Linkuri accesibilitate

Recomandarea zilei. Recitalul violonistei Julia Fischer


Romania, Bucharest, Enescu Festival, Julia Fisher
Romania, Bucharest, Enescu Festival, Julia Fisher

A opta zi din ediția 2019 a Festivalului e una încărcată. E weekend, deci mai multe concerte și recitaluri.


În sala Jean Lamone de la Trinity St.Paul Centre din Toronto, un recital cameral superb cu muzică de Enescu, Ravel, Bartok, Ysaye și Brahms cu violonistul Jonathan Crow și pianista Coral Solomon.

La Florența, în teatrul Maggio Musicale, simfonicul Paganini-Enescu, cu Simfonia a III-a, Serghei Krylov și Fabio Luisi, pe care noi îl vom vedea marți , 17 septembrie, la București , la sala Palatului. Concertul serii e fără îndoială al doilea simfonic francez dirijat de Ion Marin, cu National de France & Alexandra Dăriescu în Concertul în Sol Major de Ravel și lucrări de Enescu și Debussy. În ciclul nocturn de la Ateneu, din Orchestra of The Age of Enlightenment cu Orfeu și Euridice, din nou, Gluck, dar recomandarea mea pentru astăzi e una camerală, recitalul violonistei Julia Fischer de la Ateneul Român.

Recital Julia Fischer, vioară / Henry Bonamy, pian. Recitaluri și concerte camerale, Ateneul Român, 16.30

Prins cu tumultul simfonic al marilor orchestre de la Sala Palatului, am ajuns să simt lipsa unui recital. Sper că acesta va fi unul bun, violonista germană care nu a strălucit în concertul de Brahms cu Berliner Rundfunk Sinfonieorchester de alaltăieri, cântând capodopera romantic foarte corect dar fără emoție, a avut o zi timp pentru odihnă. Iar cartea ei de vizită e impresionantă în domeniul cameral: încă de la primul mare concurs câștigat, Menuhin, în 1995, a fost numită una dintre cele mai promițătoare violoniste, nu doar concertiste, ci și în domeniul cameral, cu un diez special pentru Sonatele și Partitele pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach.

Programul recitalului de la Ateneu, în care va fi acompaniată de pianistul Henry Bonamy, e și el extrem de ofertant: o sonată de Mozart, Si Major KV 378, superba sonata în Sol Major nr.1 op.78 de Johannes Brahms, una dintre cele mai frumoase lucrări camerale ale lui Brahms și una dintre cele mai cântate ale repertoriului romantic, Sonata a II în fa minor op.6 pentru pian și vioară de George Enescu, cea despre care dedicatarul acesteia, celebrul Carl Flesch spunea că este una dintre oeprele contemporane cele mai puternice ale genului, în care își dau mâna emoția și tehnica, pe când armoniile și melodiile sale se vădesc mereu noi, nefiind nici banale, nici facile”. - ca un amănunt, Enescu spunea că tema acestei lucrări l-a ”vizitat” la vârsta de 14, compozitorul punând-o pe hârtie trei ani mai târziu, la 17 ani, în doar două săptămâni! Ultima lucrare e Tzigane de Maurice Ravel, capodopera de neuitat a compozitorului francez care debutează cu un extraordinar solo al viorii.

Iat-o aici pe Fischer într-un fragment cameral virtuoz de Handel-Halvorsenm celebra Passacalie, în duo cu violoncelistul Daniel Muller-Schott pe care l-am văzut ieri în festival, interpretând concertul de Haydn în Do Major. Amândoi, o idee mai tineri:

Radio Europa Liberă este partener media al Festivalului George Enescu

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG