Linkuri accesibilitate

Noi reguli la încheierea mediilor. Competențele la Bac, amânate. Ciucă refuză să publice promisiunile către profesori în Monitorul Oficial


Programul probelor scrise rămâne același, însă competențele vor începe cu două zile întârziere.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că nu mai publică în Monitorul Oficial memorandumul pe care l-a aprobat Guvernul joi, ci doar o declarație prin care el și partenerul său de guvernare de la PSD, succesor la conducerea guvernului, Marcel Ciolacu, le promit profesorilor că le vor îndeplini cererile.

Executiv a aprobat joi o Declaraţie privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, care are ca anexă un memorandum al Guvernului, a anunțat ministrul Ligia Deca.

Declarația, a spus ea, urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Ea a spus că, astfel, a fost îndeplinită solicitarea cadrelor didactice de a avea garanţia unui act normativ publicat în Monitorul oficial, care să răspundă revendicărilor pe care le-au avut.

„În prima parte este vorba de majorările salariale din ultimii doi ani, a doua parte vizează investiţiile în infrastructura şcoală şi universitară, atât din fonduri europene cât şi fonduri naţionale şi ele sunt toate listate pentru a se vedea clar atât amploarea cât şi investiţia urmând o secţiune care subliniază din nou elementele din noul pachet al legilor educaţiei, ce vin în sprijinul carierei didactice”.

Ea a susținut că „asumarea pe care Guvernul României o face astăzi include două măsuri principale, pe de o parte garantarea principiului pe care se va baza noua grilă pentru învăţământ din legea salarizării şi anume faptul că salariul de bază al profesorului debutant sau al asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economic, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public.”

Memorandumul mai prevede și că, în perioada concediului de odihnă, precum şi în zilele de concediu plătit, personalul din învăţământ va avea dreptul la o indemnizaţie de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulţit cu media zilnică a salariului de bază şi a sporurilor şi indemnizaţiilor de care beneficiază potrivit legii.

Ministerul Educației a anunțat, joi, noi reguli pentru încheierea situației elevilor.

Astfel, mediile vor putea fi încheiate cu minim două note.

Situația școlară va putea fi încheiată fără validarea de către consiliul profesoral.

Singura condiție este ca ca mediile să fie încheiate de un cadru didactic care este în activitate la clasa respectivă, și nu de conducerea școlii ori de alt profesor.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat și că probele de competențe la Bacalaureat vor începe cu două zile întârziere (14-23 iunie). Înscrierile se vor prelungi până în 13 iunie.

Calendarul pentru probele scrise, atât la clasa a VIII-a cât și la clasa a XII-a, rămâne deocamdată neschimbat.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG