Linkuri accesibilitate

Regele Charles, discurs în Bundestag: „Plaga războiului a revenit în Europa”


Regele Marii Britanii Carol al III-lea, în centru, se adresează Bundestagului, Parlamentului Germaniei, joi, 30 martie 2023.
Regele Marii Britanii Carol al III-lea, în centru, se adresează Bundestagului, Parlamentului Germaniei, joi, 30 martie 2023.

Regele Charles al Marii Britanii s-a adresat joi Bundestagului, în limba germană, în a doua zi a primei sale călătorii în străinătate ca monarh. El a spus că este o mare onoare să fie acolo și a vorbit despre legăturile istorice dintre Marea Britanie și Germania.

„Înseamnă foarte mult atât pentru soția mea, cât și pentru mine că am fost invitați în Germania în primul meu turneu în străinătate și este o onoare deosebită să fiu aici cu dvs, unde vreau să reînnoiesc angajamentul de prietenie dintre națiunile noastre”, a spus regele Charles, citat de BBC.

Charles a mulțumit poporului german pentru „bunătatea extraordinară” arătată după moartea Reginei Elisabeta a II-a și a subliniat sprijinul pe care germanii l-au arătat Ucrainei.

Regele a spus că flagelul războiului a revenit în Europa. „Invazia neprovocată a Ucrainei a provocat cea mai inimaginabilă suferință atâtor oameni nevinovați”, a spus Regele Charles.

„Nenumărate vieți au fost distruse, libertatea și demnitatea umană au fost călcate în picioare în cel mai brutal mod și securitatea Europei a fost amenințată”.

Regele Charles a mai spus că cele două țări au acționat vital. „În calitate de cei mai mari doi donatori ai Ucrainei, am răspuns decisiv. Am luat decizii care ar fi putut părea anterior de neimaginat”.

În discurs, Regele Charles a vorbit și despre legăturile culturale dintre cele două țări, menționând că prima asociație Shakespeare a fost înființată nu în Anglia, ci la Weimar și că muzica lui George Frideric Handel va fi interpretată la încoronarea sa în mai.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG