Linkuri accesibilitate

Doliu național în Rusia. 137 oameni au fost uciși într-un atac armat la Moscova. Sunt peste 154 de răniți


Echipe de intervenție lucrează în interiorul Crocus City Hall, în suburbia Krasnogorsk, la vest de Moscova, pe 23 martie 2024, în urma atacului armat de vineri seară. Fotografie distribuită de Ministerul rus pentru Situații de Urgență.
Echipe de intervenție lucrează în interiorul Crocus City Hall, în suburbia Krasnogorsk, la vest de Moscova, pe 23 martie 2024, în urma atacului armat de vineri seară. Fotografie distribuită de Ministerul rus pentru Situații de Urgență.

Bărbați înarmați au deschis focul în seara de vineri, 22 martie, într-o sală de concerte aglomerată de lângă Moscova. Atacul a avut loc înainte de începutul unui concert la Crocus City Hall, din suburbia moscovită Krasnogorsk.

Numărul morților a depășit 130 și continuă să crească pe măsură ce echipele de intervenție continuă căutările.

Actualizare duminică 24 martie, ora 17: 45. Comitetul de Investigații al Rusiei a actualizat numărul morților în atacul din Crocus City la 137.

Într-o declarație publicată online, comisia a spus că „au fost găsite cadavrele a 137 de persoane la locul atacului terorist, dintre care trei sunt copii”, transmite CNN.
Comisia a adăugat că până acum au fost identificate 62 de cadavre „Ancheta la locul crimei continuă”, transmit autoritățile.

Actualizare duminică 24 martie, ora 14: 57. Mai multe incidente xenofobe care vizează migranții din Asia Centrală au fost raportate în Rusia, în timp ce țara are zi de doliu pentru victimele unui atac din 22 martie asupra unei săli de concert din afara Moscovei, scrie serviciul tadjik al Radio Europa Liberă.

Rușii au depus flori la locul atacului de la Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:18 0:00

Președintele tadjik Emomali Rahmon a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin, pe 24 martie, și a condamnat atacul, spunând: „Teroriștii nu au naționalitate, patrie și religie”.

Actualizare duminică 24 martie, ora 14:30. Duminică, steagurile au fost cobărâte în bernă în toată Rusia pentru victimele unui atac asupra unei săli de concerte din afara Moscovei, care a provocat moartea a 133 de persoane.

Actualizare duminică 24 martie 2024, ora 10:15. Numărul rănților din atacul de la sala de spectacole a ajuns la 154, a anunțat duminică Ministerul Sănătății din regiunea Moscova.

Actualizare duminică 24 martie 2024, ora 09:45. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îl acuză pe Vladimir Putin că vrea „să dea vina pe altcineva", şi anume pe Ucraina, pentru atacul de vineri de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova, după ce oficialii ruşi au sugerat că ar fi putut exista o legătură ucraineană a teroriştilor.

În prima sa declaraţie de la atacul armat de vineri de la Moscova, soldat cu peste 130 de morţi, preşedintele ucrainean a vorbit sâmbătă seară în mesajul video transmis ca în fiecare seară către naţiune.

„Ceea ce s-a întâmplat ieri la Moscova este evident, Putin şi ceilalţi ticăloşi încearcă pur şi simplu să transfere vina asupra altcuiva”, a declarat Zelenski.

Actualizare duminică 24 martie 2024, ora 9:15. Sala de concerte Crocus din regiunea Moscova din Rusia, avariată în urma atacului de pe 22 martie, va fi restaurată, a anunțat compania Crocus Group într-un comunicat pe site-ul său, potrivit agenției Tass.

Actualizare duminică 24 martie 2024, ora 9:00. În Rusia, duminică e zi de doliu național. Acest lucru a fost anunțat de Vladimir Putin, în primul său discurs după atacul comis la o sală de concerte de la periferia Moscovei.

Sâmbătă, 23 martie

Actualizare 16:02 - Gruparea Stat Islamic publică o fotografie a presupușilor atacatori

ISIS a difuzat sâmbătă o fotografie nedatată a ceea ce a declarat că sunt cei patru atacatori care care au comis crimele din Rusia.

„Atacul are loc în contextul unui război furibund între Stat Islamic și țările care luptă împotriva islamului”, a menționat agenția de presă Amaq a grupării ISIS, potrivit Reuters.

Gruparea Stat Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atac, dar Rusia spune că are indicii cu privire la o implicare a Ucrainei. Kievul a negat vehement acest lucru.

Actualizare 15:30 - 133 de victime confirmate

Echipele de salvare continuă să scoată trupuri din ruinele sălii de concert - bilanțul celor decedați a ajuns la 133, iar oficialii de la Moscova spun că au reținut patru bărbați suspectați că au participa la atac.

La 18 ore de la atac, comitetul național de investigații anunță că bilanțul va crește și că peste 120 de răniți sunt internați în spitale.

„Cineva trage cu o mitralieră în mulțime” - martor al atacului armat din Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:36 0:00

Actualizare 15:17 - Talibanii condamnă atacul din Moscova

Ministerul taliban de Externe „condamnă în termenii cei mai fermi recentul atac terorist de la Moscova, revendicat de Daesh. Considerăm că este o încălcare flagrantă a tuturor standardelor umane”, a declarat purtătorul de cuvânt Abdul Qahar Balkhi.

Oficialul afgan s-a referit la organizația terorită Stat Islamic prin acronimul său arab.

Luptătorii SI au organizat atacuri frecvente în Afganistan de la revenirea talibanilor la putere, în 2021.

Cele mai recent atac revendicat a fost pe 21 martie, când 19 angajați au fost uciși în fața unei bănci din Kandahar, oraș aflat în sudul țării.

Actualizare 14:45 - Putin spune că autorii „atacului terorist” vor fi pedepsiți

Președintele rus Vladimir Putin a ținut un discurs în care a calificat împușcăturile drept „un atac terorist barbar” și a declarat ziua de 24 martie drept zi de doliu național.

Președintele rus Vladimir Putin rostește un discurs în urma atacului armat de la sala de concerte Crocus City Hall, 23 martie 2024.
Președintele rus Vladimir Putin rostește un discurs în urma atacului armat de la sala de concerte Crocus City Hall, 23 martie 2024.

El a spus că atacatorii au încercat să fugă spre Ucraina, iar securitatea în Rusia a fost întărită ca răspuns la atacul din urmă cu circa 18 ore.

Președintele rus a mai adăugat că informațiile preliminare arată că unele persoane din Ucraina s-ar fi pregătit pentru a-i lăsa pe atacatori să treacă granița. Kievul a declarat anterior că afirmațiile privind implicarea Ucrainei sunt absurde.

„Toți cei responsabili vor fi pedepsiți”, a subliniat el. Putin a menționat că toți atacatorii au fost găsiți și sunt acum reținuți.

„Dușmanii noștri nu ne vor diviza”, a mai spus el într-un scurt discurs.

De asemenea, el a mulțumit serviciilor de urgență și serviciilor speciale pentru intervenție și a menționat că răniții și rudele celor morți vor primi sprijin din partea statului.

Actualizare 14:33 - Putin și Lukașenko au discutat la telefon

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și liderul autocrat al Belarusului, Alexander Lukașenko, au avut sâmbătă o discuție telefonică, potrivit unui anunț al Kremlinului.

Cei doi și-au confirmat „disponibilitatea de a menține o cooperare strânsă în lupta împotriva terorismului”, după ce Putin l-a informat pe omologul său cu privire la reținerea suspecților în cazul atacului armat din Moscova.

Lukașenko „și-a exprimat încrederea că autorii atacului vor fi pedepsiți iminent”, mai spune Kremlinul.

Actualizare 14:15 - Nimic nu poate justifica astfel de crime abominabile, spune NATO

NATO şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au condamnat sâmbătă atacul din capitala Rusiei.

„Condamnăm fără echivoc atacurile care au vizat spectatorii de la concertele din Moscova. Nimic nu poate justifica astfel de crime abominabile. Transmitem cele mai profunde condoleanţe victimelor şi familiilor acestora”, a precizat purtătoarea de cuvânt NATO, Farah Dakhlallah.

Şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a alăturat celor care au condamnat atacul din Rusia.

„Condamn cu fermitate atacul terorist împotriva civililor din Crocus City Hall din Moscova, revendicat de gruparea Stat Islamic. Gândurile mele se îndreaptă către victime şi familiile lor în aceste momente tragice”, a scris ea pe rețeaua socială X (Twitter).

Cel puțin 115 de oameni au fost uciși și 145 au fost răniți, a anunțat sâmbătă la prânz Comitetul federal de anchetă.

Stat Islamic revendică atacul mortal asupra sălii de spectacole de lângă Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00

„Este de așteptat ca numărul morților să crească”, a precizat Comitetul într-un comunicat publicat pe Telegram.

Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat împușcăturile din 22 martie.

11 persoane au fost reținute în legătură cu acest atac, inclusiv patru bărbați înarmați, a anunțat directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, sâmbătă dimineață, citat de agenția rusă de stat TASS.

„Se lucrează în continuare la identificarea bazei de date a complicilor”, a precizat serviciul de presă al FSB.

Potrivit Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, suspecții încercau să scape îndreptându-se către granița cu Ucraina.

O parte din acoperișul clădirii s-a prăbușit într-un incendiu care a izbucnit la scurt timp după începerea împușcăturilor.

Vladimir Putin nu a reacționat deocamdată public, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat presei ruse că președintele rus „a dat toate instrucțiunile necesare”.

Anchetatorii ruși continuă investigațiile la locul atacului.

Lucrători ai serviciilor de urgență intervin la sala de concerte Crocus City Hall din Krasnogorsk, în afara Moscovei, pe 23 martie 2024.
Lucrători ai serviciilor de urgență intervin la sala de concerte Crocus City Hall din Krasnogorsk, în afara Moscovei, pe 23 martie 2024.

Un videoclip postat pe rețelele de socializare arată că atacul armat a început când spectatorii intrau în sala de concerte și își ocupau locurile.

Sute de oameni au fugit spre ieșiri, în timp ce alții căutau să se adăpostească, potrivit acelorași imagini.

Oamenii urmau să asiste la concertul formației Picnic, cu muzică specifică din epoca sovietică.

Mai multe persoane înarmate au deschis focul într-o sală de spectacole de lângă Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:20 0:00

Incendiul - în urma căruia acoperișul s-a prăbușit parțial - a izbucnit la etajele superioare, după ce unul dintre atacatori a aruncat o grenadă incendiară sau un alt dispozitiv inflamabil, potrivit relatărilor din presa rusă.

La câteva ore după ce a început incidentul, canalele Telegram afiliate Stat Islamic au difuzat o declarație în care se spunea că luptătorii grupului „au atacat o adunare mare la periferia capitalei ruse, Moscova”.

În declarația grupării se spunea că atacatorii „s-au retras în siguranță la bazele lor”, deși această afirmație nu a putut fi confirmată în mod independent.

Nu este clar dacă militanții au reușit să părăsească clădirea cuprinsă de flăcări.

Oficiali americani de la Washington au confirmat autenticitatea afirmației Stat Islamic în comentarii pentru New York Times, Washington Post ori CBS News.

Cu două săptămâni înainte, pe 7 martie, Ambasada SUA la Moscova avertizase Rusia că „extremiștii” au planuri iminente pentru un atac în capitala Rusiei.

În aceeași perioadă, principala agenție de informații interne a Rusiei, Serviciul Federal de Securitate, a afirmat că a oprit un atac asupra unei sinagogi din Moscova comis de către filiala grupării Stat Islamic din Afganistan, cunoscută sub numele de ISIS-Khorasan sau ISIS-K.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacul „în cei mai fermi termeni”, iar Statele Unite, China, Turcia și UE au emis, de asemenea, declarații în care deplâng violențele.

Acesta a fost cel mai sângeros atac terorist din Rusia de la criza ostaticilor de la școala Beslan din 2004, în care au fost ucise peste 330 de persoane.

Puteți citi desfășurarea atacului armat din Moscova în articolul de mai jos:

Articol scris cu sprijinul relatărilor Serviciului rus al RFE/RL, Current Time și Reuters.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG