Două excelente recitaluri camerale în țară, Elisabeth Leonskaja, la Thalia, Sibiu, cu ultimele sonate de Beethoven, și David Grimal la studioul de concerte al universității de muzică din Cluj-Napoca, într-un program Ravel – Chausson – Enescu (Sonata a III-a în la minor pentru pian și vioară ”în caracter popular românesc”) acompaniat de pianiastul Grigor Asmaryan.
Din nou Enescu și la Ateneu, în ciclul cameral de după amiază, cu violoncelistul Alexandru Kniaziev și pianista Plamena Mangova, în Sonata I în fa minor a compozitorului român și alte două sonate de Johannes Brahm și Cesar Frank. Simfonicul de seară de la Sala Palatului, al doilea concert al Staatskapelle Dresden, aduce cele „7 cântece pe versuri de Clement Marot” de George Enescu cu Laura Aikin (din păcate soprano Kristine Opolais, pe care îmi doream mult să o văd la București, a contramandat) uvertura Freischutz de Weber și a patra simonie brahmsiană, continuare a programului de ieri, dirijat de Myung-Whun Chung.
Recomandarea mea e legată de un concert inedit pentru festivalul Enescu, care aduce jazzul în prim-plan, un spectacol cu Teodora Enache la Teatrul Național.
Concert: From classical to Jazz / Teodora Enache / Călin Grigoriu / Joca Perpignan / Răzbam Suma (invitat special) / Teatrul Național, 19.30
Cred că e un lucru bun ca Festivalul Enescu să treacă granițele muzicii clasice și limitele interacțiunii acestuia cu publicul tradițional din România. Regret dispariția concertelor din seria World Music, un ciclu mult gustat mai ales de publicul tânăr care nu ascultă radiouri comerciale și care putea stabili, prin astfel de experiențe, diverse conexiuni cu lumea cuprinzătoare a muzicii așa-zis ”clasice”. Teodora Enache, una dintre cele mai speciale voci ale jazz-ului românesc, astăzi stabilită în Germania, va fi prezentă astă seară în festival, la Teatrul Național cu un spectacol într-o singură reprezentație ce propune publicului versiuni originale ale rapsodiilor enesciene, dar și alte fuziuni interesate cu lumea muzicii clasice.
Este și o premieră aici, prima interpretare vocală a rapsodiilor – de ce nu, lumea e mare și schimbătoare, purismele nu-și au locul când vine vorba de bucuria muzicii, iar abordările originale sunt binevenite – și vor avea cu siguranță succes, pentru că Teodora Enache e o voce absolut superbă iar fondul muzical pe care își va concentra prelucrările, unul seducător.
Pe lângă cele două rapsodii, solista propune publicului român prelucrări după Dansurile românești de Bela Bartok, adagio-ul din Sonata lunii, de Ludwig van Beethoven, Aria din Suita a II-a în Re Major, de Johann Sebastian Bach, sau Canonul lui Johann Pachelbel. E vorba prelucrări proprii sau ale chitaristului Călin Grigoriu, care o va însoți în scenă, alături de percuționistul israelian Joca Perpignan și violoncelistul Răzvan Suma, invitat special. De văzut, de la ora 19.30, la Teatrul Național, pentru că e vorba de o singură reprezentație.
Radio Europa Liberă este partener media al Festivalului George Enescu
Facebook Forum