Linkuri accesibilitate

De ce mai rămâne Moldova în CSI, deși a devenit țară candidată la UE


Poză de grup a miniștrilor de externe din țările CSI la reuniunea lor din Dushanbe, pe 13 mai 2022. După declanșarea invaziei rusești în Ucraina în luna februarie, Republica Moldova și-a limitat participarea la asemenea evenimente.

După primirea statutului de candidată privind aderarea la Uniunea Europeană, puterea de la Chișinău poate examina ideea ieșirii Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente, dar un asemenea demers ar irita Moscova și ar da muniție opoziției pro-ruse, spune analistul Igor Boțan, pentru Europa Liberă Moldova.

„După agresiunea Federației Ruse în Ucraina, CSI este un organism defunct, iar singura rațiune pentru Republica Moldova de a se mai afla în CSI este cea umanitară, pentru apărarea cetățenilor săi aflați la muncă în Federația Rusă”, a spus Igor Boțan, director al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT).

Interviul audio, care pornește de la relația Chișinău - Kiev în contextul vizitei făcute în capitala ucraineană de președinta Maia Sandu pe 27 iunie, poate fi ascultat mai jos.

De ce mai rămâne R. Moldova în CSI, după primirea statutului de țară candidată la aderarea la UE?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:10 0:00

Între țările CSI nu există regim de vize, iar unele țări recunosc reciproc drepturi sociale pentru cetățenii lor. Igor Boțan citează estimări ale ministerul moldovean de externe despre faptul că în Rusia s-ar afla la muncă aproximativ 200.000 de cetățeni moldoveni.

„Dacă decid că se mai pot folosi de mecanismele CSI pentru apărarea drepturilor cetățenilor moldoveni aflați la Moscova, autoritățile moldovene ar putea să manifeste prudență” și să evite imediat un demers de ieșire din CSI din motive „pragmatice”, spune analistul.

Alte aranjamente din CSI, inclusiv cel de liber schimb, nu mai funcționează în cazul Republicii Moldova de mulți ani, după ce Rusia a recurs la o politică a restricțiilor de import și a embargourilor.

Dar Moldova nu se va putea afla mereu în CSI și va trebui să iasă oficial, dacă se alătură uniuni vamale din UE, spune Igor Boțan.

Până acum țară asociată și parte a unei zone de comerț liber cu UE, Moldova a primit statut de țară candidată la aderare printr-o decizie luată de liderii europeni la summit-ul din 23 iunie.

Igor Boțan crede că vectorul de integrare europeană al Republicii Moldova nu se va mai schimba, chiar dacă opoziția pro-rusă a criticat aceste evoluții.

Dominată de Rusia, CSI a fost înființată în 1991, când liderii de atunci ai Federației Ruse, Ucrainei și Republicii Belarus au denunțat, în acorduri semnate în Pădurea Belaveja, Tratatul Uniunii Sovietice, organizația fiind văzută inițial ca o formulă de păstrare a relațiilor tradiționale în fostul spațiu sovietic după destrămarea URSS.

XS
SM
MD
LG