Linkuri accesibilitate

Republicanii cer „demisia imediată” a lui Joe Biden din funcția de președinte SUA după retragerea din cursa prezidențială


Donald Trump, candidatul republican pentru alegerile prezidențiale americane.
Donald Trump, candidatul republican pentru alegerile prezidențiale americane.

După ce președintele SUA Joe Biden a anunțat că renunță la cursa prezidențială pentru un nou mandat, liderii Partidului Republican spun că Biden trebuie să demisioneze „imediat” și din funcția de președinte.

„Joe Biden nu a fost potrivit pentru a candida la președinție și cu siguranță nu este potrivit pentru a servi – și nu a fost niciodată! [...] Toți cei din jurul lui, inclusiv medicul său și mass-media, știau că nu era capabil să fie președinte și nu era”, a scris Donald Trump, candidatul republican, într-o postare pe rețeaua Truth Social.

La rândul lui, J.D. Vance, candidatul republican desemnat de Donald Trump pentru funcția de vicepreședinte, l-a numit pe Biden „cel mai slab președinte din viața mea”, într-o postarea pe rețeaua X, și a încercat să o lege pe vicepreședintele Kamala Harris, posibilă candidată democrată la prezidențiale, de ceea ce Vance numește „politicile înșelătoare” ale lui Biden.

„Kamala Harris a fost alături de el la fiecare pas. Ea deține toate aceste eșecuri și a mințit timp de aproape patru ani despre capacitatea mentală a lui Biden – împovărând națiunea cu un președinte care nu poate face treaba”, a spus el.

Președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, aliat al lui Donald Trump, a declarat că dacă Joe Biden nu e potrivit pentru a candida la președinție, atunci nu e potrivit nici pentru a fi în funcție.

„El [Joe Biden] trebuie să demisioneze imediat din funcție. 5 noiembrie nu poate sosi suficient de repede” a spus Mike Johnson, care a spus despre retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială că este un moment fără precedent în istoria Statelor Unite.

De asemenea, într-un interviu pentru ABC, Johnson a sugerat că republicanii ar putea contesta în justiție decizia democraților de a-l înlocui pe Biden pe buletinul de vot.

Johnson a atacat-o de asemenea pe vicepreședintelui Kamala Harris, pe care Biden a propus-o drept candidatul său înlocuitor. Johnson a descris-o pe Harris drept „un complice vesel” care „este coproprietar al eșecurilor politice dezastruoase ale administrației Biden”.

Republicanii au atacat și Partidul Democrat pentru ceea ce au numit „înlăturarea” liderului lor, chiar dacă Joe Biden a spus că decizia îi aparține.

„Șefii Partidului Democrat tocmai au dovedit că nu au absolut niciun respect pentru propriii alegători. După ce le-au ținut lecții altora despre democrație, l-au forțat pe Joe Biden să renunțe, aruncând la gunoi alegerea primară a 14 milioane dintre propriii alegători”, a spus liderul majorității din Camera Reprezentanților, Steve Scalise, într-o postare pe rețeaua X.

De cealaltă parte, democrații au lăudat decizia lui Joe Biden de a se retrage din cursa prezidențială, numind-o o mișcare „patriotică” și „altruistă”.

Într-o declarație comună, fostul președinte Bill Clinton și fostul secretar de stat Hillary Clinton au declarat că „se alătură milioanelor de americani în a-i mulțumi președintelui Biden pentru tot ceea ce a realizat”.

„Acum este momentul să o susținem pe Kamala Harris și să luptăm cu tot ce avem pentru a o alege. Viitorul Americii depinde de asta”, au transmis Bill și Hillary Clinton.

Fostul președinte Barack Obama, care l-a ales pe senatorul Biden drept contracandidat în 2008, l-a numit un „patriot de cel mai înalt ordin”, dar a avertizat cu privire la „apele necunoscute din zilele următoare” – și nu scris nimic despre o posibilă susținere a Kamalei Harris.

„Am o încredere extraordinară că liderii partidului nostru vor fi capabili să creeze un proces din care să rezulte un candidat remarcabil”, a declarat fostul președinte american și membru al Partidului Democrat într-o declarație.

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a declarat că Biden nu numai că a fost un „mare președinte și un mare lider legislativ, dar este și o ființă umană cu adevărat uimitoare”.

„Decizia sa, desigur, nu a fost ușoară, dar și-a pus încă o dată țara, partidul și viitorul nostru pe primul loc”, a spus el.

Apelurile republicanilor la demisie din funcția de președinte al SUA vin după ce președintele Joe Biden a anunțat duminică că se retrage din cursa prezidențială. El și-a motivat decizia prin necesitatea de a pune pe prim plan interesul țării și al Partidului Democrat.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

Articol redactat folosind relatări BBC, The Guardian și ABC.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG