Linkuri accesibilitate

VIDEO Renate Weber: Îi dăm înapoi lui Timmermans scrisoarea cu opțiunea nucleară. Verhofstadt și-a băgat și el căpșorul în poza asta


Renate Weber: Nu votez la referendum, mi se pare o insultă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:41 0:00

Renate Weber: Nu votez la referendum, mi se pare o insultă

Cu o săptămâna înaintea alegerilor europarlamentare, Renate Weber (ALDE) i-a atacat într-un interviu pentru Europa Liberă pe oficialii europeni care au criticat România. Europarlamentarul susține că totul face parte din joc politicianist la nivel european, iar România a devenit o țintă după Ungaria.

  • „​Eu nu am auzit pe nimeni în România să fie antieuropean”​.
  • „​Verhofstadt este înnebunit să intre în grațiile lui Macron, nu mai are limită”​.
  • „​A început o competiție între Weber și Timmermans cine dă mai tare în România, apoi Verhofstadt a spus că trebuie să își pună și el căpșorul în poza asta și a început și el. E un joc politicianist meschin”​.
  • „​ALDE România va rămâne în grupul ALDE european”​.
  • „​Nu mai poate Soros de Dragnea”​.
  • „​Orban este așa o dezamăgire, nu mai are nimic, dar nimic în comun cu democrația. Din păcate, cu liberalismul, nu mai vorbesc, dar nici măcar cu decența”​.
  • „​Dragnea este un lider foarte autoritar în partidul lui, care vrea să controleze foarte mult, dacă nu chiar tot”​.
  • „​ALDE trebuie să obțină un scor bun, să negocieze cu PSD candidatura lui C.P. Tăriceanu la prezidențiale”​.
  • „​Kovesi nu are șanse să ajungă procuror șef european”​.
  • „​Nu putem să-i reproșăm lui Liviu Dragnea faptul că două președinte ale ÎCCJ,doamna Livia Stanciu și doamna Cristina Tarcea, au încălcat legea în alcătuirea completurilor”​.

Europa Liberă: Care este miza politică pentru ALDE în ceea ce privește europarlamentarele? Sunt voci care spun că este un vot atât de important încât se va decide în perioada următoare dacă România continuă drumul european sau facem pași în afara Europei

Renate Weber: „Eu nu am auzit pe nimeni în România să fie antieuropean. Nu am auzit nici un partid politic să vorbească în glumă, ar fi o glumă foarte proastă, măcar în glumă să spună un Ro-exit sau ceva de genul acesta. E adevărat, critici în legătură cu felul în care relațile noastre cu diferitele instituții din UE se desfășoară, a fi în UE nu e un bilet în alb, de fapt, îți impune să ai un comportament foarte activ. Nu aștepta ca unii să îți dea soluții, cred că UE are nevoie de niște schimbări majore, sunt destul de numeroase vocile care reproșează o birocratizare excesivă, o elită prea numeroasă la Comisie, Consiliu, Parlament, o elită care ia decizii peste capul politicienilor. Eu mă plâng de un exces de reglementare”.

Europa Liberă: Vă citez o declarație a domnului Verhofstadt. Nu există o divizare Vest – Est, există o divizare în lumea Orbanilor, a lui Dragnea din România. Sunteți de acord cu ea?

Renate Weber: „Nu, eu cu domnul Verhofstadt nu mai sunt de acord de foarte multă vreme pentru că sincer nu mai are limite în felul în care își urmărește propriul interes. Arătați-mi un singur lider de grup politic sau de partid care face declarații privind dizolvarea propriului grup. Este atât de înnebunit să intre în grațiile lui Macron încât pune pe oricine pe tava aceea. Eu știu că de trei ani de zile domnul Macron nu l-a primit niciodată. Din România folosește canalul Alianța Plus- USR. A făcut chiar afirmația cum va dizolva el grupul ALDE. Vă garantez că grupul ALDE nu se va dizolva, cel mult Macron nu își va găsi un grup politic pentru că nu va avea partide din 7 state membre. Domnul Verhofstadt are un sfârșit de carieră politică foarte, foarte urât”.

Renate Weber: Nu votez la referendum, mi se pare o insultă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:41 0:00

Europa Liberă: În ce familie politică se va situa ALDE?

Renate Weber: „În ALDE. ALDE va rămâne ca grup politic, vă garantez acest lucru, noi vom fi acolo. Eu știu discuțiile pe care le-am avut la Congresul ALDE de la Madrid, pe urmă a fost și un Consiliu la Berlin. Sunt vreo câțiva care sunt alături de Guy Verhofstadt nerăbdători să facă parte dintr-un grup politic unde francezii să aibă 22 de mandate și ei să vină cu câte unul, doi. Mulțumesc, ei vor o dictatură, un dictat al francezilor într-un grup politic. Eu cred că nu este foarte înțelept”.

Europa Liberă: Ce s-a întâmplat cu PSD și ALDE, au fost mesaje foarte dure venite din partea colegilor din Europa?

Renate Weber: „Pe linia ALDE au fost acestea, ale domnului Verhofstadt. România nu prea era pe agenda lor, nu îi interesa. Ei erau tot timpul cu Polonia și Ungaria. După vreo șapte ani de zile, subiectul Ungaria s-a cam epuizat, nu mai era apetisant să fie vândut cetățenilor europeni. Îmi aduc aminte că eram în sală cu domnul Viktor Orban, după intervenția premierului ungar, domnul Manfred Weber, liderul grupului PPE, s-a ridicat în picioare nu a spus de Ungaria, ci a început să vorbească de România.

Pentru mine, acela a fost un clopoțel de alarmă, mi-am dat seama că domnul Manfred Weber ca să ascundă afacerilor lor populare cu FIDESZ, vrea să mute atenția dinspre Ungaria spre România.

Convingerea s-a confirmat ziua următoate când domnul Juncker, care a venit să prezinte stadiul privind UE, iar Manfred Weber a avut iar o treabă cu România și cu Guvernul socialist de la București. Din acel moment a început o competiție între Weber și Timmermans cine dă mai tare în România, apoi Verhofstadt a spus că trebuie să își pună și el căpșorul în poza asta și a început și el. E un joc politicianist meschin”​.

Europa Liberă: Dar Timmermans e socialist.

Renate Weber: „Domnul Timmermans vine dintr-un partid din Olanda, dacă ar avea prag electoral nu cred că intra. Socialiștii nu cred că îl vor alege pe Timmermans liderul al grupului socialist, dar el dorește să devină președinte de Comisie Europeană. Ca să ajungi președinte trebuie să fii comisar. Atunci se înțelege de ce domnul Timmermans face niște jocuri cu domnul Rutte, care și dânsul are alte interese și uite așa România este căzută între scaunele pe care vor să se așeze acești domni”​.

Europa Liberă: E o conspirație politică?

Renate Weber: „Nu e o conspirație, e un joc politicianist electoral”.

Europa Liberă: Apar voci în Europa privind grupul suveraniștilor europeni. V-ați vedea într-un astfel de grup?

Renate Weber: „Nu, nu. Ce să căutăm Doamne ferește într-un astfel de grup. Pe ce limbă să vorbesc eu cu domnul Salvini? Care ar fi doctrina, nici nu vă gândiți la așa ceva. ALDE România va fi în ALDE din Parlamentul European”​.

Europa Liberă: S-a vorbit deschis despre “opțiunea nucleară

Renate Weber: „Nu, nu s-a vorbit. Tot domnul Timmermans vorbește. Domnul Timmermans vrea să ne dea lecții de bună conduită, de echitate, de decență, de bun simț, dar nu ar fi vrut dânsul să fie un exemplu în acest sens și dacă tot este în campanie electorală, să se suspende, nu zic să își dea demisia, să se suspende din calitatea lui de comisar european și prim-vicepreședinte pe perioada campaniei electorale. Ce face domnul Timmermans, astăzi este în campania electorală și își pune pălăria de socialist olandez, mâine zice că e prea strâmtă pălăria, am nevoie de un sombrero mai mare, mă duc o pun pe cea de prim-vice și fac eu o scrisoare. E chiar nedemn, pe cuvânt. Să îmi dea lecții de comportament etic un asemenea om, nu e cazul”​.

Europa Liberă: Scrisoarea a venit în România, ce facem cu ea?

Renate Weber: „​Păi ce să facem cu ea, i-o dăm domnului Timmermans să o păstreze acolo până după alegeri și mai vorbim după alegeri.”​

Europa Liberă: În ea scrie să nu se adopte Codurile Penale.

Renate Weber: „Credeți că dacă eu aș avea o discuție cu domnul Timmermans ar putea să îmi indice măcar două trei texte din Codurile alea care nu îi plac. Sau ar putea să răspundă la întrebările mele foarte punctuale privind alte articole care au fost adoptate atunci când s-au adoptat Codurile și care au produs niște hotărâri judecătorește oribile în România și nu mă refer la politicieni, jur. Domnul Timmermans, de fapt, nu știe, mestecă și dânsul niște cuvinte, le rostește ca să se arate și dânsul că este mare păstrător al statului de drept.

Dacă era așa de mare păstrător, credeți că în perioada asta de timp de când el este prim-vicepreședinte nu ar fi trebuit să vadă că în România totuși au fost și niște abuzuri. Domnul Timmermans este acel om politic care mi-a răspuns mie în Comisia Libe că el nu înțelege cum protocoalele secrete cu un serviciu secret ar fi putut să influențeze lupta anticorupție. Eu cred că cineva își bate joc de inteligența mea. Dacă ăsta e nivelul lui de gândire, poate nu ar fi trebuit să fie în funcția care e”.

Europa Liberă: Nu ar fi putut face mai mult grupul român din Parlamentul European pentru a explica?

Renate Weber: „Toate dovezile acestea nu uitați că au venit foarte târziu, noi nu am știut de ele până când s-a produs desecretizarea acestor protocoale. Cum poate o minte democrată, din UE, că e comisar, șef de stat, lider de grup, deputat, cum poate să vadă că ceva se cheamă protocol secret între un parchet, o Curte și un serviciu secret și să nu își pună un semn de întrebare în legătură cu situația din acea țară”.

Europa Liberă: Avem premierul care a fost la Bruxelles, Strasbourg. Avem președintele PSD care a fost la reuniunea de la Madrid. Cum de nu reușesc niciodată să-i facă să înțeleagă?

Renate Weber: „Toate lucrurile acestea și abuzurile care s-au petrecut, eu nu spun că toate au fost, nu o să mă auziți pe mine spunând că în România nu este corupție, dar nu pervertim lupta împotriva corupției într-un joc politic prin care serviciile secrete să controleze viața politică și pe cea economică.

Problema cea mare este că toate dovezile acestea au venit târziu și toate abuzurile, atâtea câte au fost, s-au produs în timp ce România se afla sub acest mecanism de verificare și cooperare. Dacă ei ar recunoaște acele abuzuri, ar trebui să-și recunoască propria vinovăție. Se pare că nu sunt pregătiți pentru o atitudine atât de demnă și de bărbătească”.

Europa Liberă: Premierul Dăncilă s-a opus adoptării Codurilor Penale prin Ordonanță de Urgență.

Renate Weber: „Asta e foarte bine și eu am spus întotdeauna că noi nu avem nevoie de Ordonanțe de Urgență”.

Europa Liberă: La fel ministrul Justiției s-a opus și domnia sa. S-au opus pentru că ei credeau că nu e bine sau pentru că au venit aceste mesaje din partea oficialilor europeni?

Renate Weber: „Nu știu să vă răspund. Poate să fie una, poate să fie alta, poate să fie o combinație”.

Europa Liberă: Sunt voci în partidul dumneavoastră care spun că scorul de la europarlamentare îl poate propulsa pe Călin Popescu Tăriceanu în cursa pentru prezidențiale.

Renate Weber: „Și eu susțin asta, când discut cu colegii mei, când am discutat prin țară asta am spus, dacă obținem un scor bun altfel putem negocia cu partenerii cu care suntem la guvernare”.

Europa Liberă: De unde se poate considera că este un scor bun?

Renate Weber: „Eu vă pot spune ce ne-am propus noi. Ne-am propus un scor de 15%, nu știu dacă e chiar realizabil, m-aș bucura dacă am putea trimite patru eurodeputați, este un scor decent”.

Europa Liberă: Sub 15% îi scad șansele domnului Tăriceanu de a deveni candidat la prezidențiale?

Renate Weber: „Nu, în nici un caz. După alegerile acestea o să fie o negociere cu PSD,orice argument va fi binevenit. Un scor cu cât e mai mare și mai bun, va fi un argument în favoarea unei susțineri comune. După cum observați din sondaje, populația are încredere în el într-un procent suficient de mare, au apărut sondaje care îl dădeau favorit pentru turul doi. Sigur că toate acestea contează, dar scorul e important. Eu îmi doresc candidat Călin Popescu Tăriceanu. Sigur că dacă ar fi candidat comun șansele lui ar fi mult mai mari”​.

Europa Liberă: Cei din Opoziție vă critică că ați devenit în ultima perioadă o anexă a PSD. Sunt chiar foștii dumneavoastră colegi din PNL care spun acest lucru.

Renate Weber: „Adică PNL-PDL vreți să spuneți, că eu nu mai știu cine e din fostul PNL”.

Europa Liberă: Domnul Orban.

Renate Weber: „Eei, domnul Orban este așa o dezamăgire pentru mine și vă spun din perspectiva unui om care a fost relativ apropiat de dânsul. Domnul Orban nu mai are nimic, dar nimic în comun cu democrația. Din păcate, cu liberalismul, nu mai vorbesc, dar nici măcar cu decența”.

Europa Liberă: Le puteți explica, sunt totuși acuzații grave.

Renate Weber: „Ce poate să fie decent și liberal în a face plângeri penale pentru înaltă trădare unui premier. În care doctrină liberală intră asta? Iar cu chestiunile de decență, a venit acum cu chestiunea scoaterii Mioriței din programa școlară că e prea fatalistă. Sunt aserțiuni de un asemenea simplism, e un fel de a ne băga în seamă. E o mare dezamăgire pentru mine domnul Orban”.

Europa Liberă: Pe Liviu Dragnea cum l-ați descrie?

Renate Weber: „Nici nu îl știu, cred că este un lider foarte autoritar în partidul lui, care vrea să controleze foarte mult, dacă nu chiar tot. Asta cred că e ceva ce se vede”.

Europa Liberă: Ce s-a întâmplat în justiție are legătură cu problemele din justiție sau cu problemele lui Liviu Dragnea?

Renate Weber: „Cred că are legătură cu amândouă. Cu siguranță că Liviu Dragnea se simte încolțit, dat fiind că are propriile lui probleme, dar eu nu vreau să mă uit numai la problemele lui și în felul acesta să scuz toate abuzurile care s-au întâmplat. Ce are situația personală a lui Liviu Dragnea cu faptul că însuși Călin Popescu Tăriceanu s-a aflat sub mandat de supraveghere aproape opt ani de zile? Era premier, președinte PNL, a fost președinte ALDE, președinte de Senat și el a avut tehnică de înregistrare și acasă în dormitor, și la serviciu, și în birouri, și pe stradă. Vi se pare ăsta un comportament democratic. Nimeni nu i-a spus vreodată că face obiectul unei acțiuni penale.

Pentru că nu au găsit nimic, au venit și i-au înscenat, numai cum sună cuvântul ăsta înscenat, dar îmi asum ceea ce spun, i-au înscenat povestea aia cu mărturie mincinoasă pentru care a fost achitat de ambele instanțe. Nu se poate ca asemenea lucruri să rămână nesancționate.

Mă uit la cazul lui Dan Radu Rușanu, a fost arestat luni de zile, a fost ținut în arest la domiciliu, a fost cu control judiciar, i s-au reproșat 96 de fapte penale pentru ca la sfârșit instanțele să spună că nu sunt dovedite, că fapta nu există. Nici astea nu sunt abuzuri?

Tot ce vreau este ca astea să se termine. Modificările legislative care au fost făcute, unele dintre ele încearcă să pună lucrurile pe un făgaș cât mai corect. Nu se poate să fi în CSM, să aibă Inspecția Judiciară plângeri împotriva șefei DNA și tu să constați după ani de zile că acea șefă DNA le deschisese dosare la vreo 11 din membrii CSM”.

Europa Liberă: Dar tot domnia sa este într-o cursă de procuror -șef european.

Renate Weber: „Da, mult succes în viață. Votată pe un regulament prost făcut în Parlamentul European, pe repede înainte, că nu avem proceduri, suntem într-un unghi mort, votată de două Comisii din Parlamentul European cu două voturi destul de strânse”.

Europa Liberă: Credeți că va ajunge în această funcție?

Renate Weber: „Personal, nu cred. Nu cred asta pe motive de competență profesională, nu mă mai leg de abuzuri sau alte lucruri. Diferența între doamna Kovesi și procurorul francez este că dânsa nu are o dimensiune europeană, în vreme ce francezul are în spate construcția EuroJust. Ca să construiești o nouă instituție cum e procurorul public european, cred că e important să ai ceva în istoricul tău”.

Europa Liberă: Pe Liviu Dragnea îl vedeți candidat la prezidențiale?

Renate Weber: „Nu pot să exclud acest lucru, nu știu ce va face Liviu Dragnea”.

Europa Liberă: E normal ca un om politic cum e Liviu Dragnea care are condamnări să ajungă într-o asemenea poziție?

Renate Weber: „Eu am înțeles la domnul Liviu Dragnea supărarea că pentru acțiuni identice, ce s-a întâmplat la referendumul din 2012, pe o parte era o chemare la referendum, că nu era altceva, unul ajunge șeful SRI, altul ajunge condamnat de instanță. Bănui că asta poate să dea naștere la o frustrare foarte mare. Cu condamnarea de acum, nu știu ce să vă spun, o să vedem ce se întâmplă.

Nu putem să-i reproșăm lui Liviu Dragnea faptul că două președinte ale ÎCCJ, doamna Livia Stanciu și doamna Cristina Tarcea, au încălcat legea în alcătuirea completurilor. Ideea în sine, că cineva de la ÎCCJ a încălcat legea și a interpretat legea cum a dorit mi se pare inadmisibilă, o palmă”​.

Europa Liberă: CCR a amânat însă o decizie în acest sens.

Renate Weber: „Da, pe completele de trei. Eu ce să spun, că e o simplă coincidență, cum spunea doamna Kovesi, dar noi nu ne uităm ce se întâmplă în Parlament și când era moțiunea de cenzură împotriva lui Ponta, îl chema pe Ponta la DNA. Eu nu sunt ipocrită ca doamna Kovesi, o să vă spun: nu cred în coincidențe.

Probabil că amânarea de acum este pentru că suntem cu câteva zile înainte de alegeri și nu au vrut să își asume așa ceva”.

Europa Liberă: După alegeri vedeți continuarea colaborării ALDE cu PSD sau încercând să privească și către foștii colegi din PNL?

Renate Weber: „Din ce văd în acest moment, Coaliția aceasta merge mai departe, există proiecte care sunt pe masa Guvernului, nu am niciun fel de date că se va schimba ceva”.

Europa Liberă: Veți vota la referendum?

Renate Weber: „Nu, nu voi vota la referendum. Voi refuza să iau buletinele de vot, pentru că mi se pare că e o insultă să ni se pună două întrebări cu șapte ipoteze. La prima întrebare, când e vorba de amnistie, aceasta nu poate să fie decât prin lege, dar la grațiere, sunt două tipuri de grațiere, colectivă, care se dă de președinte, și cea individuală. Întrebările puse în felul acesta mi se pare că manipulează opinia publică. A doua întrebare, pe care nu aș fi în stare în ruptul capului să o reproduc, ar trebui să o citesc de două ori, are vreo patru ipoteze. Răspunsurile pot să fie foarte diferite în funcție de ipoteză.

Președintele a greșit prin convocarea acestui referendum. Dacă tema justiției i se părea importantă putea să-l convoace oricând. Duce în derizoriu tema, îmi pare rău când văd astfel de lucruri”.

Europa Liberă: Am trăit ultimii doi ani sub amenințarea Ordonanțelor de Urgență?

Renate Weber: „Asta cu amnistia și grațiera, da, că tot se vorbea de ea, dar nu a fost niciodată pe masa Guvenrului. Trăim pe Ordonanțe de Urgență de nu știu câte guvernări, în țara asta”.

Europa Liberă: Da, dar amnistia și grațierea a fost un subiect discutat în PSD, recunoscut oficial.

Renate Weber: „Eu nu l-am văzut niciodată pe masa Guvernului. Eu nu am avut niciodată o întâlnire cu colegi ai mei din Guvern care să spună: știm că asta e mâine pe masa Guvernului. Asta nu s-a întâmplat. Recunosc, s-a vorbit foarte mult și cred că prin acest vorbit foarte mult ne-am făcut rău, am transmis semnale proaste în afară.

Eu nu vedeam necesitatea unei amnistii. Știu că erau foarte mulți care ar fi văzut-o. Mulți procurori din DNA ar fi aplaudat să se dea o astfel de ordonanță. Am spus așa cum a spus președintele Tăriceanu tot timpul: nu avem de ce să fim de acord cu amnistia. În privința grațierii, e atributul președintelui”.

Europa Liberă: Sectia specială, o sustineți sau nu?

Renate Weber: „Eu tocmai v-am spus că am văzut un șantaj practicat de DNA și de doamna Kovesi la adresa membrilor CSM cărora le-a făcut dosare. Vedeți ultimele rapoarte care au venit de la Inspecția Judiciară, din care rezultă că vorbim de 2.900 de magistrați care au fost în vizorul DNA. Nu e normal”.

Europa Liberă: Dar nu sunt și rezultate ale acestei activități?

Renate Weber: „Sunt și rezultate, dar, per ansamblu, eu ce să fac? Eu sunt avocat de drepturile omului, eu nu mă uit doar la acele rezultate, eu văd cazurile de abuzuri și de încălcări de drepturi și libertăți”.

Europa Liberă: Ați fost o voce puternică în anii 90 în societatea civilă, iar acum în multe state vedem o campanie anti-Soros. O vedeți și dumneavoastră și în Ungaria și în România.

Renate Weber: Da, da.

Europa Liberă: Azi e un demon Soros așa cum e prezentat sau nu?

Renate Weber: „Nu l-aș numi demon în nici un caz. M-am pronunțat public împotriva acelei demonizări din Ungaria mai ales că avea legătura cu originea lui etnică, era o chestie antisemită.

Când eu eram la conducerea fundației din România, Soros era foarte activ. Generația mea s-a dus, unii au ieșit la pensie, alții s-au retras. Acum e o nouă generație pe care o văd la conducere, care cred că are mai multă nerăbdare, o văd cu oarecare agresivitate și care susține și are legături cu multe organizații pe care mi-e greu să le numesc societate civilă”.

Europa Liberă: Liviu Dragnea în România l-a identificat pe Soros...

Renate Weber: „​E, lăsați-mă, nu mai poate Soros de Liviu Dragnea. Nu despre asta vorbim, vorbim de altceva. George Soros a fost clar foarte implicat în Statele Unite în sprijinirea democraților și a lui Hillary Clinton. Din păcate, ați văzut bine că a cheltuit o grămadă de bani, adică a prăpădit o grămadă de bani pentru că acolo s-a pierdut. Imediat după ce a ieșit Trump, lucru pe care eu încă sper să îl văd schimbat la viitoarele alegeri, a finanțat o mișcare care să fie a celor care promovează principiile democratice. Asta l-a făcut ușor de demonizat în Statele Unite, unde e portretizat așa cum e. Ceea ce s-a răsfrânt și în statele din Europa.

Pentru că toate neajunsurile trebuia să poarte un nume, a purtat numele de Soros. Eu nu îl văd pe Soros așa, sub nici o formă. Recunosc că anumite abordări pe care le are rețeaua lui, unde el nu mai este chiar așa de implicat, mă pun și pe mine pe gânduri”.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG