Linkuri accesibilitate

Kiev: 400 de recruți ai mercenarilor Wagner au ajuns în Ucraina din închisorile ruse


Mercenari Wagner fotografiați în orașul ucrainean Soledar, pe care, potrivit liderului lor, Evgheni Prigojin, l-ar fi cucerit în ianuarie 2023.
Mercenari Wagner fotografiați în orașul ucrainean Soledar, pe care, potrivit liderului lor, Evgheni Prigojin, l-ar fi cucerit în ianuarie 2023.

Forțele armate ale Ucrainei au anunțat, luni, că circa 400 de deținuți din închisorile din Rusia au ajuns în Ucraina pentru a se alătura mercenarilor din grupul Wagner, transmite CNN.

Noi mercenari ai Kremlinului au fost aduși într-o tabără din districtul Berdiansk din Zaporojie, în sudul Ucrainei, se arată într-un comunicat. Alți 200 ar urma să ajungă pentru antrenament într-o tabără din estul regiunii Lugansk.

Șeful grupului militar privat, Evgheni Prigojin, un apropiat al lui Vladimir Putin, a avut mai mult ieșiri publice în ultima perioadă în care se plânge de lipsa dotărilor cu muniție și amenință că luptătorii lui se vor retrage din Bahmut (estul Ucrainei, în regiunea Donețk), unde luptă de luni de zile fără un succes notabil și cu pierderi umane și materiale considerabile.

Evgheni Prigojin este acuzat încă de anul trecut de grupurile pentru apărarea drepturilor omului că recrutează deținuți din închisorile ucrainene.

Mai mult, grupul ar prelua din recruții armatei ruse și chiar ar răpi etnici ai altor țări aflați în Rusia pe care îi trimite să lupte în Ucraina. Relatarea RFE/RL despre un astfel de caz, al unui student kazah, AICI.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG