Linkuri accesibilitate

Republica Moldova: Procurorul general Alexandru Stoianoglo, reținut pentru corupție


Alexandru Stoianoglo (dreapta), numit la conducerea Procuraturii Generale de fostul președinte al Republicii Moldova, prorusul Igor Dodon - noiembrie 2019, la Chișinău

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a fost reținut marți seară și escortat la o unitate de detenție preventivă din Chișinău, după ce mascații din Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al țării i-au percheziționat biroul și casa.

Procurorul anticorupție Victor Furtună a declarat presei că Stoianoglo a fost acuzat de abuz de serviciu, depășire a îndatoririlor oficiale și declarații false.

Stoianoglo a fost numit la conducerea Parchetului General în 2019, de predecesorul președintei Maia Sandu, fostul președinte pro-Moscova, Igor Dodon.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, l-a acuzat pe Stoianoglo că este o „marionetă în mâinile unor mari funcționari corupți și hoți care jefuiesc Moldova de zeci de ani”.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a admis sesizarea deputatului PAS Lilian Carp, care-l acuză pe Stoianoglo de „corupere pasivă și abuz în serviciu”. CSP a transmis apoi cauza unui procuror anticorupție, lui Victor Furtună. Acesta a dispus începerea urmăririi penale împotriva procurorului general și suspendarea sa din funcție pe durata anchetei, explică Radio Europa Liberă Moldova.

Reținerea procurorului general a avut loc chiar înainte ca acesta să susțină o conferință de presă. Mascații de la SIS, conduși de procurorul Victor Furtună, au intrat în clădirea Procuraturii Generale și au percheziționat biroul lui Stoianoglo mai bine de trei ore, anunță agenția de presă IPN.

Fostul președinte prorus, Igor Dodon, a spus că guvernul a făcut o „greșeală politică fatală”, acuzându-o pe Maia Sandu că a capturat instituțiile statului. El a spus că reținerea procurorului general trădează „disperarea” PAS.

„Azi a fost comisă o greșeală politică fatală. Să arestezi un Procuror General, fără temeiuri clare, cu mascați, în grabă, noaptea, din frică față de ceea ce cunoaște el și din neputința de a merge pe căi legale în demiterea lui – toate acestea arată că guvernarea se află în mare disperare (...) azi ne-am convins cât e de periculos pentru un stat de drept când dictatura se camuflează în democrație și când uzurparea puterii se ascunde după slogane proeuropene”, a scris fostul președinte Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

El a vorbit de capturarea politică a instituțiilor statului și a lansat o amenințare voalată la adresa „celor de la guvernare” și le-a transmis că „vremurile mereu se schimbă, mai ales așa „vremuri bune” ca acestea, și atunci vor răspunde inevitabil pentru fărădelegile și precedentele periculoase pe care le comit ei azi”.

Președintele Maia Sandu spune că decizia reținerii lui Stoianoglu aparține strict Consiliului Superior al Procurorilor, în speță procurorului de caz al CSP.

„Așteptările cetățenilor Republicii Moldova sunt legitime: un trai mai bun într-o țară eliberată din strânsoarea clanurilor corupte. Oamenii cer dreptate. Instituțiile statului responsabile de lupta anticorupție trebuie să țină cont de aceste așteptări și să acționeze mereu în conformitate cu legea. Decizia de ieri de analiză a sesizării care-l vizează pe Procurorul General aparține Consiliului Superior al Procurorilor, iar decizia de reținere a acestuia aparține procurorului desemnat de CSP.

Ca Președinte al țării îmi doresc ceea ce își doresc cetățenii: să fie respectată cu strictețe legea, să nu fie comise abuzuri, iar oricine a comis ilegalități să plătească, conform legilor în vigoare”,a scris președintele Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG