Linkuri accesibilitate

Relaxarea restricțiilor după 15 mai, cum se bâlbâie autoritățile. Vela ”decide”, Iohannis și Orban îl contrazic


Președintele Iohannis, primul ministru Orban și ministrul de Interne Vela
Președintele Iohannis, primul ministru Orban și ministrul de Interne Vela

După ce președintele Klaus Iohannis a anunțat, imediat după Paște, relaxarea restricțiilor începând din 15 mai, spunând că oamenii se vor putea deplasa în spațiile publice fără să mai fie nevoie de declarația pe proprie răspundere, dar că va deveni obligatorie purtarea măștii, a urmat un tăvălug de declarații care s-au bătut cap în cap.

Protagonistul este ministrul Marcel Vela, cel care a susținut, într-o înregistrare video pe Facebook, că deplasările în afara localității se vor putea face ”fără a ţine cont de limita de municipiu sau de judeţ”.

Afirmația vine în contradicție cu ceea ce a spus președintele Iohannis în 4 mai, atunci când a anunțat că nu va mai prelungi starea de urgență, pe care o va înlocui cu starea de alertă.Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru plecările din localități cu excepția situațiilor de serviciu, medicale, sporturi individuale, mersul cu bicicleta. Deci, sporturile individuale vor fi permise - atenție, individuale! Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de 3 persoane. Asta se aplică, evident, și atunci când mergem să facem mișcare în aer liber”, afirma președintele.

Premierul Orban a intervenit joi ca să-l contrazică pe Marcel Vela și să pună lucrurile la punct: ” Suntem într-o analiză, există mai multe variante. Ceea ce a comunicat Președintele este sigur. Dacă vor apărea și alte motive temeinice de părăsire a localității, evident ele vor fi incluse. Suntem într-o analiză a acestor motive de părăsire a localității. Când vom lua o decizie o vom anunța, iar această decizie va fi cuprinsă într-o hotărâre a Comitetului national pentru situații speciale de urgentă după declararea stării de alertă”.

Problema e că ministrul Vela a folosit termenul ”am decis”, după ce a explicat cum, din cauza zonelor metropolitane, nu se poate determina o ”limită locativă”. ”Și în acest context am decis următorul lucru: puteți să mergeți, să părăsiţi localitatea fără a ţine cont de limita de municipiu sau de judeţ. Aşadar, nu este impusă o limită, pentru că era foarte dificil de impus limita în zonele metropolitane şi în consecinţă nu va exista o limită teritorială administrativă în cadrul căreia să vă puteţi sau să nu vă puteţi deplasa”.

Marcel Vela și Raed Arafat
Marcel Vela și Raed Arafat

Ministrul Marcel Vela nu a precizat dacă a decis singur, împreună cu altcineva sau dacă decizia aparține Comitetului pentru situații speciale, al cărui șef este. Probabil că singur, din moment ce premierul Orban a declarat că el ”comunică deciziile atunci când ele vor fi luate”. ”Decizia se va lua de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență după declararea stării de alertă. Decizia se va lua cel mai probabil în ultima zi în care ne vom afla în stare de urgență”.

La Sinaia în drumeție sau în interes de serviciu?

Nu este însă prima oară când ministrul Marcel Vela este contrazis în ce privește relaxarea preconizată după 15 mai. De exemplu, nu mai departe de acum trei zile, în 4 mai, declara că oamenii pot merge la Sinaia să facă alpinism sau drumeție. ”Activitățile sportive individuale sunt cele care țin de activități gen drumeții, alte activități gen alpinism, mersul cu bicicleta, mersul la pescuit. Toate acestea vor fi permise. Da, puteți pleca la Sinaia să faceți alpinism sau drumeție”.

La scurt timp, premierul Orban a declarat că deplasarea în afara localității va fi permisă numai pentru anumite motive, cum ar fi ”interes de serviciu, la rude sau pentru munci agricole. Că dacă dăm drumul la alpinism, la deplasări montane înseamnă că se pot duce la munte. Va exista o anumită relaxare şi în ceea ce priveşte deplasarea în afara localităţilor care va creşte cererea şi pe unităţile de cazare”. Dar cum restaurantele tot închise vor rămâne, turiștii își vor ”bea cafeaua din termos”, evident, cu respectarea măsurilor de distanțare, a mai spus premierul.

La scurt timp după intervențiile celor doi, a ieșit la rampă ministrul sănătății Nelu Tătaru, care a precizat clar că "nu se va putea merge la munte sau la mare în regim de agrement. Sunt acele ieșiri cu scop precis. Nu putem pleca în cele două săptămâni de după 15 mai". Nu este vorba despre acest gen de agrement, a atras atenția Nelu Tătaru.

Pe de altă parte, dacă nu se va putea ieși din localitate decât în scopurile precizate inițial de președintele Klaus Iohannis, de ce se deschid hotelurile și pensiunile?

Episodul care l-a consacrat însă pe Marcel Vela a fost acordul încheiat, cu două zile înainte de Paște între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă Română și care relaxa măsurile din Noaptea de Înviere. Înțelegerea a căzut după intervenția dură a președintelui, care a spus că dacă măsurile prevăzute pentru această perioadă nu vor fi respecte, atunci ”după sărbători vor fi înmormântări”.

La vară, slujbe în aer liber

Și acum este o polemică referitoare la deschiderea bisericilor după 15 mai. În timp ce, firesc, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, cere redeschiderea lăcașurilor de cult, argumentând că normalizarea vieții sociale înseamnă ”dreptul fundamental la viața religioasă publică”, secretarul de stat Raed Arafat se opune categoric: ”Bisericile nu vor putea fi deschise din 15 mai, în primul val, să vedem din al doilea val și cu ce măsuri. Reprezintă una dintre zonele în care merg bătrâni, persoane vulnerabile”.

Premierul Ludovic Orban este pe aceeași lungime de undă cu Arafat, spunând că, probabil, ”va fi permisă, oficierea slujbelor nu se va putea face în spații închise, ci în afara bisericilor. Vine vara și se vor putea organiza în bune condiții afară, cu respectarea măsurilor sanitare, cu portul măștii”.

În PNL nu toată lumea este însă de aceeași opinie, europarlamentarul Rareș Bogdan cere redeschiderea bisericilorRomânia are nevoie de Sfânta Biserică. Printre primele instituții care ar trebui deschise, să fie bisericile. Eu sunt credincios și, alături de alte milioane de români, am nevoie să merg la Biserică, să ascult slujba, măcar din fața ei. Mă refer la toate Bisericile, nu numai la a mea, la cea Ortodoxă”.

De data aceasta, Marcel Vela e mult mai precaut: ”Biserica trebuie să facă o analiză obiectivă, fără patimă, să vedem ce putem face".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG