Linkuri accesibilitate

Redeschiderea școlilor. 149 de localități în scenariul roșu și 903 în cel galben, inclusiv Bucureștiul


Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu anunță regulile pentru redeschiderea școlilor
Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu anunță regulile pentru redeschiderea școlilor

Miniștrii Educației și Sănătății au arătat 149 de localități sunt acum în scenariul roșu, 903 localități în scenariul galben, restul de 2881 fiind în verde. Luni se redeschide școala în cele trei scenarii anunțate deja.

Rata de incidență a cazurilor de noul coranavirus poate fi consultată aici.

UPDATE. Ordinul cu regulile pentru deschiderea școlilor a fost publicat în Monitorul Oficial.

Printre cele 149 de localități aflate în scenariul roșu se regăsesc și municipiile Alba Iulia, Cluj Napoca, Timișoara, Baia Mare, Zalău, Codlea, Orăștie, Sighetu Marmației, Vatra Dornei, Rădăuți și orașele Ghimbav, Turceni, Geoagiu, Otopeni, Popești Leordeni, Bragadiru.

Bucureștiul se află în scenariul galben, adică vor fi reluate activitățile în creșe, grădinițe, clasele 0-4, precum și clasele terminale de gimnaziu și liceu – 8, 12 și 13.

Principalele declarații

Sorin Câmpeanu

  • În ordinul de ministru comun, având în vedere lucrurile pe care le-am menționat deja, am încercat să răspundem tuturor întrebărilor posibile cu privire la școlile care se deschid, în ce scenariu se deschid.
  • Am afișat acum câteva minute pe site-ul Ministerul Educației lista tuturor celor 3.181 de UAT-uri din România cu încadrarea în scenarii, în așa fel încât prin consultarea aceste liste, fiecare profesor, părinte, elev poate afla în ce fel se vor derula lucrurile, începând cu data de 8 februarie.
  • Sunt 149 de localități aflate acum în scenariul cu roșu. Sunt 903 localități în scenariul galben, în care vor merge copiii de grădiniță, vor merge cu prezență fizică, clasele I-IV plus clasa pregătitoare și, de asemenea, vor merge elevii din clasele terminale, care vor susține examene naționale în curând
  • Avem, de asemenea, restul localităților până la 3.181, în afară de cele 149 roșii, de cele 903 în galben, sunt localități în care școlile vor fi deschise pe toate palierele: preșcolar, primar, gimnazial, liceal. Acest prim răspuns este cunoscut de către toate Inspectoratele Județene pe care le-am consultat înainte de a începe această conferință.
  • DSP-urile locale au anunțat încă de dimineață această împărțire pe şcenarii, pentru a se putea lua măsurile necesare deschiderii școlilor în data de 8 februarie.
  • Avem un plan de acțiune pe următoarele săptămâni, pentru a veghea la respectarea regulilor impuse prin ordinul de ministru comun al ministrului sănătății și ministrului educației.
  • Stocul de măști este mai mare de 37 de milioane la acest moment, se adaugă stocurile obținute prin finanțarea de către autoritățile locale. Ministerul Educației va perfecta un contract de donație prin care vor fi distribuite în școli 500 de mii de măști.
  • Examenele naționale - evaluarea națională și bacaluareat - am semnat ordinul pentru adaptarea programei de examen la realitate.
  • Insistăm pe respectarea regulilor: distanțare fizică, minim 1 metru. Mizăm pe fiecare director de școală de a asigura distanțarea maxim posibilă. Dacă cineva vrea să măsoare dacă se respectă distanța de un metru sau de 98 de centimetri, nu face parte din strategia Ministerului.
  • Ministerul Educației va monitoriza în sensul în care, împreună cu autoritățile locale, și mă bazez foarte mult pe colaborarea cu Asociația Municipiilor din România și Asociația Comunelor din România, pe baza multiplelor întrevederi pe care le-am avut reprezentanții autorităților locale, în implicarea acestora pentru a asigura o stare cât mai bună școlilor din România.
  • La apariţia primului caz de copil pozitivat, se suspendă cursurile pentru 14 zile, în ordinul de ministru sunt redate şi toate celalalte etape care trebuie parcurse.
  • În învăţământul gimnazial şi liceal lucrurile sunt puţin diferite, la apariţia primului caz se va declanşa o anchetă epidemiologică, se recomandă, bineînţeles şi testarea, şi domnul ministru se va referi la acest lucru, fără doar şi poate, şi vor analizate măsurile, fie se suspendă, în urma concluziei DSP, încă de la apariţia primului caz, fie nu este necesară suspendarea, se iau alte măsuri şi se continuă până la apariţia celui de-al doilea caz, la apariţia celui de-al doilea caz sigur se suspendă pentru 14 zile activitatea.
  • Elevii care au vulnerabilităţi şi care sunt certificate medical, care au avut adeverinţă, spre exemplu în primul semestru, nu sunt obligaţi să-şi reînnoiască acele adeverinţe.
  • Adeverinţele din primul semestru, care atestă vulerabilităţi ce-i împiedică să meargă la şcoală cu prezenţă fizică, sunt valabile în continuare. Mai mult decât atât, adeverinţe care vor fi obţinute acum, în semestrul II, vor putea fi transmise şi electronic către profesori şi diriginţi.
  • A doua categorie exceptată sunt elevii care au în familie persoane cu vulnerabilităţi cronice, vulnerabilităţi cronice care conduc la recomandarea de a nu merge la şcoală cu prezenţă fizică. Şi această categorie va fi luată în considerare cu maximă atenţie.
  • A treia categorie, la recomandarea apăsată a ministrului sănătăţii şi a ministrului educţiei pentru toţi acei copii care prezintă simptome specifice într-o cât de mică măsură, se recomandă a nu fi trimişi în colectivitate, deci se recomandă a nu fi trimişi la şcoală.
  • Nu se vor pune absenţe în aceste situaţii, trebuie un simplu anunţ făcut cadrului didactic, diriginte, profesor, celelalte două categorii se referă la cadre didactice cu vulneabilităţi cronice, al patrulea caz, sau, care, la rândul lor, prezintă simptome - cel de-al cincilea caz.
  • În aceste situaţii, orarul va fi adptat de către managamentul fiecărei şcoli, în aşa fel încât programul, dacă situaţia va impune acest lucru, să fie împărţit în zile de prezenţă fizică şi, din păcate, atunci când cadre didactice sunt indisponibile şi nu pot fi înlocuite, vor fi, să sperăm, nu mai mult de o zi cu predare online. În niciun caz nu dorim să ducem copiii la şcoală pentru ca în aceeaşi zi să facă şi ore fizice şi ore online.

Vlad Voiculescu

  • Părinții trebuie să își exprime acordul pentru testare, este foarte important. Vor exista teste rapide în școli, o parte au fost deja distribuite către școli.
  • Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome și pentru copiii care au simptome. Când un copil este testat pozitiv, acolo urmează o anchetă epidemiologică făcută de DSP. Colegii care au interacționat cu copilul pozitiv, vor trebui testați dacă există un consimțământ al părinților
  • Nu e necesară adeverință de la medicul de familie pentru începerea școlii luni.

Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori.

Citiți: Cum se deschid școlile. Cele trei scenarii și ce reguli se impun-Document

DOCUMENT. În ce condiții se deschid școlile. Scenariul verde a fost schim

Scenariile anunțate de autorități pentru revenirea copiilor la școală începând de luni:

Scenariul verde – incidența cumulată în ultimele 14 zile mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori – revin toți copiii la școală

Scenariul galben – incidența între 1 și 3 la 1.000 de locuitori – se reiau activitățile în creșe, grădinițe, clasele 0-4, 8, 12 și 13

Scenariul roșu – incidența mai mare de 3/1.000 – se reiau activitățile în creșe, grădinițe, clasele 0-4.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG