Linkuri accesibilitate

Represiune în Rusia. Interogatoriu cu capul deasupra bolului de mâncare al câinelui


Intervenția brutală a forțelor de ordine în timpul manifestațiilor din Rusia pentru eliberarea lui Alexei Navalnîi, 31 ianuarie 2021.
Intervenția brutală a forțelor de ordine în timpul manifestațiilor din Rusia pentru eliberarea lui Alexei Navalnîi, 31 ianuarie 2021.

Represiunea forțelor de ordine din Rusia după protestele anti-Putin continuă și arată modul violent în care acționează acestea. Peste 8.000 de persoane au fost reținute pentru participarea la manifestațiile pentru eliberarea lui Alexei Navalnîi, principalul critic al lui Vladimir Putin.

O echipă BBC s-a deplasat până la Vladivostok pentru a discuta cu bloggerul Gennady Shulga. Acesta povestește cum a fost interogat de poliția rusă în timp ce îi țineau capul deasupra bolului de mâncare al câinelui său. Poliția a intervenit în forță asupra lui, a fost apucat de gât și trântit la pâmânt.

Gennady Shulga a participat la manifestațiile din Rusia și a transmis live protestele împotriva lui Vladimir Putin. El crede că autoritățile au dat drumul imaginilor cu el interogat pentru a arăta altor oameni de ce sunt capabile în astfel de situații, ce se poate întâmpla cu „cei care spun adevărul”.

Soția lui Gennady Shulga a fost și ea obligată de poliția rusă să se întindă la sol. Cei doi consideră că poliția a încercat să îi intimideze și să îi facă să se teamă, deoarece acțiunea lor nu avea legătură cu respectarea legii sau menținerea ordinii.

Populația din Vladisvostok a protestat până la intervenția Poliției. Manifestanții au format un lanț uman, după ce li s-a interzis să protesteze în centrul orașului.

Bloggerul susține că înainte de venirea lui Vladimir Putin la putere măcar exista o democrație de formă, dar nu se mai poate vorbi despre așa ceva în prezent. Ministerul de Interne rus nu a dorit să comenteze modul în care au intervenit polițiștii.

Alexei Navalnîi a fost arestat în luna ianuarie după ce a revenit din Germania, unde urmase un tratament în urma otrăvirii sale cu Noviciok. Protestele pentru eliberarea sau au fost violent blocate, forțele de ordine luând măsuri dure împotriva manifestanților. Apropiații lui Navalnîi, inclusiv soția sa, au fost reținuți sau arestați.

Peste 8.000 de persoane au fost reținute pe teritorul Rusiei, din cauza participării la protestele inițiate de apropiații lui Alexei Navalnîi.

SUA au condamnat intervenția brutală a forțelor de ordine și au cerut eliberarea principalului opozant al președintelui Vladimir Putin. Un demers similar au avut și reprezentanții Uniunii Europene. În ciuda acestor mesaje de susținere pentru Alexei Navalnîi, acesta a fost condamnat la închisoare.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG