Linkuri accesibilitate

Refuzul de a justifica moral răul. Cum fac sau nu față invadării Ucrainei preoții ortodocși ruși


Iakov Vorontsov la Almaty, Kazakhstan, 26 aprilie 26, 2023
Iakov Vorontsov la Almaty, Kazakhstan, 26 aprilie 26, 2023

Părintele Alexei obișnuia să sfințească echipamentele militare rusești de la o bază militară din sudul Moscovei.

În prezent, în loc să slujească pentru soldații ruși, le predică unor cetățeni de vârstă mijlocie din San Francisco despre „cum să fii sănătos, frumos” și cum să-și mențină mușchii în formă.

A făcut o schimbare în carieră - de la cleric la trainer de sănătate, după ce a fost amenințat cu urmărirea penală pentru că a criticat public invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, care este susținută de conducerea de vârf a Bisericii Ortodoxe Ruse.

Numele real al lui Alexei a fost modificat, la cererea lui.

Povestea lui Alexei nu e unică. Nu există date oficiale referitoare la numărul preoților ortodocși care și-au dat demisia sau au emigrat după ce biserica rusă și-a anunțat sprijinul pentru invazie, arată o investigație din luna mai a Novaïa Gazeta Europa, organism independent de presă din Letonia.

Jurnaliștii au aflat că, din februarie 2022 încoace, Biserica Ortodoxă Rusă și serviciile de securitate au luat măsuri pentru a reduce la tăcere cel puțin 59 de preoți cu vederi anti-război.

Patriarhul Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a tratat asaltul rusesc asupra Ucrainei ca pe un „război sfânt”. Biserica Ortodoxă Rusă și-a instruit preoții să citească în timpul slujbelor o rugăciune pentru „Sfânta Rusie” și să se roage pentru victoria ei. În septembrie 2023, Patriarhul a afirmat într-o predică chiar că a muri în război, ca soldat, „spală toate păcatele”.

Kiril nu a comentat public demisiile sau imigrările preoților care nu sunt de acord cu opiniile lui. Current Time nu a reușit să îl contacteze pe Patriarh pentru comentarii.

Deși Patriarhul a afirmat că biserica „nu se teme de conversații” referitoare la problemele interne, patru preoți intervievați de Current Time spun că nu au simțit că au altă opțiune decât să părăsească Biserica Ortodoxă Rusă din cauza opiniilor lor anti-război, și să se reinventeze - deseori, în străinătate.

Părintele Andrei: Biserica Ortodoxă Rusă „nu e un monolit”

În 2022, Andrei Kordoșkin a înfruntat testul credinței: era preot la Biserica Sf. Maria Magdalena, singura biserică ortodoxă rusă din Madrid, și secretar al diocezei din Spania-Portugalia a Bisericii Ortodoxe Ruse. Dar nu a sprijinit invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina și a refuzat să-și retracteze afirmațiile.

Andrei Kordoșkin
Andrei Kordoșkin

„Dacă spun că a ucide oameni nu e o formă acceptabilă de confruntare - asta nu e opinia mea, ci e credința mea”, spune Kordoșkin, care a co-semnat, în martie 2022, un apel al clericilor împotriva războiului.

El spune că acest conflict este o „crimă atât împotriva poporului ucrainean, cât și împotriva poporului rus”.

Oricum, la finalul lui 2022, 160 de persoane i s-au plâns patriarhului: faptul că Kordoșkin nu s-a rugat pentru autoritățile ruse constituie „activitate revoltătoare, anticreștină”.

Doar câțiva dintre semnatari erau enoriașii lui, cei mai mulți dintre ei - ucraineni, spune preotul.

Aștepându-se să fie suspendat de la datoriile clericale, la finalul lui 2023 preotul și-a dat demisia și s-a mutat cu familia în Germania.

Evangelische Kirche in Deutschland, o federație a confesiunilor protestante germane, îi finanțează studiile postdoctorale la Universitatea Gottingen.

De două ori pe lună, slujește la o biserică ortodoxă din Olanda.

Împreună cu alt preot ortodox rus din Germania, Kordoșkin a fondat Mir Vsem! („Pace pentru toți!”), un proiect care folosește donații online pentru a-i ajuta pe preoții Bisericii Ortodoxe Ruse ale căror opinii anti-război i-au costat joburile.

Ei încearcă să demonstreze și că Patriarhul Moscovei și Biserica Ortodoxă Rusă nu sunt „un monolit care sprijină cu toată inima dictatura și războiul”.

Faptul că preoții vorbesc împotriva războiului este „un refuz de a justifica moral răul”, spune el.

Părintele Iakov: o biserică ortodoxă independentă în Kazahstan

Unul dintre preoții anti-război ajutați în fiecare lună de Mir Vsem! este Iakov Vornțov, din Kazahstan, fost ieromonah la Catedrala Înălțării Domnului din Almatî, care a propus ca țara predominant musulmană să formeze o biserică ortodoxă autonomă.

Pe 15 iulie, agenția de presă de stat RIA Novosti scria că Patriarhul Kirill l-a demis pe Voronțov, al cărui nume clerical este părintele Iakov, pentru că ar fi evitat audierile disciplinare și „a ignorat toate încercările de a-l contacta”.

Iakov Voronțov
Iakov Voronțov

Voronțov, care se descrie pe pagina de Facebook ca „agent al lui Dumnezeu”, afirmă că Biserica nu i-a dat nicio șansă să se explice.

„Pentru mine, Biserica Ortodoxă Rusă, așa cum e ea acum, nu e o biserică”, a spus el înainte de decizie. „E un fel de organizație pământească care apără interesele unui anumit grup etnic”.

„Acest model de autoritarism pe care îl construiește patriarhul Kirill nu ni se potrivește” în Kazahstan, a adăugat el.

În iunie 2023, Voronțov și-a dat demisia după ce a cerut Bisericii Ortodoxe Ruse să susțină discuțiile de pace ruso-ucrainene și, susține el, i s-a ordonat să declare în scris că „Kazahstanul ar trebui să ajute Rusia”.

Până acum, proiectul lui de a forma o Biserică Ortodoxă Kazahă Autocefală independentă nu a progresat.

Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului, care are statutul de „primul între egali” în raport cu numeroase ramuri ale creștinismului ortodox, a răspuns cererii sale de recunoaștere a bisericii kazahe. Comisia pentru Culte a Ministerului Culturii și Informației a spus că îi va sprijini inițiativa dacă va avea 50 de „coreligionari”.

Proiectul are și provocări financiare: în afară de donațiile de la Mir Vsem!, mama lui și-a închiriat apartamentul pentru a ajuta familia. Voronțov câștigă, de asemenea, niște bani din copywriting pentru reclame și editarea cărților.

Cu toate acestea, în ciuda provocărilor, spune că nu are de gând să părăsească Kazahstanul. „Turma mea este aici. Ar trebui să-i abandonez pe cei care au încredere în mine?”

Părintele Grigori: puterea gândirii pozitive

În 2014, atunci când separatiștii sprijiniți de Moscova au înscenat o revoltă armată în regiunea Luhansk, din estul Ucrainei, locul de unde se trage Părintele Grigori, el a tăcut. „Nu am crezut că se va ajunge la ceva absolut nebunesc”, spune el.

În acel moment, slujea într-o parohie mare din regiunea Saratov, din sud vestul Rusiei.

Catedrala Schimbarea la Față din Odesa, Ucraina, a fost avariată de atacurile rusești cu rachete.
Catedrala Schimbarea la Față din Odesa, Ucraina, a fost avariată de atacurile rusești cu rachete.

Numai că, în 2022, atunci când Rusia a invadat total Ucraina, a ripostat. A decis să nu citească rugăciunea patriarhului pentru „Sfânta Rusie”. Omisiunea, spune el, a fost imediat observată.

Deși nu s-a ales cu „vreo detenție, vreo bătaie în ușă, vreo pândă” din partea serviciilor de securitate, i s-a dat de înțeles că „situația nu va dura prea mult”, își amintește el.

În octombrie 2022, după 13 ani petrecuți la Saratov, Grigori și-a dat demisia și a plecat din țară, cu familie și câine cu tot.

Acum, face un master în psihoterapie pozitivă la Universitatea Ruso-Armeană din Erevan. Învață cum să privească provocările în termeni pozitivi.

Grigori a adoptat el însuși această perspectivă. El crede că chemarea lui rămâne cea de preot, chiar dacă nu mai slujește în Biserica Ortodoxă Rusă.

Atunci când nu studiază psihoterapia, slujește la Biserica Ortodoxă Georgiană, la care merg mulți emigranți ruși de la Erevan. Și consiliază refugiați ucraineni. Mir Visem! îl ajută financiar atât cât poate.

Nu are planuri să revină în Rusia, pe care o descrie ca pe o țară „sfârtecată și destrămată”. În schimb, învață să vorbească armenește.

„Se vede treaba că poți trăi, și fără să te zbați”, spune el.

Părintele Alexei: California Dreaming

Părintele Alexei, trainerul de sănătate californian, spune că încercarea de a-și da seama cum să schimbe opiniile pro-război ale șefilor Bisericii Ortodoxe Ruse nu a făcut decât să-l deprime. Se identifică din ce în ce mai mult cu agnosticii.

După ce a fost, timp de 13 ani, preot de țară în regiunea moscovită Podolsky, Alexei, al cărui nume l-am schimbat pentru a-i proteja identitatea, și-a dat, în martie 2022, demisia.

Un preot face o slujbă în memoria soldaților ruși morți în războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei. 3 ianuarie 2023.
Un preot face o slujbă în memoria soldaților ruși morți în războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei. 3 ianuarie 2023.

Mai mulți indivizi necunoscuți îl avertizaseră că s-ar putea alege cu o condamnare pentru comentariile sale negative despre armata rusă.

S-a gândit că citirea rugăciunilor „pentru război” și „pentru Rusia” l-ar face complice la vărsarea de sânge, despre care le-a spus enoriașilor că este „sinucigașă și greșită”.

După ce a părăsit biserica, el, soția și cei trei copii au locuit în Georgia, unde Alexei a lucrat ca analist de date, domeniu în care este începător, apoi în Turcia.

Din străinătate a aflat că i s-a interzis să mai aibă vreo slujbă clericală, povestește Alexei.

Mir Vsem! i-a ajutat, pe el și familia, cu fonduri ca să poată ajunge din Mexic în Statele Unite, unde a cerut azil politic.

Ca să supraviețuiască, acum face livări de mâncare și training de sănătate cu calfornieni de vârstă mijlocie - job care are o oarecare legătură cu educația lui în asistență medicală.

Familia lui, spune Alexei, depinde de băncile de alimente.

Cu al doilea job - pe lângă cel de preot - în construcții sau organizarea de petreceri pentru copii, își urmează cu răbdare toate provocările din carieră.

Rămâne concentrat pe viitor: printre planurile lui sunt o carte despre viața lui de preot și un album muzical despre ultimul sfert de secol cu Putin la putere.

Articol scris de Elizabeth Owen pe baza informațiilor strânse de Anastasia Dzutstsati și publicat inițial pe rferl.org.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG