Linkuri accesibilitate

De unde vine finanțarea AUR și câți bani a cheltuit în 2021. Un nou site promovează partidul


AUR a adunat donații și cotizații de aproape 1.7 milioane de lei în 2021, dar cheltuielile partidului au depășit două milioane de lei. Partidul nu folosește banii din subvenție, dar îi strânge în cont. Imagine cu susținători AUR.
AUR a adunat donații și cotizații de aproape 1.7 milioane de lei în 2021, dar cheltuielile partidului au depășit două milioane de lei. Partidul nu folosește banii din subvenție, dar îi strânge în cont. Imagine cu susținători AUR.

Pe lista firmelor care au încasat, în 2021, cele mai mari sume de la Alianța pentru Unirea Românilor se află societăți comerciale care au legătură cu diferite site-uri care promovează partidul.

Chiar dacă AUR susține oficial că nu are contracte cu presa, firme care au legătură cu mai multe site-uri apar că au încasat bani de la partid.

Alianța pentru Unirea Românilor susține că a cheltuit în fiecare lună aproximativ 500 de euro (2.500 de lei) pentru promovarea pe rețelele de socializare. De altfel, George Simion a declarat că succesul de la parlamentare se datorează modului în care partidul a reușit să-și realizeze campania online.

„AUR nu are contracte cu presa, așadar nu este cheltuită nicio sumă de bani pentru promovarea în mass-media”, se arată în răspunsul primit de Europa Liberă de la conducerea partidului.

Consultarea raportului de venituri și cheltuieli al AUR arată însă că firme care au legătură cu mai multe site-uri au încasat bani de la partid.

Între firme și diferite pagini sau site-uri există diferite relații de colaborare, fără a se menționa în mod explicit și relația cu AUR. Site-urile respective plătesc și reclamă pe Facebook, în care își promovează articolele legate de Alianța pentru Unirea Românilor.

Sumele pentru cheltuieli provin din cotizații și donații, Alianța neutilizând fondurile primite de la bugetul de stat ca subvenție.

În 2021, valoarea totală a subvenției pe care a primit-o AUR a depășit 18 milioane de lei (3,6 milioane de euro). Banii se află în conturile AUR, având dreptul în orice moment să apeleze la această sursă financiară.

Firma DGI Multimedia, condusă de Doina Grosu din Iași, a încasat anul trecut de la AUR aproape 240.000 de lei (48.000 de euro). Europa Liberă a scris că ea a fost cea care s-a ocupat de campania online a AUR în campania de la parlamentare.

„Oamenii au fost foarte nemulțumiți de cum a fost gestionată criza provocată de pandemie. Noi am încercat să fim vocea lor. AUR a fost o voce care nu a existat în niciunul dintre partidele politice. Am fost o voce poate radicală, unii așa ar spune, dar nu ești radical când ești nemulțumit de ceva”, afirma Doina Grosu pentru Europa Liberă.

Conform documentului analizat de Europa Liberă, în 2021, au existat 19 plăți ale AUR către firma DGI Multimedia Design SRL.

  • 11 ianuarie 2021: 30.000 de lei;
  • 19 februarie 2021, 17 mai, 26 mai, 27 mai: 4 plăți de câte 20.000 de lei;
  • 1 februarie, 26 februarie, 11 martie, 15 martie, 24 martie, 14 aprilie, 15 aprilie, 23 aprilie, 4 mai, 11 mai, 28 mai: 11 plăți a 10.000 de lei;
  • 23 iunie: 2.452 de lei;
  • 25 mai: 400 de lei;
  • 7 decembrie: 17.850 de lei

Doina Grosu se prezintă ca jurnalist pe pagina personală de Facebook, în 2021 apărând la 60m.ro, cu emisiunea Știrea Zilei.

„60m.ro este o redacție de știri liberă cu români tineri și patrioți, nesupusă nici unei subordonări politice”, se arată în descrierea de pe contul de Facebook.

Printre clipurile video postate, vineri, 27 mai, pe pagina de Facebook a 60m.ro, este cel al lui George Simion care îndeamnă românii să protesteze din cauza prețurilor la carburanți.

Într-o altă postare de pe pagina 60m.ro, George Simion apare în aceeași zi lângă un perete cu chipurile lui Mihai Viteazul și Ștefan cel Mare.

60m.ro promovează pe Facebook un eveniment AUR. Mesajul este similar cu al altui site 4media.info
60m.ro promovează pe Facebook un eveniment AUR. Mesajul este similar cu al altui site 4media.info

„AUR a pus artileria grea pe PSD: Ciolacu a fost îngenuncheat”, scriau reprezentanții 60m.ro, vineri, într-o altă postare de pe Facebook.

Un alt site care se declară independent, 4media.info, avea pe 27 mai o postare similară. Deși cele două site-uri nu recunosc o relație directă cu AUR, promovează mesaje identice.

„AUR a pus artileria grea pe PSD: ATACURI fără precedent. Ciolacu a fost astăzi îngenuncheat”, este mesajul în care este promovat un articol despre AUR de 4media.info.

De altfel, site-ul are multe articole în care reprezentanții AUR își transmit mesajele. Printre articole se regăsesc și mesajele Kremlinului. Toate articolele sunt semnate „redacția” sau „Matei Alexandru”.

Un nou site promovează AUR: 4media.info. Postarea de pe Facebook este aproape identică cu cea a 60m.ro
Un nou site promovează AUR: 4media.info. Postarea de pe Facebook este aproape identică cu cea a 60m.ro

Liderii AUR au avut dedicate, în ultima perioadă, numeroase articole pe 4media.info. Printre ei și Marius Lulea, important sponsor al partidului.

„Nu există nicio relație contractuală între partidul AUR sau parlamentari ai Alianței pentru Unirea Românilor și site-ul 4media.info”, a fost răspunsul oferit de AUR pentru Europa Liberă.

Site-ul 4media.INFO promovează în mai multe articole mesajele liderilor AUR
Site-ul 4media.INFO promovează în mai multe articole mesajele liderilor AUR

Marius Lulea, ales prim-vicepreședinte AUR la Congresul din 27 martie, apare pe lista persoanelor care au recuperat de la partid 100.000 de lei.

Pe 29 aprilie, conform unui document oficial al AUR, lui Lulea i s-a returnat un împrumut de 100.000 de lei (20.000 euro).

Diana Șoșoacă, exclusă din AUR, susține că îndepărtarea sa din partid a fost legată de un scandal privind banii. Acuzațiile au fost respinse de liderii AUR, care consideră că senatoarea nu își poate susține afirmațiile legate de Marius Lulea.

Cât plătește AUR pentru fotograful lui George Simion

George Simion și AUR plătesc și pentru imagine. Liderul AUR este însoțit aproape permanent de un fotograf/operator, chiar și în Parlament, care transmite mesajele lui Simion.

Teodor Nani de la Snapart, o firmă din județul Dâmbovița, este personajul care asigură partea video și foto pentru partid. AUR a plătit către Snapart, în 2021, aproape 120.000 de lei. Primele plăți au fost făcute în luna mai a anului trecut, cea mai mare sumă încasată fiind pe 24 iunie – 49.242 de lei.

În mai 2021, firma încasează de la AUR nouă plăți: de 6.000 de lei, 4 de 3.000 de lei și una de 9.000 de lei. În octombrie și noiembrie există facturi de 10.000 de lei, iar în decembrie 4.000 de lei.

Alianța pentru Unirea Românilor a făcut plăți în valoare totală de 80.000 de lei și către MediaPress Unirea SRL.

Cât a adunat AUR din cotizații și donații

Chiar dacă Alianța pentru Unirea Românilor a fost acuzată în mai multe rânduri că este finanțată de la Moscova, acuzație adusă de lideri ai PNL și USR, informația nu a putut să fie dovedită. Cotizațiile și donațiile strânse de AUR în 2021 s-au ridicat la 1,66 milioane de lei.

În top 7 donatori pentru partid în 2021 nu se află George Simion sau Claudiu Târziu.

  • Voloseniuc Ștefan – 20.000 de lei
  • Popa Cătălin – 13.301 de lei
  • Stoica Ciprian Titi – 11.500 de lei
  • Dămureanu Ringo – 11.100 de lei
  • Sebastian Ilie Suciu – 10.000 de lei
  • Adrian Costea – 9.800 de lei
  • Ilie Eugen Fetița – 6.999 de lei

Suma strânsă de AUR din donații și cotizații în 2021 este de 1,66 milioane de lei, în timp ce cheltuielile totale s-au ridicat la 2,16 milioane de lei.

În ianuarie 2021, Alianța a plătit către Niculița Dumitra o chirie de 8.160 de lei. În luna aprilie, există o altă sumă pentru chirie de 2.352 de lei, dar nu este precizat destinatarul sumei.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG