Linkuri accesibilitate

Recensământ 2022. Record de formulare completate în ultimele zile, autorecenzarea s-a prelungit


Românii care s-au autorecenzat beneficiază de o zi liberă. În ultimele zile, platforma INS a înregistrat un număr record de solicitări pentru recensământ 2022. Imagine generică, cu bucureșteni prezenți la un eveniment monden.
Românii care s-au autorecenzat beneficiază de o zi liberă. În ultimele zile, platforma INS a înregistrat un număr record de solicitări pentru recensământ 2022. Imagine generică, cu bucureșteni prezenți la un eveniment monden.

Termenul limită pentru autorecenzarea online a populației, fixat inițial pentru 15 mai, se prelungește cu două săptămâni. Decizia anunțată vineri de Institutul Național de Statistică vine ca urmare a numărului mare de chestionare completate, în special în ultima săptămână, pentru Recensământ 2022.

Peste 8.4 milioane de persoane au completat chestionarele de autorecenzare, începând din 15 martie. În ultimele zile, media de chestionare finalizate, aproximativ 450.000 zilnic, a fost de 4 ori mai mare decât cea obișnuită, a spus astăzi șeful INS, Tudorel Andrei.

„Comisia Centrală pentru Recensământul Populației a decis astăzi, la propunerea noastră, prelungirea termenului de autorecenzare, până în 27 mai, urmând ca între 31 mai - 17 iulie să intrăm în teren, doar unde nu avem datele culese”, a anunțat șeful INS.

„Din 1.000 de persoane, 440 s-au autorecenzat”

Decizia anunțată astăzi vine ca urmare atât a interesului în mare creștere arătat de români pentru această metodă, dar va aduce și economii de resurse pentru deplasarea în teren, a arătat el.

„Dacă populației i se oferă un instrument modern, foarte ușor de utilizat, răspunsul este unul favorabil. Astăzi, la o medie 1.000 de persoane, avem 440 de chestionare completate. Ne-am propus să ajungem la 35% și deja am depășit acest prag”, a mai spus Tudorel Andrei.

Potrivit lui, deși reprezintă o premieră, nivelul de autorecenzare online îl depășește pe cel din alte țări din Estul Europei și este similar Bulgariei.

Sunt și județe unde media de autorecenzare ajunge sau se apropie de 50%, precum Brașov, dar și Harghita și Covasna, potrivit informațiilor Europei Libere.

Decizia adoptată astăzi dă speranțe și pentru o administrație publică mai eficientă, a mai spus Tudorel Andrei.

„Am analizat atent implicațiile acestei propuneri, ieri s-a decis adoptarea ei și deși în Comisia pentru Recensământ sunt implicate foarte multe instituții, în două ore am avut Hotărârea adoptată”, a explicat șeful INS.

Economii între 7-10 lei per chestionar

Până în 27 mai, vor funcționa atât autorecenzarea simplă, cât și cea asistată, asigurată prin intermediul primăriilor.

Președintele INS; Tudorel Andrei
Președintele INS; Tudorel Andrei

Orice formular finalizat în online aduce o economie între 7 lei - 10 lei per chestionar, „în funcție de tipul de chestionar”, a declarat Tudorel Andrei.

Astfel, 2 milioane de formulare completate în plus aduc o economie de minim 14 milioane de lei, potrivit lui.

„De aceea a și fost unul din motivele pentru care am luat decizia și nu e ușor de pus în mișcare acest mecanism. Au trebuit reluate toate contractele cu recenzorii care vor strânge datele în teren, firma care asigură publicitatea Recensământului trebuie să adapteze clipurile, la fel și procedurile birocratice au trebuit adaptate”.

Platformă suprasolicitată, indignare legată de protejarea datelor

Recensământul populației 2021, decalat pentru 2022 din cauza pandemiei a iscat și nedumeriri în rândul românilor.

Platforma inițială de autorecenzare s-a blocat timp de câteva ore, chiar în prima zi a autorecenzării, 14 martie. Reprezentanții INS au invocat suprasolicitarea acesteia, ca urmare a afluxului mare de persoane conectate simultan.

De altfel și în cursul acestei săptămânii, pe fondul numărului record de formulare completate, platforma a fost întreruptă câteva ore pentru mărirea capacității de stocare a acesteia.

Pe de altă parte, unii specialiști în securitatea datelor au reclamat că modalitatea de criptare a CNP-urilor obținute de INS de la alte instituții - în etapa premergătoare lansării Recensământului efectiv - este învechită și folosită inadecvat.

Mai mult unele din datele respective ar conține informații ce interferează cu viața privată - volumul de date de internet și de convorbiri telefonice - irelevante în demers. INS a dat asigurări că datele sunt protejate și nu sunt folosite niciodată pentru individualizarea lor, ci doar pentru statistic de grupuri de populație.

În aceeași categorie a intrat și o informație de bază din formularul de autorecenzare - locul de naștere - care a intrigat numeroși români. La locul nașterii trebuie în fapt completat locul de reședință al mamei la acel moment și nu cel unde a fost localizată maternitatea.

„Mai exact, dacă mama persoanei recenzate locuia în Ploiești, dar nașterea a avut loc într-o maternitate din București, atunci locul nașterii va fi considerat Ploiești”, a transmis INS, însă la o lună jumătate după debutul autorecenzării online.

Recenzorii vor strânge datele cu tablete

Începând cu 31 mai, conform noului calendar, un număr de aproximativ 20.000 de recenzori - față de 100.000 în 2011 - vor colecta datele celor care nu s-au autorecenzat online.

Aceștia nu vor mai strânge datele scriptic, ci cu ajutorul tabletelor, ceea ce va reduce considerabil timpul de centralizare, care dura și un an, în trecut, potrivit INS.
Datele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor vor fi publicate la finalul anului, iar cele finale în primăvara anului viitor.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG