus că s-a adaptat și a rezistat sancțiunilor.

În finalul discursului, Putin a anunțat suspendarea ultimului mare tratat de dezarmare nucleară încheiat cu SUA - Tratatul START. Acesta a intrat în vigoare pe 5 februarie 2011 și prevede reducerea armelor nucleare; a fost prelungit în 2021 și urma să expire în 2026.

Principalele declarații ale președintelui rus:

  • Fac această alocuțiune într-un moment pe care îl știm cu toții că este un moment dificil, un moment de cumpănă pentru țara noastră, un moment de schimbări cardinale, ireversibile în întreaga lume, cele mai importante evenimente istorice care vor modela viitorul țării noastre și al poporului nostru, când fiecare dintre noi poartă o responsabilitate colosală.
  • Din 2014, Donbasul a luptat, apărându-și dreptul de a trăi pe propriul pământ, de a vorbi limba maternă. Oamenii au luptat și nu au renunțat (...) au crezut și au așteptat ca Rusia să vină în ajutorul lor.
21 februarie 2023. Vladimir Putin justifică războiul împotriva Ucrainei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:11 0:00
  • Am făcut tot ce ne-a stat în putință pentru a rezolva această problemă prin mijloace pașnice. Am încercat cu răbdare să negociem o cale pașnică de ieșire din acest conflict extrem de dificil, dar pe la spatele nostru se pregătea un scenariu complet diferit.
  • Am văzut că amenințările se intensificau, că se pregătea o operațiune sângeroasă în Donbas. Sevastopol din Crimeea era următoarea țintă. Majoritatea poporului nostru a sprijinit acțiunile noastre în apărarea Donbasului.
  • Kievul a purtat discuții cu Occidentul despre livrările de arme înainte de operațiunea militară. Vestul și-a înșelat oamenii în mod cinic. Vreau să repet: ei sunt cei vinovați pentru război, iar noi folosim forța pentru a-i opri.
  • Puterea nelimitată este scopul Vestului. Fluxurile de bani dinspre Vest către război nu scad. Vestul a început să facă o Ucraină „anti Rusia” de mult timp. Diviziile militare ucrainene folosesc atribuțe naziste. Proiectul „anti Rusia” înseamnă canalizarea agresiunii spre est, pentru a aprinde războiul în Europa. Responsabilitatea pentru escaladarea situației din Ucraina revine eliterlor occidentale.
  • Vestul vrea să transforme un conflict local într-un război total. Existența țării noastre este în joc. Occidentul va încerca să divizeze societatea noastră, pariind pe trădători.
  • Ei denaturează faptele istorice, atacă în mod constant cultura noastră, Biserica Ortodoxă Rusă și alte religii tradiționale din țara noastră. Priviți ce fac cu propriile lor popoare: distrugerea familiei, a identității culturale și naționale, perversiunea și abuzul asupra copiilor sunt declarate normă. Iar preoții sunt obligați să binecuvânteze căsătoriile între persoane de același sex... După cum s-a aflat, Biserica Anglicană intenționează să ia în considerare ideea unui Dumnezeu neutru din punct de vedere al sexului... Milioane de oameni din Occident înțeleg că sunt conduși spre o adevărată catastrofă spirituală.

„Occidentul ne-a furat rezervele de aur și de valută”

  • Noile teritorii ucrainene au ales să fie alături de Rusia, în ciuda amenințărilor naziștilor. Vom extinde programele de asistență socială pentru noile teritorii. Cu toții știm cât de greu le este rudelor soldaților. Propun crearea unui fond special de stat pentru susținerea veteranilor și soldaților căzuți la datorie.
  • Următoarele noastre măsuri de consolidare a Armatei și a Marinei ar trebui să țină seama de experiența operațiunii militare speciale (Rusia refuză să spună că poartă un război împotriva Ucrainei, n.red). Trebuie să atingem un nivel înalt de pregătire în privința tuturor componentelor militare.
  • Occidentul luptă împotriva noastră și pe frontul economic, dar nu va reuși. Ei au provocat creșteri de prețuri, pierderi de locuri de muncă. Occidentul ne-a furat rezervele de aur și de valută.
  • Scopul lor este să ne facă oamenii să sufere, dar calculele lor nu s-au materializat. Economia Rusiei s-a dovedit a fi mai puternică decât au considerat ei. Au prezis o prăbușire a economiei rusești, dar afacerile rusești și-au refăcut logistica, parteneriatele.

Putin laudă „recolta record” la grâu

  • Multe sectoare civile de bază ale economiei naționale nu numai că nu s-au micșorat, ci chiar au crescut producția. Fermierii ruși au avut o recoltă record de peste 150 de milioane de tone de cereale, inclusiv peste 100 de milioane de tone de grâu. Până la sfârșitul anului agricol, adică până la 30 iunie 2023, vom fi capabili să aducem volumul total al exporturilor de cereale la 55-60 de milioane de tone. Cu 10-15 ani în urmă, acest lucru părea un basm, un plan imposibil.
  • Cei care impun sancțiuni se pedepsesc pe ei înșiși. Au provocat creșteri de prețuri, pierderi de locuri de muncă, o criză energetică. Și îi auzim spunându-le propriului popor că rușii sunt de vină... Țările vestice dau vina pe Rusia pentru orice.
  • Datorită activității comune a guvernului, parlamentului, subiecților Federației și, desigur, a comunității de afaceri și a forței de muncă, am asigurat stabilitatea situației economice, am protejat cetățenii, am salvat locurile de muncă, am prevenit penuria de pe piață, inclusiv a bunurilor esențiale, am sprijinit sistemul financiar, antreprenorii care investesc în dezvoltarea afacerilor lor și, prin urmare, în dezvoltarea țării.
  • Rusia nu trebuie să se împrumute în străinătate, să se încline, să cerșească bani și apoi să aibă un dialog lung despre ce, cât și în ce condiții să dea. Băncile naționale funcționează în mod stabil și constant și au o marjă de siguranță solidă.
  • Potrivit estimărilor, deja în al doilea trimestru al acestui an, inflația din Rusia se va apropia de nivelul țintă de 4%.

Alegeri în Rusia în 2024

  • Poporul rus este cel care stă la baza suveranității țării și este sursa puterii. Drepturile și libertățile cetățenilor sunt inviolabile. Ele sunt garantate de constituție și, în ciuda provocărilor și amenințărilor externe, nu ne vom retrage de la ele.
  • În acest sens, doresc să subliniez că alegerile pentru autoritățile locale și regionale din acest an, precum și alegerile prezidențiale din 2024 se vor desfășura în strictă conformitate cu legea, ținând cont de toate procedurile democratice și constituționale.

Rusia suspendă participarea la tratatul privind armele nucleare cu SUA

  • Știm că Occidentul se află în spatele încercărilor Ucrainei de a ne lovi bazele. Occidentul își declară scopul de a provoca o înfrângere strategică Rusiei.
  • Nu ni se permite să efectuăm inspecții ca parte a tratatelor de armament. Apelurile occidentale la adresa Rusiei de a permite inspecții ca parte a tratatelor de armament sunt absurde.
  • În acest sens, mă văd nevoit să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind reducerea armelor strategice ofensive. Dacă NATO dorește să facă parte din Tratatul de control al armelor nucleare, noi suntem de acord.
  • Rusia trebuie să fie pregătită să testeze arme nucleare dacă mai întâi SUA efectutează teste.
  • Suntem încrezători în forțele noastre. Vom răspunde la orice provocare, adevărul este de partea noastră.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG