Regizorul Cristi Puiu a declarat vineri noaptea, la proiecţia în avanpremieră naţională a celui mai nou film al său, Malmkrog, că este „inuman” ca spectatorii să privească un film de 200 de minute purtând masca de protecţie pe faţă, potrivit Agerpres.
Cristi Puiu are 53 de ani. A debutat ca regizor în 2001 cu filmul Marfa și banii, film care a obținut mai multe premii internaționale și a fost selectionat și pentru Directors' Fortnight la Festivalul de Film de la Cannes. Un cartuș de Kent și un pachet de cafeaa a apărut în 2004 și a fost de asemenea premiat. Al doilea film de lung-metraj, Moartea domnului Lăzărescu, 2005, face parte dintr-un proiect de șase povestiri scrise de Cristi Puiu în 2003. Filmul a obținut numeroase premii internaționale. A mai regizat, în 2010, lung-metrajul de ficțiune Aurora, în care a interpretat personajul principal ,Viorel. Filmul a câștigat trei premii Gopo, a avut premiera în secțiunea Un Certain Regard de la Cannes și a fost premiat la Karlovy Vary. În 2013, a lansat Trois exercices d'interprétation, după un text al lui Soloviov, iar în 2016 a apărut filmul Sieranevada care a fost proiectat în premieră în competiția de la Cannes.
În 2020, a apărut Malmkrog, al șaselea lungmetraj al lui Cristi Puiu, care a deschis noua secțiune Encounters a Festivalului de Film de la Berlin, aflat la a 70-a ediție.
Cunoscutul regizor a amintit că Malmkrog a avut premiera în Franţa „în săli de cinema, fără distanţare socială şi fără mască".
La Cluj-Napoca, filmul a fost proiectat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în aer liber, în curtea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.
La începutul proiecției, regizorul Cristi Puiu a vorbit despre cum a lucrat fără mască la Malmkrog și despre faptul că „tonul autorităţilor statului este inacceptabil”:
„am înţeles, la Cluj se poartă mască în aer liber. Ok, îmi pare rău pentru dumneavoastră, este un film de 200 de minute. Să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman. Şi eu vă rog să plecaţi atunci când aţi simţit că trebuie să ieşiţi, că nu mai suportaţi, să plecaţi, vă rog foarte mult. Dacă dumneavoastră sunteţi aici şi vă uitaţi la un film azi, este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în decembrie '89 şi care au zis 'Nu' dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe nişte vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităţilor statului este inacceptabil"
Regizorul a mai adăugat că „absolut orice abuz trebuie amendat și a sugerat că lucrurile ar trebui reglate la vot:
„ ştiu că oamenii sunt speriaţi şi respect şi distanţarea socială şi port masca când intru în absolut orice spaţiu închis. Dar dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeţi în mâini, credeţi-mă, o să mergeţi în mâini. Îmi pare foarte rău şi ştiu că nu toţi sunteţi de acord cu mine şi vă e teamă de pandemie. Ar fi bine să vă fie teamă de alte lucruri, mult mai grave".
Filmul "Malmkrog" a fost filmat de-a lungul a 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav, Sibiu şi este construit în jurul a cinci personaje. Actorii vorbesc în limba franceză - doar câteva replici sunt în germană, rusă şi maghiară. Decorul şi costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania. Din distribuţia filmului fac parte: Frederic Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaite, Marina Palii, Ugo Broussot şi Istvan Teglas. Cristi Puiu a regizat "Marfa şi banii" (2001), "Moartea Domnului Lăzărescu" (2005) - film câştigător al Premiului Un Certain Regard la Festivalul Internaţional de la Cannes, "Aurora" (2010), "Sieranevada" (2016) - propunerea României la Premiile Oscar. Este considerat deschizătorul de drum al Noului Val în cinematografia românească. A fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor de către ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, în anul 2011 şi decorat cu Ordinul de Merit în Grad de Cavaler de statul român în 2006.