Linkuri accesibilitate

Replica lui Volodimir Zelenski pentru Putin: „Să nu-și piardă timpul”


Vladimir Putin spunea recent că Moscova ar putea extinde posibilitatea de simplificare a obținerii cetățeniei ruse pentru toți locuitorii Ucrainei

Președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că Moscova nu ar trebui să-și „piardă timpul, încercând să atragă ucrainenii cu promisiunea unei cetățenii ruse”, după ce Putin a spus că Moscova ar putea simplifica procesul de obținere a cetățeniei ruse pentru toți locuitorii Ucrainei

La mijlocul săptămânii trecute, președintele rus a semnat un decret prin care ucrainenii din regiunile separatiste Donețk și Lugansk pot obține mai ușor un pașaport rusesc, dar, sâmbătă, liderul de la Kremlin declara că Moscova ar putea extinde această ofertă pentru toți locuitorii Ucrainei.

Comentând declarația președintelui Putin, Zelenski a scris, într-o postare pe Facebook, că cetățenia rusă le-ar aduce ucrainenilor numai „dreptul de a uita de toate libertățile pe care le au”. Practic, a continuat el, „este dreptul de a uita toate drepturile și libertățile”.

„Principala diferență este că noi, ucrainenii, avem dreptul de a vorbi liber la noi în țară, avem o presă liberă, avem acces liber la internet”, a mai spus Zelenski.

Prețedintele ales al Ucrainei a mai punctat faptul că „ucrainenii sunt un popor liber într-o țară liberă” și că ei „nu ar trebui să se vorbească cu ei în limba amenințărilor și a presiunilor economice și militare”.

Cu toate acestea, Zelenski a scris că și-ar dori o normalizare a relațiilor cu Rusia, dar numai după ce „regiunea Dombad și Crimeea ies de sub ocupație”.

Rusia a anexat abuziv peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 și a sprijinit activ mișcarea separatistă prorusă din Dombas, din estul Ucrainei deși respinge acuzațiile că ar fi participat direct, cu oameni și arme, la mișcarea separatistă.

XS
SM
MD
LG