Linkuri accesibilitate

Cât de privilegiate sunt relațiile României cu Israelul?


Klaus Iohannis dând mâna cu omologul său israelian, Reuven Rivlin
Klaus Iohannis dând mâna cu omologul său israelian, Reuven Rivlin

România este singurul stat european cu care Israelul are relații neîntrerupte de mai bine de 70 de ani. Președintele Klaus Iohannis se află la Ierusalim alături de alți 40 de lideri veniți din toată lumea pentru a comemora 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz, Polonia, de către Armata Roșie, pe 27 ianuarie 1945. Peste un milion de evrei au murit acolo.

Prezența lui Iohannis în Israel este cu atât mai relevantă cu cât președintele Poloniei Andrej Duda a refuzat să meargă la Yad Vashem, Memorialul de la Ierusalim al Victimelor Holocaustului pe fondul disputei dintre Varșovia și Moscova, după ce Vladmir Putin a acuzat Polonia că este o țară antisemită și că s-a aflat în cârdășie cu Hitler în planul acestuia de a distruge ceea ce fusese o Europă a evreilor. În plus, președintele rus a negat că URSS ar fi avut vreun rol în declanșara celui de-al Doilea Război Mondial sau că ar fi invadat Polonia. Varșovia e iritată de vizita lui Putin la Ierusalim și de tradiționala lui politcă prin care face elogiul Uniunii Sovietice, trecând însă cu vederea Pactul Ribbentrop-Molotov, prin care Germania nazistă și URSS și-au împărțit în 1939 continentul, dându-și în același timp asigurări că nu vor acționa una împotriva celeilalte. Recent, Putin a vorbit despre „documentele de arhivă” din care rezultă că ambasadorul polonez în Germania i-ar fi promis în 1938 lui Hitler „ridicarea unui frumos monument” la Varșovia, după ce liderul nazist a propus să-I trimită pe evrei în coloniile din Africa.

Klaus Iohannis nu are motive să intervină într-o dispută în care România nu e vizată în mod direct. În schimb, preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, a cărui țară a fost anexată în 1940 de Uniunea Sovietică, s-a raliat refuzului polonez la invitația Israelului, dar a anunțat că va fi prezent la comemorarea de la Auschwitz din Polonia. La fel ca Varșovia, Lituania este deranjată de propaganda rusă referitoare la al Doilea Război Mondial și de minimalizarea de către Moscova a rolului pe care l-a avut Pactul Ribbentrop-Molotov în istoria statelor estice, rămase pentru jumătate de secol sub influența Moscovei.

Ambasadoarea Statelor Unite la Varșovia, Georgette Mosbacher, i s-a adresat direct preșdintelui rus: "Dragă preşedinte Putin, Hitler şi Stalin au conspirat pentru a începe Al Doilea Război Mondial. Acestea sunt faptele. Polonia a fost o victimă a acestui conflict îngrozitor",

România, spre deosebire de Polonia și de statele baltice are o relație mai veche și în același timp mai complicată cu Israelul, relație pe care Klaus Iohannis a încercat să o conserve, chiar și acum un an și jumătate când PSD cerea mutarea Ambasadei Române de la Tel Aviv la Ierusalim, după modelul SUA, dar în contradicție cu deciziile Uniunii Europene. Vizitele în Israel ale fostei prim-ministre Viorica Dăncilă și ale fostului lider PSD, Liviu Dragnea, trimis la închisoare între timp, l-au iritat atunci pe Klaus Iohannis, dar cu toate insistențele social-democraților, diplomații români nu par să fi mers pe acest drum. Mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim ar fi înseamnat recunoașterea de către România a Ierusalimului drept capitală a Israelului și în același timp denunțarea legislației internaționale, la care este parte, cu toate consecințele ulterioare.

Israelul îmbrățișase ideea Bucreștiului, înțelegând însă în același timp că era vorba despre un joc politic intern, prin care un fost lider corupt al PSD ar fi vrut să-și atragă simpatia Washington-ului. Încă din 2016, premierul israelian îl invita pe șeful statului român să pună „bazele unei reuniuni interguvernamentale” care să asigure „aprofundarea legăturii” dintre România și Israel. Cele două state colaborează, de altfel, în chestiuni legate de managementul apei, în special în agricultură, dar și în domeniile ciberneticii, securității și apărării, turismului. De pildă, România este a doua țară din regiune ca număr de turiști în Israel.

În cee ace privește relația strategică, Israelul a cumpărat arme din România în 2018 de 22,43 milioane euro, principale produse fiind puștile de asalt, componente, piese, subansambluri și cabluri pentru diverse echipamente militare de infanterie și aviație, sisteme optice folosite în luptă.. Pe de altă parte, compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems a semnat acum doi ani un acord de cooperare cu societatea de stat Romaero, care activează în industria apărării, pentru exportul sistemelor de interceptare a rachetelor Iron Dome (Cupola de Fier), de apărare împotriva rachetelor cu rază scurtă de acţiune, a sistemului de telecomandă pentru armament Samson şi a rachetelor tactice Spike.

Potrivit BNR, Israelul ocupă locul 22 în clasamentul investițiilor străine directe în România, pe anul 2018, cu 313 milioane de euro.

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu omologul său israelian, Reuven Rivlin, pe care l-a invitat să facă anul acesta o vizită în România, iar acesta a acceptat. Relaţia dintre cele două state este foarte bună şi solidă, fiind importantă dezvoltarea acesteia în continuare, inclusiv prin organizarea unei noi şedinţe comune de Guvern, dar şi prin stimularea pe mai departe a dimensiunii sale economice, care este în creştere, a precizat președintele Iohannis la Ierusalim.

Președintele român a declarat că este onorat să reprezinte România la Forumul organizat la Ierusalim şi a prezentat hotărârea şi eforturile țării pentru combaterea antisemitismului şi intoleranţei. Iohannis a explicat că există o conexiune periculoasă între antisemitism și populism, fenomene pe care le-a numit „nocive”. Iohannis a mai subliniat la întâlnirile sale cu oficialii israelieni „importanţa ca Uniunea Europeană să se implice mai mult şi mai activ în regiune”, în contextul în care SUA și UE au vederi destul de diferite în privința acestei arii geografice.

La niciuna dintre întrevederi nu s-a discutat despre rolul guvernului Antonescu în deportarea evreilor sau despre felul în care regimul Ceaușescu câștiga bani pentru fiecare evreu care primea pașaport și, în consecință, lumină verde să plece spre Israel.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG