Linkuri accesibilitate

Regele Mihai: „Nu lăsați să piară un popor nevinovat!”


Regele Mihai la Palatul Elisabeta din București, 8 noiembrie 2013.

„Actualitatea românească”, 21 septembrie 1988, o declarație și un apel al Regelui Mihai în legătură cu situația dezastruoasă din România și cu distrugerea satelor.

Regele Mihai: „Nu lăsați să piară un popor nevinovat!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:26 0:00

Neculai Constantin Munteanu: „După cum ați fost informați, zilele acestea, Regele Mihai a înmânat presei internaționale o importantă declarație în legătură cu situația din România. Iată textul acestei declarații, rostit chiar de Regele Mihai.

Regele Mihai: Țin să mulțumesc celor care, în lumea liberă, și chiar și în Ungaria, au denunțat și denunță cele ce se petrec la noi în țară, precum țin să mulțumesc autorităților religioase și celor civile, guverne, parlamente, care au condamnat și condamnă dictatorul român și dictatele sale. Iau cuvântul fiindcă dărâmarea lăcașurilor sfinte și a altor monumente, mărturii ale trecutului, apoi acum distrugerea satelor noastre ancestrale cu biserici și cimitire cu tot, ne răscolește sufletele într-atât încât indignarea devine revoltă.

Dictatorul din România, asemenea dictatorului Pol Pot din Cambodgia, distruge un popor întreg, distrugându-i viața spirituală, morală și fizică, deposedându-l de mediul său înconjurător, după ce l-a deposedat de roadele muncii sale. În Cambodgia, orășenii au fost deportați la sate. La noi, sătenii sînt încartiruiți. Aici și acolo s-a urmărit transformarea oamenilor în unelte de producție.

S-a început printr-un total dispreț pentru om și demnitatea sa, s-a ajuns la distrugerea mediului său, și se merge către distrugerea a însuși unui întreg popor. În acest Holocaust de tip nou cad victime toți locuitorii țării, deci și minoritățile. Rog ungurii, sașii, șvabii și evreii din România să nu uite în suferințele pe care le îndură că și ceilalți români împart aceeași soartă și că asemenea lor îndură fiindcă nu mai sînt stăpâni la ei acasă.

Cetățeni ai României, vă rog să fiți uniți, om pe om să se ajute, pentru ca faimoasa noastră virtute a omeniei să renască. Numai atunci nu vor mai găsi nici călăi și nici denunțători cei care după ce v-au îngenunchiat, vă înfometează și vă deznaționalizează. Numai atunci ei se vor afla izolați și deci neputincioși. Uniți veți răspunde în cor prin „aceasta nu se poate!” hotărârilor nechibzuite și distrugătoare. Iar celor din afara României, devenită lagăr de concentrare, prietenilor străini și românilor din Diaspora, vă strig: ajutor, nu lăsați să piară un popor nevinovat!

Neculai Constantin Munteanu: Ceea ce ați ascultat a fost o declarație și un apel al Regelui Mihai în legătură cu situația dezastruoasă din România și cu distrugerea satelor. Această declarație a fost distribuită presei internaționale, presă în care a avut un amplu ecou. De reamintit că, în baza statutului pe care îl are în Elveția, Regele Mihai se abține de la declarații cu caracter politic făcute pe teritoriul elvețian. Da data asta a considerat că situația din România este atât de dramatică încât a trecut peste această regulă pe care e ținut s-o respecte.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG