Linkuri accesibilitate

Bucurie și speranță în Roșia Montană, după aflarea veștii că localitatea a fost înscrisă în patrimoniul UNESCO


Voluntari bucurându-se la aflarea veștii că Roșia Montană a fost înscrisă în patrimoniul UNESCO.
Voluntari bucurându-se la aflarea veștii că Roșia Montană a fost înscrisă în patrimoniul UNESCO.

Verdictul înscrierii sitului în patrimoniul internațional și pe lista siturilor în pericol i-a luat prin surprindere pe locuitorii comunei Roșia Montană, deja greu încercată de inundații în ultima săptămână.

Oamenii speră că, odată cu decizia luată în China, toate problemele lor vor avea o rezolvare și cer guvernului să ducă la bun sfârșit toate angajamentele pe care și le-a asumat în fața oficialilor internaționali.

Tică Darie este una dintre cele mai vehemente voci, care se luptă de mai bine de șapte ani să demonstreze că Roșia Montană poate deveni un loc unde oamenii să prospere.

Tică a înființat o mică afacere, Made în Roșia Montană, care-și dublează veniturile an de an, dar și grupa de cercetași pentru copiii din comună. Verdictul l-a prins în drum spre casa sa din satul Cărpiniș, unde ajuta la livrarea unui transport cu ajutoare către cei afectați de viiturile din ultimele săptămâni.

Cred că este un miracol pentru Roșia Montană să fie recunoscută la nivel mondial pentru patrimoniul care există aici, natural și cultural. M-am bucurat alături de familie și de voluntarii care au venit la restaurare. Este o victorie colectivă pentru Roșia Montană. În ultimii 20 de ani au fost foarte mulți oameni care au contribuit la rezultatul de astăzi”, spune Tică Darie

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00

Pe Claudia Apostol, arhitecta care, alături de alți voluntari, a creat mișcarea „Adoptă o casă în Roșia Montană”, decizia a prins-o aproape de schele unde a doua serie de tineri voluntari lucrau la refacerea uneia dintre clădirile istorice din centrul comunei.

Ne așteptam să dureze mai mult până va intra subiectul pe ordinea de zi, așa că a fost mai mult pe apucate, eram doar câțiva în apropierea laptopului, restul au venit pe parcurs, cei care au ajuns la final nu știau ce se întâmplă, evident, ne-am bucurat și încă nu ne vine să credem, că eram foarte sceptici, mai ales după atâtea presiuni, atâtea tergiversări și amânările de zilele astea”, descrie Claudia Apostol momentul aflării veștii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:22 0:00

Ea speră că decizia de includere a localității Roșia Montană atât în patrimoniul cultural universal, cât și pe lista siturilor în pericol va aduce beneficii majore și ajutor nesperat.

”Ce a primit Roșia Montană azi e o șansă fabuloasă, cum o fructificăm, depinde de noi. 
Claudia Apostol, fondator al mișcării ”Adoptă o Casă în Roșia Montană”

Este vorba despre asistență internațională de specialitate și inclusiv de ajutor financiar prin mecanismele de finanțare de la UNESCO din fondul la care contribuie toate statele membre”, a mai declarat Claudia Apostol

Speranța este și pe buzele viceprimarului Roșiei Montane, Vasile Morariu. El crede că decizia va da șanse de renaștere nu doar părții din comună care este înscrisă în patrimoniu mondial, ci și satelor care nu au vestigii demne de protejat.

Roșia Montană în 2021
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:07:26 0:00

Oamenii au primit cam 50% - 50% bine decizia. Noi nu suntem specialiști în UNESCO, ne-ar trebui mai multă informare despre UNESCO. În patrimoniul UNESCO intră doar o bucată din Roșia Montană, noi am fost blocați toți, toată comuna din cauza asta. Sperăm să ne deblocăm, să avem și noi plan urbanistic, să putem construi legal, cine vrea să facă pensiune să facă pensiune, cine vrea să facă turism să facă turism”, a declarat Vasile Morariu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00

Decizia de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO vine la finalul a mai bine de cinci ani de tergiversări și întoarceri politice a dosarului.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG