Linkuri accesibilitate

 
Reacții la suspendarea ajutorului SUA pentru Ucraina

Reacții la suspendarea ajutorului SUA pentru Ucraina


Un militar ucrainean pregătește obuze de artilerie de 155 mm într-o poziție lângă linia frontului - Zaporojie, Ucraina, 14 ianuarie 2024.
Un militar ucrainean pregătește obuze de artilerie de 155 mm într-o poziție lângă linia frontului - Zaporojie, Ucraina, 14 ianuarie 2024.

Președintele american Donald Trump a întrerupt temporar ajutorul militar pentru Ucraina după disputa sa cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski din Biroul Oval, de săptămâna trecută.

Trump sporește astfel presiunea asupra Kievului de a accepta un acord privind resursele minerale ale Ucrainei, ca un prim pas către începerea negocierilor de pace cu Rusia, scrie RFE/RL.

Alexandr Merejko, șeful comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului ucrainean, a spus că măsura nu e de bun augur: „La suprafață, acest lucru arată foarte rău. Se pare că ne împinge spre capitulare, adică (acceptarea) cererilor Rusiei. A opri ajutorul acum înseamnă a-l ajuta pe Putin”.

Prim-ministrul ucrainean Denîs Șmîhal: „Statele Unite au sprijinit Ucraina, iar acestea sunt date deschise pe site-ul Departamentului Apărării al SUA, în valoare de 66 de miliarde de dolari. Acesta este un ajutor militar pentru acești trei ani. Ajutorul bugetar direct din partea Statelor Unite a fost de 30,2 miliarde de dolari pentru acești trei ani, și acestea au fost în mare parte granturi. Iar ajutorul USAID a fost de aproximativ 6 miliarde de dolari".

Șmîhal a declarat că țara sa este „ferm hotărâtă să continue să coopereze cu Statele Unite”. Ucraina, spune el, „va continua prin canale diplomatice și prin alte canale disponibile” să lucreze cu SUA pentru „a se asigura că Ucraina și Statele Unite continuă să lupte pentru o pace durabilă”. El spune că ajutorul militar al SUA a salvat mii de vieți ucrainene și că trebuie să se ajungă la un acord de pace, dar cu Ucraina victimă a Rusiei, care ar trebui pedepsită. Șmîhal spune că Ucraina este „gata să semneze” acordul privind mineralele care ar oferi SUA acces la zăcămintele de pământuri rare ale Ucrainei. El a mulțumit SUA pentru cei trei ani de sprijin și Europei pentru sprijinul acordat și a salutat „pasul important” anunțat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind finanțarea suplimentară pentru apărare.

El a spus că Ucraina a avut „diverse momente în acești trei ani [de când Rusia a invadat Ucraina]” când ajutorul a fost amânat, iar „inamicul nu ne dă nicio pauză”, așa că, „noi, ucrainenii, nu avem de ales, suntem încrezători că vom putea furniza armatei noastre tot ce este necesar, indiferent de circumstanțe”. Anul acesta, a spus el, Ucraina va crește producția internă de arme cu 50%”, ceea ce va satisface „toate nevoile noastre” în tehnologie navală și drone terestre. Ucraina își produce, de asemenea, propria artilerie și își va satisface toate nevoile pe plan intern în acest an, a spus Șmîhal.

Un purtător de cuvânt al Guvernului britanic a transmis că Londra susține în continuare obținerea unei păci durabile în Ucraina.

„Rămânem absolut dedicați asigurării unei păci durabile în Ucraina și ne angajăm cu aliații cheie în sprijinul acestui efort. Este lucrul corect de făcut și este în interesul nostru să facem acest lucru”, arată un comunicat.

Ministrul adjunct francez pentru Europa, Benjamin Haddad, a pus la îndoială scopul declarat acestei măsuri. „Dacă vrei pacea, decizia de a suspenda armele Ucrainei întărește pacea sau o face mai îndepărtată? O face mai îndepărtat, pentru că nu face decât să întărească mâna agresorului de pe teren, care este Rusia”, a declarat Haddad.

Premierul polonez Donald Tusk spune că informațiile din sudul Poloniei confirmă că ajutorul Statelor Unite pentru Kiev a fost întrerupt. „A fost anunțată o decizie de a suspenda ajutorul american pentru Ucraina și de a începe eventual ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei din partea americană", a declarat Tusk la o întâlnire guvernamentală.

„Informațiile care vin de la graniță de la hub-ul nostru din Jasionka (hub situat în apropierea graniței dintre Polonia și Ucraina prin care trec ajutoarele, n.r.) confirmă anunțurile părții americane”, spune Tusk, citat de Reuters.

De altfel, NATO nu a fost consultată cu privire la decizia lui Trump de a opri ajutorul pentru Ucraina. Membrii NATO nu au fost consultați cu privire la decizia SUA de a opri trimiterea de ajutor militar Ucrainei, a declarat Polonia, un membru al alianței militare. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Pawel Wronski, a declarat reporterilor că decizia este „foarte importantă”, iar situația „este foarte gravă”. El adaugă că a fost luată „fără informarea și nici consultarea” aliaților Statelor Unite din alianța militară NATO condusă de SUA.

Ministerul de Externe din Polonia a transmis că întreruperea ajutorului pentru Ucraina este „foarte importantă, iar situația este „foarte gravă”: „(Decizia SUA) a fost luată fără nicio informare sau consultare, nici cu aliații NATO, nici cu grupul Ramstein, care este implicat în sprijinirea Ucrainei în lupta sa”, arată ministerul într-un comunicat.

Premierul Cehiei, Petr Fiala, a declarat că Europa trebuie să-și asume întreaga responsabilitate pentru propria securitate: „Acest lucru necesită investiții sporite în apărare. Asigurarea securității noastre înseamnă, de asemenea, intensificarea sprijinului nostru pentru Ucraina. Nu putem permite ca politica agresivă a Rusiei, care ne amenință pe toți, să reușească”, a scris premierul ceh pe rețeaua X.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a salutat probabila suspendare a ajutorului militar american pentru Ucraina.

„Faptul că până acum Statele Unite au fost principalul furnizor al acestui război este evident. Dacă Statele Unite încetează să mai fie unul sau suspendă livrările, aceasta va fi probabil cea mai bună contribuție la pace”, a declarat Dmitri Peskov.

Guvernul ungar a transmis că e de acord cu decizia președintelui SUA.

„Președintele SUA și guvernul ungar împărtășesc aceeași poziție: în loc să continue transporturile de arme și războiul, este nevoie de o încetare a focului și de negocieri de pace cât mai curând posibil”, a spus un purtător de cuvând al executivului de la Budapesta.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG