Linkuri accesibilitate

Referendumul lui Nicușor Dan a trecut de Consiliul General


Nicușor Dan a propus consilierilor generali un referendum care ar putea să-i sporească puterea ca primar general.
Nicușor Dan a propus consilierilor generali un referendum care ar putea să-i sporească puterea ca primar general.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat luni în favoarea organizării referendumului local propus de primarul Nicuşor Dan. Data înaintată pentru organizarea scrutinului este 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

„Pentru proiectul de hotărâre privind aprobarea organizării referendumului local privind unele probleme de interes ale municipiului Bucureşti s-au înregistrat 47 de voturi pentru, zero abţineri şi două voturi împotrivă. Proiectul a fost adoptat”, a anunţat preşedintele de şedinţă, Stelian Bujduveanu, la finalul votului.

Primarul general al Capitalei a propus, pentru viitorul referendum două întrebări:

1.⁠ ⁠Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?

2.⁠ ⁠Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?

„De ani de zile există o discrepanță între atribuțiile noastre și banii pe care îi primim noi, distribuiți de către Guvern din aceste taxe și impozite, și atribuțiile sectoarelor și banii pe care îi primesc dumnealor”, a explicat Nicușor Dan, la finalul ședinței de Consiliu General, ce anume vizează întrebările de la Referendum.

Cea de-a doua întrebare se referă la un mai bun control al modului în care se construiește în oraș, susține Nicușor Dan.

„Traficul din București, care e principala problemă a bucureștenilor, vine din modul în care s-a dezvoltat urbanistic orașul ăsta, necontrolat. Și atunci, dacă primarul municipiului este responsabil de trafic, e normal ca primarul să fie responsabil și de modul în care se construiește în oraș”, a spus el.

Consilierii generali ai PSD au depus, vineri, un amendament la proiectul de hotărâre inițial prin care au propus introducerea unei a treia întrebări la referendum.

„Sunteţi de acord ca Primăria Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?”

Nicușor Dan a declarat că este de acord cu propunerea PSD.

„E o problemă foarte importantă pentru bucureșteni. Cu atât mai mult ea justifică necesitatea ca bugetul municipiul București să fie mai mare decât cel de subzistență, pe care îl are de ani de zile”, a explicat Nicușor Dan, la finalul ședinței de Consiliu General.

Edilul a declarat, vineri, că este absolut legal să se organizeze un referendum local simultan cu alegeri prezidenţiale, iar singura chestiune este una tehnică care poate fi rezolvată prin proiectul de lege iniţiat de PNL, conform news.ro.

Următorii pași procedurali după adoptarea hotărârii de către Consiliul General sunt avizul de legalitate al Prefecturii, înștiințarea Ministerului de Interne, apoi a Autorității Electorale Permanente.

Ca referendumul să poată fi organizat concomitent cu primul tur al alegerilor prezidențiale e nevoie de acordul Parlamentului. În cazul în care parlamentarii nu vor fi de acord, primariile de sector vor fi nevoite să organizeze separat referendumul, a explicat Nicușor Dan. Alte săli, alte comisii electorale.

Primarul a menţionat că, dacă va exista un referendum separat, costurile ar fi „undeva între 7 şi 10 milioane de lei”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG