Linkuri accesibilitate

Ucraina neagă orice implicare în atacul armat din Rusia: Niciodată nu am recurs la metode teroriste


Mihailo Podoliak, consilier al șefului biroului prezidențial al lui Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina „nu a folosit niciodată metode teroriste”.
Mihailo Podoliak, consilier al șefului biroului prezidențial al lui Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina „nu a folosit niciodată metode teroriste”.

Un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina nu a fost implicată în atacul care a avut loc vineri seară la sala de concerte de lângă Moscova. Bilanțul provizoriu furnizat de autoritățiel ruse indică cel puțin 93 de morți.

Mihailo Podoliak, consilier al șefului biroului prezidențial al lui Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina „nu a folosit niciodată metode teroriste”, în timp ce continuă să lupte de doi ani împotriva unei invazii rusești la scară largă.

„Cu siguranță, Ucraina nu are nimic de-a face cu focurile de armă/exploziile de la Crocurs City Hall”, a declarat Podoliak pe platforma X, fostul Twitter.

„Nu are niciun fel de sens. În primul rând, Ucraina se luptă cu armata rusă de mai bine de doi ani. Totul în acest război se va decide doar pe câmpul de luptă, doar prin cantitatea de arme și deciziile militare calitative. Atacurile teroriste nu rezolvă nicio problemă...”, a completat el.

„În al doilea rând, Ucraina nu a recurs niciodată la utilizarea metodelor teroriste. Este întotdeauna inutil. Spre deosebire de Rusia, care folosește atacuri teroriste în actualul război împotriva Ucrainei și care, mai devreme în istoria sa, și-a atacat proprii cetățeni pentru a iniția ulterior «acțiuni antiteroriste» împotriva grupurilor etnice care protestează”, a mai spus oficialul ucrainean.

„În al treilea rând, cu mult înainte de evenimentele de la Crocus City Hall, auzisem avertismente publice din partea ambasadelor de la Moscova cu privire la posibilitatea unor astfel de atacuri sângeroase”, a mai spus Podoliak.

„Nu există nici cea mai mică îndoială că evenimentele din suburbiile Moscovei vor contribui la o creștere bruscă a propagandei militare, la o militarizare accelerată, la o mobilizare extinsă și, în cele din urmă, la amplificarea războiului. Și, de asemenea, la justificarea unor lovituri genocidare manifeste împotriva populației civile din Ucraina”, a mai spus consilierul prezidențial ucrainean.

Oficialul de la Kiev a făcut declarația înainte ca gruparea teroristă Stat Islamic (ISIS) să revendice responsabilitatea pentru atacul soldat cu cel puțin 93 de morți și circa 150 de răniți, de la sala de concerte Crocus City Hall din Krasnogorsk, în apropiere de Moscova, unde urma să aibă loc un concert.

Ambasada SUA a la Moscova anunțat pe 7 martie că „monitorizează rapoartele conform cărora extremiștii au planuri iminente de a viza adunări mari în Moscova, inclusiv concerte, iar cetățenii americani ar trebui sfătuiți să evite aglomerările mari în următoarele 48 de ore”.

Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării (HUR) susține că serviciile speciale ale Rusiei ar fi orchestrat totul ca „o provocare deliberată a regimului Putin”.

HUR susține că scopul atacului ar fi fost „escaladarea și extinderea în continuare a războiului”.

Mai multe persoane înarmate au deschis focul într-o sală de spectacole de lângă Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:20 0:00

Știre scrisă cu ajutorul relatării RFE/RL Moldova | Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG