PSD se află într-un nou proces de „reformă„ internă. Cel puțin asta susțin liderii aleși la ultimul Congres. Printre artizani se numără și Vasile Dîncu, care se ferește de cuvântul reformă și preferă să vorbească despre ”modernizarea” partidului. Analiștii politici consultați de Europa Liberă au dubii majore că asistăm la o veritabilă reformă, ci mai mult la o reglare de conturi între diferite tabere din PSD. Social-democrații au pus în vitrină câteva personalități din domeniul medical, cu care speră să convingă electoratul la parlamentare. În același timp, mai multe fețe controversate din epoca Dragnea au fost trase pe tușă pentru ca imaginea partidului să fie curățată.
„Suntem în plină reformă în PSD, lucru foarte evident”, a răspuns Marcel Ciolacu când a fost întrebat de Europa Liberă dacă mișcările din PSD se pot numi reformă.
Liderul social-democraților susține că partidul a dat un semnal prin retragerea unor nume de pe lista pentru parlamentare. Au dispărut cei care au ascultat ordinele lui Liviu Dragnea sau cei din apropierea sa. Carmen Dan, Eugen Nicolicea, Cătălin Rădulescu, Florin Iordache sau Șerban Nicolae au fost tăiați de pe lista pentru parlamentare. Explicația oficială este că organizațiile nu i-au dorit. Lor li se poate alătura și Marian Oprișan, un lider care a condus douăzeci de ani județul Vrancea. Neoficial, Marcel Ciolacu nu mai avea nevoie de serviciile organizațiilor.
În locul lor, conducerea PSD a preferat să aducă în față o garnitură nouă, din zona tehnocrată, precum doctorii Alexandru Rafila, Streinu Cercel, Remus Mihalcea, rectorul Leonard Azamfirei de la Târgu Mureș și pe managerului spitalului Colentina din Capitală, Remus Mihalcea. Un demers pe care consultanții PSD l-au gândit ca o lovitură în planul imaginii cu doar o lună și jumătate înaintea alegerilor parlamentare.
Alexandru Rafila și Streinu Cercel au fost vocile cu cea mai mare notorietate de la izbucnirea epidemiei de coronavirus. Legăturile mai vechi ale lui Alexandru Rafila cu PSD sau cu reprezentanții acestui partid se puteau găsi în CV-ul acestuia, dar poziționările sale au fost asociate cu calitatea deținută în Organizația Mondială a Sănătății și mai puțin din perspectivă politică. Surpriza a constituit-o dezvăluirea apărută în spațiul public conform căreia tatăl doctorului a făcut parte din Securitate până în 1949. Informația a fost confirmată de Alexandru Rafila, care a negat însă orice legătură între tatăl său și masacrul țăranilor din 1949.
„Nu văd unde este vina că sunt fiul tatălui meu”, a spus în apărarea sa proaspătul candidat al PSD pentru un loc în Camera Deputaților.
”El sigur că a avut momente în care a regretat cu siguranţă acel lucru, mai ales că a fost şi el la un moment dat afectat - nu vreau în vreun fel să îl scuz, pentru că nu există o astfel de scuză pentru apartenţa la o astfel de organizaţie”, a mai spus Rafila.
Adrian Streinu Cercel, a doua achiziție importantă a PSD înainte de alegeri, a fost impus pe listă de Gabriela Firea. Numele său a apărut în mai multe scandaluri publice despre afaceri derulate în calitate de manager al unor instituții medicale.
În echipa de specialiști în domeniul medical, social-democrații i-au integrat în echipa lor și pe rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, și pe managerului spitalului Colentina din Capitală, Remus Mihalcea.
Analiștii nu au încredere în reforma PSD
Europa Liberă a încercat să afle cum se vede reforma din PSD din perspectiva analiștilor politici. În ce măsura, înlocuirea unor nume controversate cu oameni noi și cu imagine publică bună reprezintă o reformă reală sau nu.
”Reforma nu e chiar nouă, PSD de câte ori își schimbă liderul ne anunță o reformă pentru că, în fapt, nu se schimbă nimic esențial în partid, doar liderul. Sub numele de reformă vedem o reglare de conturi în interiorul PSD” crede Ovidiu Voicu, directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică.
Acesta remarcă două nume în cadrul procesului de reformă al PSD: Vasile Dîncu și Dan Voiculescu.
„PSD rămâne partidul preferat al postului de televiziune al domnului Voiculescu, chiar mai mult decât propriul partid – PPUSL. Nu cred că e o rupere reală. Domnul Dîncu făcea reformă și pe vremea lui Adrian Năstase, apoi a făcut o bucată de reformă cu domnul Dragnea, acum face o bucată de reformă cu domnul Ciolacu. Ceea ce e constant la domnul Dîncu e buna relație cu Academia SRI”, a adăugat Ovidiu Voicu.
Profesorul Cristian Pârvulescu ironizează noua reformă anunțată de PSD, spunând că „PSD este cel mai reformat partid din România”, deoarece fiecare președinte a făcut câte o reformă.
”PSD e condamnat la reforme care nu reușesc. Cu două candidaturi discutabile și contestabile, în special a domnilor Rafila și Cercel, nu se schimbă mare lucru. În momentul în care au acceptat să candideze au devenit atacabili și sunt atacați. Încetul cu încetul aureola lor va fi afectată. De la candidatura lui Alexandru Rafila și Streinu Cercel până la reformă e atât de mult de făcut”, a declarat Cristian Pârvulescu pentru Europa Liberă.
Potrivit acestuia, prima reformă care ar trebui să aibă loc în PSD este cea a structurilor de bază. Politologul crede că retragerea persoanelor controversate de pe lista pentru parlamentare nu înseamnă reformă.
„Sunt neîncrezător pentru că PSD a încercat prea mult să se reformeze, încât Victor Ponta a spus că partidul e nereformabil”, a fost concluzia lui Cristian Pârvulescu.
Prodecanul Facultății de Științe Politice, Andrei Țăranu, susține că „reformismul din PSD e doar de fațadă”, fiind vorba în realitate „doar de o schimbare a persoanelor și nu o modificare profundă a felului în care se face politică”.
„O reformă presupune o schimbare de paradigmă, dar ea nu s-a produs nici în Germania după schimbarea lui Helmut Kohl (n.r. – fost cancelar al Germaniei) cu Angela Merkel. Ce se întâmplă la PSD, se întâmplă și la PNL și în oarecare măsură la USR”, a spus Andrei Țăranu pentru Europa Liberă.
Acesta apreciază faptul că PSD a apelat la o personalitate precum Alexandru Rafila, în pofida dezvăluirilor apărute în ultimele zile.
„E o alegere bună, înțeleaptă, subiectul politic este unul medical, domnul Rafila este o voce extrem de puternică, cu foarte mare audiență. Faptul că a ales PSD a enervat anumite grupuri și cercuri care s-au apucat să îi caute prin trecut, fără se uite că în într-o situație trasă aproape la xerox există și în cazul domnului prim-ministru, Ludovic Orban”, a fost poziția prodecanului de la SNSPA.
Andrei Țăranu crede că toți cei lăsați în afara listelor pentru parlamentare de PSD se pot regăsi în viitor într-un alt partid sau grup politic.
Vasile Dîncu se teme de cuvântul reformă
În spațiul public, numele lui Vasile Dîncu este legat de PSD în ultimii douăzeci de ani, chiar dacă nu a activat mereu în interiorul partidului. Tot de numele său sunt legate și încercările de reformă, dar sociologul spune că singura reformă care i se poate atribui în mod direct este cea din 2005, când a pus umărul ca Ion Iliescu să nu revină în fruntea partidului. Datorită sprijinului grupului de la Cluj, Mircea Geoană a devenit președintele PSD.
„Dacă folosești cuvântul reformă, lumea scoate pistolul imediat, sună rău, sună urât. Nu avem curajul să vorbim despre reformă, pur și simplu pentru că există o reticiență când se aude acest cuvânt în țările comuniste. Toată lumea ar dori să se facă o schimbare fără el. Intenționăm să modernizăm partidul, vrem să facem din modernizare un proces continuu”, a declarat pentru Europa Liberă președintele Consiliului Național al PSD.
Vasile Dîncu a precizat pentru Europa Liberă că reforma se poate vedea în modul în care este condus PSD, printr-o „conducere colegială nu de un lider providențial”. Candidat pentru un post de senator în județul Cluj, social-democratul crede că partidul are nevoie de o strategie pentru Transilvania.
„Transilvania nu acceptă social-democrația liderilor feudali și nici filosofia banilor primiți de la centru. Comunitățile din Transilvania vor lideri valoroși pe care să îi înțeleagă”, susține Vasile Dîncu.
El respinge ideea că în partid există o răfuială internă sau o reglare de conturi și explică de ce au dispărut anumite nume de pe lista pentru parlamentare.
„Am gândit o nouă strategie pentru resursele umane. Ne interesează mult personalitățile independente. Avem nevoie de experți, ca să faci opoziție trebuie să ai experți. Cei care au dispărut de pe liste este pentru că nu au rezistat competiției cu acești oameni. Toți oamenii au dispărut de pe liste pentru că nu i-au mai pus organizațiile județene. Ele au înțeles cerințele pe care le-am impus noi de la centru.”, a explicat președintele Consiliului Națională.
Și comunicarea PSD ar trebui să intre într-un proces de reformă.
„Am făcut studii de brand. Un partid trebuie să aibă o expresie îngrijită în societate, purtătorii de cuvânt care nu respectă publicul, chiar dacă sunt votați, dacă manifestă anumite formă de aroganță către opinia publică nu pot să continue. Trebuie o eleganță în ceea ce privește atitudinea. Oamenii s-au săturat de războaie fără cauză”, crede Dîncu.
El i-a luat apărarea lui Alexandru Rafila despre care a spus că salvează vieți și nu poate să fie judecat pentru „păcatele părinților”.
Nume vechi pe lista pentru Parlament
În spatele celor patru nume din domeniul medical pe care s-a construit comunicarea PSD în ultima săptămână, listele parlamentare conțin mulți șefi de organizații din epoca Dragnea. Chiar dacă au pierdut alegerilor locale, acestora li s-a permis să își încerce șansa și la parlamentare.
Decizia finală în privința listelor urmează să fie luată de Consiliul Politic Național, fostul Comitet Executiv al PSD, care conține acum și șefii de Consilii Județene și primarii de municipii reședință de județ.