Linkuri accesibilitate

Șeful moldovean al Apărării: R. Moldova este supusă „războiului hibrid generat de Rusia”


Ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi
Ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi

Moldova nu se confruntă în prezent cu „pericol militar iminent”, dar este supusă „războiului hibrid generat de Rusia” în încercarea de a „răsturna puterea de stat”, a declarat luni ministrul moldovean al Apărării pentru Agenția France-Presse.

Intervievat la biroul său din Chișinău după ultimele proteste antiguvernamentale, Anatolie Nosatîi a spus că „pericol militar iminent împotriva Moldovei în prezent nu există, dar există și alte tipuri de pericole care afectează securitatea țării: războiul hibrid.”

El a spus că prin „dezinformare, tensiuni în interiorul societății noastre”, Rusia încearcă „să schimbe ordinea politică, să destabilizeze și să răstoarne puterea de stat”.

Duminică, poliția moldovenească a arestat o rețea acuzată de tentativă de subminare a țării, printr-o operațiune orchestrată de Moscova.

Casa Albă a acuzat vineri Rusia că încearcă să destabilizeze Moldova pentru a instala un guvern prorus, context în care a anunțat că va acorda Republicii Moldova asistență energetică în valoare de 300 de milioane de dolari și va împărtăși informații împotriva tentativelor Rusiei de destabilizare a fostei republici sovietice.

Moldova proeuropeană a acuzat în repetate rânduri Moscova că complotează pentru a răsturna guvernul de la Chișinău prin sabotori deghizați în protestatari antiguvernamentali, afirmații pe care Rusia le-a negat.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat vineri reporterilor că, deși Statele Unite nu văd nicio amenințare militară imediată pentru Moldova, administrația consideră că Rusia încearcă să slăbească mica țară europeană, să producă o insurecție și să instaleze un guvern orientat spre Moscova.

„Credem că Rusia caută să slăbească guvernul (Republicii) Moldova, cu siguranţă, cu obiectivul final de a vedea o administraţie mai favorabilă”, a spus el, citat de Reuters.


Statele Unite au indicii conform cărora persoane aflate în legătură cu guvernul de la Moscova și cu serviciile rusești de informații „încearcă să orchestreze manifestaţii în (Republica) Moldova şi să se folosească de acestea pentru a instiga la o insurecţie împotriva guvernului" de la Chişinău, a spus Kirby.

Dar „avem încredere în instituţiile democratice şi economice moldovenești şi în capacitatea lor de a răspunde acestor ameninţări şi, în mod evident, vom continua să le furnizăm un sprijin important", a spus el.

Statele Unite au consolidat comunicarea informațională cu liderii Republicii Moldova despre activitățile rusești pentru a putea contracarea planurile lor, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Proteste antiguvernamentale şi împotriva preşedintei Maia Sandu sunt organizate periodic la Chișinău de partidul prorus Şor.

Administraţia SUA spune că Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova atunci când susține că Ucraina s-ar pregăti să invadeze regiunea separatistă prorusă transnistreană pentru a justifica accesul la depozitul de muniție de la Cobasna, relatează CNN.

Vineri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a arătat nemulțumit de susținerea pe care Occidentul o arată protestelor din Georgia și de condamnarea celor din Republica Moldova.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG