În programul acompaniat de pianistul Christopher Hinterhuber muzică de Mozart, Bazzini, Saint-Saens, Bartok, Amy Beach și Enescu, cu Sonata a II-a în fa minor op.6.La București ziua începe cu un recital în duo la Sala Auditorium, David Grimal și Ștefan Șimonca-Oprița, apoi în secțiunea ”Muzica secolului XXI” de la Sala Radio un program dirijat de Jean-Philippe Wurtz, elev al lui Peter Eötvös, în care se regăsește și o compoziție a românului Laurențiu Ganea.
De la ora 16.30 Elisabeta Leonskaja în ”Imperialul” beethovenian cu Orchestra Radiodifuziunii din Viena dirijate de Horia Andreescu ples ”Săteasca” enesciană, ”Bolero” de Ravel și ”The Waste Land” a austriacului Richard Dünser. În ”Mari Orchestre”, celebra și mult așteptatat Yuja Wang în Rahmaninov 3 plus Simfonia a II-a de Brahms cu Staatskapelle Dresden și Myung-Whun Chung.
Recomandarea mea merge către spectacolul în cu ”Il Giustino”, opera în concert din ciclul nocturne de la Ateneu, cu contralta Delphine Galou în rolul principal și Accademia Bizantina dirijată de soțul ei, clavecinistul Ottavio Dantone.
Operă în concert: Il Giustino de Antonio Vivaldi / Delphine Galou, Silke Gäng, Emőke Baráth, Anna Maria Labin, Emiliano Gonzalez Toro, Alessandro Giangrande/ Accademia Bizantina & Ottavio Dantone / Concertele de la miezul nopții, Ateneul Român, 22.30
Vedem foarte rar operă barocă în România, iar această capodoperă a lui Vivaldi, practic necunoscută de publicul român, merită toată atenția. În plus, interpreții care vor evolua în această noapte pe scena Ateneului Român fac parte din garnitura solistică de excepție a repertoriului baroc de astăzi. Accademia Bizantina și Ottavio Dantone au mai evoluat în festival, în 2013 ei performând atunci în România, tot la Ateneu, un regal cu concerte pentru vioară de Bach în compania celebrei Viktoria Mullova. Pentru mine va fi prilejul să o ascult live pe Delphine Galou, o contralto de excepție care cu începere din 2017 este noua senzație în interpretarea muzicii baroce, în special a repertoriului vivaldian.
Cu un timbru fenomenal în grav, care capătă culoarea fascinantă a vocii de contratenor în acut, contraltista franceză a câșigat un Gramophone pentru recital solo cu ”Agitata” un emoțional tur de forță într-o selecție de arii sacre, motete, cantate și oratorii preclasice. A înregistrat ”Il Giustino” de Vivaldi în același an 2017, cu același superb ansamblu italian cucare o vom vedea în ciclul nocturn de la Ateneu, o orchestră de cameră specializată în baroc, care cântă pe instrumente de epocă sub conducerea clavecinistului Ottavio Dantone cu care Galou este căsătorită și are un copil. Muzică în familie, 2019 a fost anul în care ”familia” Accademia Bizantina a înregistrat cu Galou vedetă două discuri apărute aproape simultan în seria Vivaldi Edition de la Naive, ”Musica sacra per alto” și ”Arie e cantata per contralto”.
”Il Giustino” sau „Anastasio” a avut premiera în 1724 la Roma și spune povestea unui om simplu dar curajos, un luptător pe care destinul îl așează în fruntea armatei bizantine, învingător în luptele cu sciții și curând împărat al Romei. Ca multe opere baroce, lucrarea amestecă politicul cu eroticul și supranaturalul care guvernează viețile oamenilor. Lucrarea conține și fragmente pastișate după creații anterioare ale lui Vivaldi – veți recunoaște ”Primăvara” din Anotimpurile – dar și superba și celebra arie sopranistică ”Vedro con mio diletto” și vă veți întâlni cu un instrument misterios, psalterium-ul, care acompaniază cea mai frumoasă arie a rolului titular ”Ho nel petto un cor si forte” interpretate de contralta Delphine Galou.
Iată un scurt și amuzant rezumat animat al libretului operei Il Giustino, marca Accademia Bizantina
Radio Europa Liberă este partener media al Festivalului George Enescu
Facebook Forum