Linkuri accesibilitate

Recomandarea zilei, Peter Grimes de Benjamin Britten


Ilustrație de Carmen Livia Vidu la Peter Grimes, pentru Festivalul Enescu
Ilustrație de Carmen Livia Vidu la Peter Grimes, pentru Festivalul Enescu

Cinci concerte în București astăzi, dintre care un recital, două simfonice, o operă în concert și un vocal-simfonic sacru.   


La Piatra-Neamț, Orchestra Română de Tineret propune un concert de concerte, un veritabil tur de forță cu opusurile scrise pentru pian și orchestră de Chopin și Liszt, fiecare câte două. Patru concerte, toate pentru pian, toate în aceeași seară, nu e un lucru foarte des întâlnit, mai ales în România. Iar interpreții, sunt cu toții laureați recenți ai unor importante concursuri europene: Chopin (Varșovia) Franz Liszt (Utrecht) și International Piano Competition (Leeds). În compania Orchestrei Române de Tineret vor evolua pianiștii Charles Richard-Hamelin, Alexander Ullman, Lukas Geniušas și Vitaly Pisarenko. Dirijor, Gabriel Bebeșelea. Concertul începe la ora 19.00 la Cinema ”Mon Amour” Dacia din Piatra-Neamț și este inclus în programul Neamț Music Festival 2019.

În București, Dan Zhu și Gerhard Oppitz deschid ziua cu un recital Beethoven-Strauss-Enescu-Szymanowski, la sala Auditorium de la ora 11.00. Dan Zhu este la 37 de ani unul dintre cei mai cunoscuți violoniști chinezi ai momentului, un recitalist de forță, iar pianistul Gerhard Oppitz, profesor la Hochschule für Musik und Theater München.

La Sala Radio, de la ora 13.00, Orchestra Filarmonicii din Sibiu vine în premieră la festival cu un concert contemporan în ciclul „Muzica Secolului 21”, sub bagheta lui Cristian Lupeș, proaspăt manager al filarmonicii sibiene. În program lucrări de Dan Dediu, Francesco Tristano și Jorg Widman, cu un inedit concert-experiment pentru dirijor și orchestra al tânărului compozitor Constantin Basica, pe care eu l-am văzut la Sibiu și l-am recomandat din toată inima. Încă o mai fac!

Primul simfonic al zilei începe la Ateneul Român la ora 16.30. În seria „Recitaluri și Concerte Camerale”, Orchestra Filarmonicii Regale din Liege dirijate de Gergely Madaras aduce un program Enescu–Bartok–Prokofiev, cu violonistul Renaud Capuçon în concertul compozitorului maghiar.

Târziu în noapte, al doilea concert de la Ateneul Român va fi un vocal-simfonic sacru, de la 22.30, cu Missa Solemnis de Ludwig van Beethoven în interpretarea Orchestrei baroce din Freiburg și Zürcher Sing-Akademie sub bagheta dirijorului René Jacobs.Soliști soprana Polina Patirchack, altista Sophie Harmsen; tenorul Nikolaus Pfannkuch și basul Johannes Weisser.

Recomandarea mea e Peter Grimes de Benjamin Britten, opera niciodată cântată până acum în România, în versiune de concert în această seară la Sala Palatului

Operă în concert: Peter Grimes de Benjamin Britten / Orchestra Națională a Radiodifuziunii Române, Corul Radio, Paul Daniel, dirijor / Carmen Lidia Vidu, regizor multimedia / Ian Storey / Lise Davidsen / Catherine Wyn-Rogers / Christopher Purves / Diana Montague / Mari orchestre ale lumii, Sala Palatului 19.30

Povestea pescarului Peter Grimes, un om aspru, acuzat de ucidereea propriilor ucenici, este una de actualitate, prin simbolistica raportării creatorului și a operei sale la societatea din care face parte, cu toate prejudecățile de care este înconjurat

​Argumentul principal e premiera românească. Lucrarea n-a fost niciodată cântată în România, festivalul Enescu vine din nou să acopere un incredibil clivaj în repertoriul nostru de concert. Această operă a fost cântată în primă audiție acum 74 de ani (!) iar povestea pescarului Peter Grimes, un om aspru care e acuzat de uciderea propriilor ucenici, e una de actualitate, prin simbolistica raportării creatorului și a operei sale la societatea din care acesta face parte, cu toate prejudecățile de care este înconjurat. Britten a spus despre Peter Grimes: „O temă apropiată inimii mele - tribulațiile individului împotriva maselor. Pe cât de feroce societatea, pe atât de feroce și individul”. Lucrarea copozitorului britanic este monumentală, cu roluri intense și desfășurări corale ample, cu orchestra ca linie conducătoare a acțiunii și oglindă a stărilor personajului central. Distribuția se va bucura în această seară de soliști excelenți, cu tenorul Ian Storey în rolul principal, o somitate în muzica lui Britten și Wagner, cu Lise Davidsen, tânără soprană dramatică foarte pe val în momentul de față – a debutat în Dama de pică la Metropolitan, la începutul acestui sezon, și este o obișnuită în programe diverse, cu roluri de la Mozart și Beethoven până la Mahler, Richard Strauss și Wagner. Un argument în sine este și prezența britanicului Paul Daniel la pupitrul Orchestrei și Corului Radio, conducătorul muzical al spectacolului din această seară e un specialist în Britten. El a dirijat în Anglia două producții cu Peter Grimmes, dar și Lucreția, Billy Bud, precum și multe alte opusuri ale creației lui Benjamin Briten. Producția din această seară se va bucura din nou de suportul multimedia al regizorului Carmen Livia Vidu, care împreună cu echipa sa (Gabi Skinder, desenatoare, Julien Javions, animație) a desenat cadru cu cadru toată desfășurarea lirică, în peste 500 de filme scurte care vor fi proiectate pe ecranul Săli Palatului, în consonanță cu desfășurarea muzicală a lucrării.

De văzut!

Radio Europa Liberă este partener media al Festivalului George Enescu

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG