Linkuri accesibilitate

Joe Biden se retrage din cursa pentru președinția Statelor Unite și anunță că o susține pe Kamala Harris


Președintele SUA a făcut anunțul într-o postare pe X, fostul Twitter, duminică 21 iulie 2024.
Președintele SUA a făcut anunțul într-o postare pe X, fostul Twitter, duminică 21 iulie 2024.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru un nou mandat în fruntea Statelor Unite. Decizia vine după ce mai mulți lideri democrați ceruseră asta ca urmare a prestației slabe în prima confruntare cu republicanul Donald Trump. Presiunile s-au acutizat după recentul atentat contra candidatului republican.

Anunțul președintelui american, Joe Biden, a fost făcut pe rețeaua X, fost Twitter, într-o postare în care președintele se adresează conaționalilor săi americani.

„A fost cea mai mare onoare din viața mea să fiu președintele vostru. Și, deși intenția mea a fost să candidez pentru un nou mandat, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv pe îndeplinirea îndatoririlor mele de președinte pentru restul mandatului curent”.

Este pentru prima dată în ultimele decenii când un președinte american renunță la o campanie de realegere. Cea mai recentă a fost decizia președintelui Lyndon Johnson de a nu încerca să obțină un al doilea mandat complet în 1968, dar hotărârea lui Joe Biden mult mai târziu în bătălia electorală decât anunțul lui Johnson.

În postarea de pe X, anunțul retragerii din cursa împotriva republicanului Donald Trump a fost prefațat de o trecere în revistă a realizărilor din primii trei ani și jumătate ai mandatului.

„În ultimii trei ani și jumătate, am făcut mari progrese ca națiune. Astăzi, America are cea mai puternică economie din lume.

Am făcut investiții istorice în reconstruirea națiunii noastre, în reducerea costurilor medicamentelor pe bază de rețetă pentru persoanele în vârstă și în extinderea asistenței medicale la prețuri accesibile pentru un număr record de americani.

Am oferit îngrijiri extrem de necesare unui milion de veterani expuși la substanțe toxice. Am adoptat prima lege privind siguranța armelor de foc din ultimii 30 de ani”, și-a început Biden scrisoarea către poporul american.

„America nu a fost niciodată mai bine poziționată pentru a conduce decât suntem astăzi. Știu că nimic din toate acestea nu ar fi putut fi realizat fără voi, poporul american. Împreună, am depășit o pandemie unică în secol și cea mai gravă criză economică de la Marea Depresie. Ne-am protejat și conservat democrația. Și am revitalizat și consolidat alianțele noastre în întreaga lume”, a scris Joe Biden în postarea sa.

El și-a încheiat mesajul cu aprecieri pentru tot poporul american.

„Și permiteți-mi să-mi exprim aprecierea sinceră față de poporul american pentru încrederea pe care mi-au acordat-o.

Cred, astăzi, ceea ce am crezut întotdeauna: că nu există nimic ce America nu poate face – atunci când lucrăm împreună. Trebuie doar să ne amintim că împreună suntem Statele Unite ale Americii”.

Biden a promis că se va adresa națiunii la sfârșitul acestei săptămâni cu mai multe detalii despre decizia sa.

Kamala Harris, succesoarea la candidatură

Într-o postare ulterioară pe Twitter, Biden anunță că se va concentra pe îndatoririle actualului mandat și că o va sprijini pe Kamala Harris în competiție.

„Astăzi vreau să îmi ofer sprijinul și susținerea deplină pentru Kamala, pentru a fi candidatul partidului nostru în acest an. Democrați - este timpul să ne unim și să-l învingem pe Trump. Haideți să facem asta”, a postat Biden

Trump: Kamala Harris va fi mai ușor de învins

Într-o convorbire telefonică cu CNN, la câteva minute după ce președintele Joe Biden și-a anunțat retragerea din cursa pentru 2024, fostul președinte Donald Trump l-a descris pe Biden ca fiind „de departe cel mai prost președinte din istoria țării noastre”.

Deși nu este clar cine va fi candidatul democrat, Trump a spus că el crede că vicepreședintele Kamala Harris va fi mai ușor de învins decât ar fi fost Biden.

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson: „Trebuie să demisioneze imediat”

Joe Biden trebuie să demisioneze din funcția de președinte „imediat”, a declarat, duminică, principalul republican din Congres, după ce președintele american a anunțat că abandonează cererea de a relua Casa Albă pe fondul presiunii intens din partidul democrat.

„Dacă Joe Biden nu este apt să candideze la Președinție, nu este apt nici pentru a servi ca președinte. El trebuie să demisioneze imediat din funcție. 5 noiembrie este foarte departe”, a declarat președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG