Linkuri accesibilitate

Recensământ 2022 | Autorecenzarea online la final: 10,7 milioane de formulare completate. Când începe etapa a doua


Autorecenzarea se încheie vineri, la miezul nopții. De marți, 31 mai începe recenzarea. Ce presupune și cine face recensământul?
Autorecenzarea se încheie vineri, la miezul nopții. De marți, 31 mai începe recenzarea. Ce presupune și cine face recensământul?

Autorecenzarea, pentru care răsplata este o zi liberă la schimb, s-a încheiat vineri, la miezul nopții, dar o centralizare a tuturor datelor va fi făcută luni. Începând de pe 31 mai, recenzorii vor merge pe teren timp de șase săptămâni.

20.000 de recenzori - față de 100.000 în 2011 - vor colecta datele celor care nu s-au autorecenzat online, începând din ultima zi a lunii mai.

Aceștia nu vor mai completa formularele cu pixul, ci cu ajutorul tabletelor, ceea ce va reduce considerabil timpul de centralizare, care înainte dura și un an.

Datele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor vor fi publicate la finalul anului, iar cele finale în primăvara anului viitor.

„De sâmbătă se face o mică pauză, iar marți, pe 31 mai, începe recenzarea pe teren până când trebuie puse la punct o serie de detalii tehnice”, a declarat pentru Europa Liberă Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt al recensământului.

Dacă pe site ultimele date exportate de pe aplicația de autorecenzare se opresc la data de 24 mai, neoficial, până vineri dimineață la ora 9:00 au fost completate 10,7 milioane de chestionare.

Este vorba de numărul de chestionare completate și nu de numărul de persoane recenzate, pentru că parte din aceste chestionare pot cuprinde doar date legate de locuințele secundare neocupate. Cifrele complete, însă, vor fi aflate doar luni, după ce vor fi exportate și ultimele chestionare completate de pe 24 mai până în această noapte.

„Ținta noastră a fost atinsă, noi ne-am propus 35% din populație, iar în ceea ce privește numărul de chestionare e mai mult de 50%, dar abia luni vom putea furniza cifrele exacte”, a spus Drăghia.

În buna tradiție românească, la apropierea termenului limită a crescut interesul pentru autorecenzare, dar după ce acesta a fost prelungit de INS până vineri, 27 mai, interesul a scăzut brusc.

Bogdan Drăghia, purtătorul de cuvânt al recensământului, spune că interesul pentru autorecenzare a scăzut brusc, imediat cum a fost prelungit termenul care permite ca, în schimbul autorecenzării, cetățenii să primească o zi liberă de la locul de muncă.
Bogdan Drăghia, purtătorul de cuvânt al recensământului, spune că interesul pentru autorecenzare a scăzut brusc, imediat cum a fost prelungit termenul care permite ca, în schimbul autorecenzării, cetățenii să primească o zi liberă de la locul de muncă.

„Săptămâna trecută, după ce s-a anunțat că se prelungește perioada de recenzare a scăzut numărul. Acum două săptămâni era o presiune foarte mare, se ajunsese la 400.000 de chestionare pe zi. După ce s-a anunțat că se prelungește perioada de autorecenzare, a scăzut imediat interesul și de la 400.000 pe zi s-a ajuns la 160.000 pe zi, pentru ca weekendul trecut să avem undeva la 90.000 pe zi. De luni au început iar să crească: ieri am avut 235.000”, a declarat Bogdan Drăghia.

Ce presupune recenzarea din ușă în ușă și cine e vizat

„Luni vor fi cunoscute cifrele finale de autorecenzare și tot luni va fi cunoscut și numărul persoanelor care s-au autorecenzat, adică vom avea numărul final de CNP-uri ale persoanelor autorecenzate, pentru că aceste chestionare privesc și locuințele neocupate, la care se adaugă ce au greșit oamenii”, a spus Drăghia.

Sunt persoane care au mai multe locuințe: de vacanță sau pentru închiriere dar nu au găsit chiriași. Aceste locuințe au, atât în recenzare cât și în autorecenzare, o secțiune specială. Când persoana se înregistrează pentru autorecenzare există un câmp: „locuințe neocupate”.

Or, pentru acea locuință există un chestionar separat față de cel de persoană iar la acest nivel au fost foarte multe întrebări pe care INS le-a primit de la cetățenii care nu înțelegeau ce au de făcut.

Aceștia vor intra la recenzare iar recenzorii vor merge atât la gospodăriile care nu s-au autorecenzat cât și la cele care s-au autorecenzat incomplet.

„Au fost gospodării cu cinci persoane, două s-au autorecenzat, trei nu. Recenzorul are pe tabletă și o hartă cu teritoriul lui și știe clar: la această adresă trebuie să mă duc și se duce și dacă e toată gospodăria nerecenzată și dacă este o singură persoană în această situație”, a explicat purtătorul de cuvânt al recensământului.

Cum decurge recenzarea

Recenzorul merge la orice persoană care nu s-a autorecenzat, are o legitimație special creată și poate fi legitimat.

„Nu este obligatoriu să intre în casă, se poate sta în fața ușii. Toată lumea a spus că este o mare problemă: că se încalcă dreptul de proprietate. Dacă nu este invitat în casă, recenzorul nu are voie să forțeze intrarea în locuință”, spune Drăghia.

Recenzorul este instruit să arate și răspunsul pe care-l bifează pe tabletă în numele său, pentru ca persoana recenzată să fie sigură că ceea ce declară este ceea ce este bifat.

Dacă nu este găsit acasă de prima dată, recenzorul poate să revină de câte ori este nevoie. Poate lăsa o vorbă la vecini, un bilețel în ușă sau la cutia poștală, sunt șase săptămâni în care poate reveni, până pe 17 iulie când se încheie recensământul.

La recensămintele anterioare termenul era de 10 zile și nu exista autorecenzare.

Recenzorii sunt plătiți la numărul de chestionare: 7 lei un chestionar de persoană recenzată și 3,5 lei pentru secțiunea de gospodărie. În localitățile izolate prețurile cresc: 9 lei la chestionar și 5 lei la gospodărie.

Recenzorii sunt recrutați de primării, dar au fost instruiți de direcțiile județene de statistică.

În zonele în care sunt minorități etnice primăriile au fost încurajate să angajeze persoane din respectivele comunități: să știe să vorbească și în maghiară și în romani pentru persoanele care se descurcă mai bine în limba lor maternă.

De menționat că recenzorii nu au acces la date după ce le-au colectat pe tabletă, ele se transmit către baza de date a INS când au semnal de internet, dacă nu au semnal rămân stocate pe tabletă până când recenzorul are acces la internet, iar datele nu se pierd și recenzorul nu le poate accesa.

„Așadar, recenzorul nu-și poate nota datele ca să le vândă, eventual, el poate doar să le colecteze, pentru că datele sunt criptate”, a dat asigurări Drăghia.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG