Fostul premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă, este acuzat de abuz de putere asupra unei concesiuni care-i asigură controlul asupra principalului aeroport al ţării unui om de afaceri aflat acum în exil, a declarat marţi un procuror superior, citat de Reuters.
Veronica Dragalin, șefa Procuraturii anticorupție din Republica Moldova, a declarat că un fost ministru al Economiei și alți șase foști oficiali s-au confruntat, de asemenea, cu acuzații similare într-un dosar penal despre care a spus că a fost trimis în judecată.
Toți acuzații au pledat nevinovat, a declarat ea într-o conferință de presă susținută la Chișinău.
Concesiunea, făcută în 2013, a predat controlul asupra Aeroportului Internațional Chișinău pentru un mandat de 49 de ani unei companii asociate cu politicianul și omul de afaceri Ilan Șor, care a fugit din Moldova în 2019 după alegerea președintelui pro-occidental Maia Sandu.
O curte de apel a decis în noiembrie anul trecut că statul ar trebui să preia controlul asupra aeroportului.
Fondator al partidului care-i poartă numele și care reprezintă interesele Rusiei în Republica Moldova, Ilan Șor, se ascunde de aproape patru ani în Israel.
Pe 13 aprilie 2023, Curtea de Apel Chișinău a confirmat vinovăția lui Șor în dosarul „furtului miliardului” și l-a condamnat în absență la 15 ani de închisoare.
Șor a fugit din țară în iunie 2019, odată cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, sub presiunea dosarului privind frauda bancară de un miliard de dolari din economiile populației, care reprezintă 12% din produsul intern brut (PIB) al Moldovei.
Reținut în mai 2015, Ilan Șor a fost condamnat în primă instanță, în mai 2017, la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.
Coaliția „ȘorDon” (Igor Dodon, fostul președinte al R.Moldova, debarcat de Maia Sandu) avea ca obiectiv destabilizarea Moldovei, având ca țintă finală federalizarea ei, pentru a o face mai ușor de exploatat financiar din interior, de rețelele de contrabandă controlate de Șor și Plahotniuc, au explicat specialiștii în domeniu intervievați de Europa Liberă.
Celălalt scop ar fi menținerea țării sub controlul Moscovei, de sub puterea căreia micuța țară de dincolo de Prut încearcă să se elibereze încă din decembrie 1991, odată cu desființarea URSS.