Linkuri accesibilitate

„Reporteri fără frontiere”, despre libertatea presei în România: „Bine ați venit în anii ’90!”


Starea Presei. Desen de Dan Perjovschi
Starea Presei. Desen de Dan Perjovschi

România ocupă locul 47 în lume la libertatea presei, conform indexului realizat de organizația „Reporteri fără frontiere”, care arată că presa românească a devenit un instrument de propagandă, foarte politizată.

România este plasată pe locul 47 din 180, la capitolul libertatea presei, cu un loc înaintea Statelor Unite, dar devansând și țări precum Polonia, Croația, Grecia sau Japonia. Țările cu cea mai liberă presă, conform criteriilor organizației „Reporteri fără frontiere”, sunt Norvegia, Finlanda, Suedia, Olanda și Danemarca.

Lipsa considerației pentru jurnalism și media, din partea guvernului, creșterea cenzurii politice și a auto-cenzurii sunt principalele trăsături ale peisajului media”, scrie în capitolul dedicat României și intitulat „Bine ați venit în anii ’90!”.

Organizația arată că presa din România s-a transformat treptat în unealtă de propagandă politică: „Este foarte politizată, mecanismele de finanțare sunt opace sau chiar corupte, iar politicile editoriale sunt subordonate intereselor patronilor”.

Raportul organizației „Reporteri fără frontiere” amintește că în jur de 10 patroni de presă sunt anchetați, că televiziunea publică este dependentă de bugetul de stat și că rolul Consiliului Național al Audiovizualului nu își îndeplinește rolul de a condamna abuzurile media.

Agenți ai Guvernului care se dau jurnaliști au început să infiltreze organizațiile de știri. Câteva publicații independente reușesc să supraviețuiască pe lângă marile grupuri de media, dar sunt supuse unor inspecții arbitrare privind taxele (se referă la controlul ANAF de la Rise Project și Hotnews – n.r.), când critică politicienii. Autoritățile, companiile private și persoanele fizice au început să invoce GDPR (regulamentul UE pentru protecția datelor personale – n.r.), ca temei pentru a împiedica accesul la informații sau pentru a amenința și da în judecată jurnaliștii, în legătură cu investigațiile lor”, mai arată raportul.

România a pierdut trei locuri la libertatea presei, față de anul precedent.

XS
SM
MD
LG