Autoritățile din Belarus au hotărât să reducă personalul, inclusiv diplomații, de la ambasada Statelor Unite ale Americii în Minsk. Belarus a înăsprit procedura de viză pentru cetățenii americani. Deciziile autorităților belaruse vin ca răspuns la sancțiunile americane pe seama oprimării opoziției.
Anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Anatoly Glaz, pe 3 iunie. Glaz a menționat că a fost revocată permisiunea celor de la Agenția SUA pentru Dezvoltare Internatională (USAID) de a lucra în Belarus.
„Măsurile vizează Statele Unite. Vrem să trimitem un semnal clar americanilor că încearcă degeaba să pună presiune pe Belarus și să ne oblige să facem ce vor ei”, a spus purtătorul de cuvânt.
În urma deturnării din 23 mai a zborului RyanAir în care se afla jurnalistul Roman Protasevici către Minsk, Statele Unite au impus sancțiuni asupra a nouă companii de stat din Belarus.
„Acțiunile au consecințe. Rezultatul încălcării drepturilor omului de către regimul Lukașenko a fost faptul că am anulat autorizația de afaceri cu nouă companii de stat din Belarus. Tacticile din ce în ce mai represive ale regimului nu vor rămâne nebăgate în seamă”, a declarat Secretarul de Stat american Anthony Blinken.
Casa Albă a anunțat sancțiunile americane la sfârșitul lunii mai, precizând că Washington-ul se coordonează cu Uniunea Europeană și alți parteneri pentru a crea o listă oficiali belaruși pe care să îi sancționeze individual. Sancțiunile vor fi îndreptate către membrii guvernului care sunt “asociați cu corupția și cu abuzurile drepturilor omului, falsificarea alegerilor din 2020 și evenimentele din 23 mai”.
Pe 3 iunie, Glaz a descris acțiunile americane ca fiind „ilegale, contrare dreptului internațional, încercând să pună presiuni asupra unui stat suveran”.
Începând cu august 2020, în Belarus au loc proteste împotriva Președintelui Aleksandr Lukașenko, care se află la conducerea țării încă din 1994. Opoziția spune că alegerile au fost falsificate, de aceeași părere fiind și alte state vestice.
Lukașenko a coordonat acșiunile brutale împotriva protestatarilor. În jur de 30.000 de oameni au fost arestați. Mulți au primit condamnări de ani întregi în închisoare. Sute de oameni au fost bătuți, câțiva dintre ei chiar uciși. Jurnaliștii sunt o țintă principală a guvernului de la Minsk.