Linkuri accesibilitate

Ajutor energetic și informațional al SUA pentru R. Moldova. Casa Albă: Moscova vrea să instaleze un guvern prorus


 Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat reporterilor că, deși SUA nu văd nicio amenințare militară imediată pentru Moldova, administrația consideră că Rusia încearcă să slăbească țara și să producă o insurecție pentru instalarea unui guvern orientat spre Moscova.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat reporterilor că, deși SUA nu văd nicio amenințare militară imediată pentru Moldova, administrația consideră că Rusia încearcă să slăbească țara și să producă o insurecție pentru instalarea unui guvern orientat spre Moscova.

Administrația Biden va acorda Republicii Moldova asistență energetică în valoare de 300 de milioane de dolari și va împărtăși informații împotriva tentativelor Rusiei de destabilizare a fostei republici sovietice, a anunțat vineri Casa Albă.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat reporterilor că, deși Statele Unite nu văd nicio amenințare militară imediată pentru Moldova, administrația consideră că Rusia încearcă să slăbească mica țară europeană, să producă o insurecție și să instaleze un guvern orientat spre Moscova, transmite Reuters.

„Credem că Rusia caută să slăbească guvernul (Republicii) Moldova, cu siguranţă, cu obiectivul final de a vedea o administraţie mai favorabilă.”

Statele Unite au indicii conform cărora persoane aflate în legătură cu guvernnul de la Moscova și cu serviciile rusești de informații care „încearcă să orchestreze manifestaţii în (Republica) Moldova şi să se folosească de acestea pentru a instiga la o insurecţie împotriva guvernului" de la Chişinău, a spus Kirby.

Dar „avem încredere în instituţiile democratice şi economice moldovenești şi în capacitatea lor de a răspunde acestor ameninţări şi, în mod evident, vom continua să le furnizăm un sprijin important", a spus el.

Statele Unite au consolidat comunicarea informațională cu liderii Republicii Moldova despre activitățile rusești pentru a putea contracarea planurile lor, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Proteste antiguvernamentale şi împotriva preşedintei Maia Sandu sunt organizate periodic la Chișinău de partidul prorus Şor.

Administraţia SUA spune că Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova atunci când susține că Ucraina s-ar pregăti să invadeze regiunea separatistă prorusă transnistreană pentru a justifica accesul la depozitul de muniție de la Cobasna, relatează CNN.

Vineri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a arătat nemulțumit de susținerea pe care Occidentul o arată protestelor din Georgia și de condamnarea celor din Republica Moldova.

Lavrov a acuzat Occidentul de ipocrizie, scrie agenția rusă de știri Tass, preluată de The Guardian.

El spune că demonstrațiile din Georgia ar fi „orchestrate din exterior” pentru a crea probleme la granițele Rusiei și a comparat situația din Georgia cu cea din Ucraina anului 2013, în care guvernul fostului președinte, prorusul Viktor Ianukovici, a refuzat să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei.

„Opoziţia georgiană nu doar că este autorizată, dar este chiar obligată să facă tot ce vrea, în timp ce în (Republica) Moldova protestele împotriva actualului guvern sunt condamnate, pentru că în timp ce opoziţia georgiană reflectă interesele Occidentului, opoziţia din (Republica) Moldova reflectă interese diferite şi interesele occidentale sunt reprezentate de guvern şi de preşedinte", a spus Lavrov, potrivit agenţiei TASS.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG