Linkuri accesibilitate

Artiști în sprijinul recuperării după COVID-19 | Ce fac autoritățile


Proiectul „Respirăm împreună”, momentul șampaniei.
Proiectul „Respirăm împreună”, momentul șampaniei.

Cântăreți de operă români și profesori de canto din țară și de pe continentul european au oferit un ajutor inedit pacienților care au trecut prin infecția cu coronavirus și au rămas cu sechele respiratorii: exerciții de respirație. Proiectul este inspirat de English National Opera din Londra.

În România, abia vineri, în 23 aprilie 2021, la peste un an de la izbucnirea pandemiei, Ministerul Sănătății a anunțat aprobarea „Protocolului de recuperare post-COVID-19". Cu problemele respiratorii printre cele mai acute urmări în urma îmbolnăvirii cu COVID-19, inițiativele civice, de data aceasta ale artiștilor, s-au dovedit cu atât mai necesare în încurajarea recuperării respiratorii pe care o recomandă și medicii.

Proiectul „Respirăm împreună” s-a încheiat vineri seară, după două săptămâni în care peste 600 de convalescenți au primit ajutor în exersarea respirației de la artiștii români.

În România, Ruxandra Donose, mezzosoprană – Linz, Leontina Văduva, soprană - Paris/ Lausanne, Aura Twarowska, mezzosoprană și Daniel Zah, tenor -Timișoara, Marius Vlad Budoiu, tenor – Cluj-Napoca, Cellia Costea, soprană – Atena, Teodora Gheorghiu, soprană – Lausanne, Laura Tătulescu, soprană – München, Mariana Colpoș, soprană, Veronica Anușca, soprană, Silvia Micu, soprană, Cleopatra David, soprană, Valentin Vasiliu, bas-bariton, toți din București i-au învățat pe convalescenți să își regăsească respirația, după metodele practicate de cântăreții de operă.

Desfășurat pe platforma Zoom, proiectul a inclus exerciții ușoare de respirație, melodii simple, recitări și dialoguri cu cei 13 mentori, soliști cunoscuți pe toate meridianele. Un ajutor gratuit, care însă nu înlocuiește controlul și terapiile medicale.

„A fost o încântare pentru noi, soliști, profesori de canto, muzicieni să avem contact cu oamenii care au nevoie de ajutor în perioada grea a pandemiei. Le-am spus că noi nu suntem terapeuți, dar fiindcă exercițiile de respirație fac parte din viața noastră, putem să le oferim și celor care au trecut prin boală ceva din ce practicăm noi. A fost o surpriză interesul pentru acest proiect: încă din primele 48 de ore am avut pe Facebook 10.000 de vizualizări, iar înscrierile au crescut până la aproape 600 de participanți”, a declarat pentru Europa Liberă mezzosoprana Aura Twarowska.

Aura Twarowska, mezzosoprana
Aura Twarowska, mezzosoprana

Emoționant a fost pentru participanți schimbul de experiență, fiindcă șapte dintre mentori au trecut și ei prin infecția cu SARS Cov-2. Ei au povestit cum au gestionat afecțiunea respiratorie și anxietatea aferentă, fiindcă pentru soliștii de operă vocea este instrumentul artei lor.

Ruxandra Donose, mezzosoprană – Linz
Ruxandra Donose, mezzosoprană – Linz

„Salut cu drag această inițiativă a unor mari profesioniști în domeniul lor. O putem privi ca pe o lumină pe care o lăsăm să pătrundă în sufletele noastre pentru a readuce încrederea de care avem atât de multă nevoie”, a încurajat proiectul doctorul Virgil Musta, din partea City Doctors și a Asociației Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, parteneri ai proiectului „Respirăm împreună”.

Și medicul pediatru Mihai Gafencu, președintele Asociației „Salvați copiii”, a apreciat experiența din seara în care a fost invitat ca una din cele mai frumoase din perioada amară a pandemiei.„S-a creat un model despre cum să facem față bolii și consecințelor ei, cu ajutorul semenilor. Eu am vorbit mult despre vaccin și, cu toate că participau oameni care aveau opinii diferite, dialogul a rămas decent, cald și viu. Iar faptul că au intrat online sute de participanți, mai mulți decât la congresele medicale, a fost extraordinar”, ne-a mărturisit doctorul Gafencu.

Protocolul de recuperare

Abia vineri, în 24 aprilie 2021, la peste un an de la izbucnirea pandemiei, Ministerul Sănătății a aprobat „Protocolul de recuperare post-COVID-19".

Pacienții care au trecut prin boală, în special cei cu forme severe, trebuie să beneficieze de servicii medicale de recuperare. COVID-19 este o boală cu afectare multiplă de organe și care poate lăsa sechele respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, psihologice. Efectele bolii se pot întinde pe perioade variabile de timp, afectând calitatea vieții pacienților. Continuarea reabilitării medicale a acestora va permite monitorizarea atentă, refacerea funcționalității și a capacității de muncă și va scurta timpul de întoarcere la o viață normală”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, citată în comunicatul Ministerului.

Protocolul include recomandări pentru reabilitarea pulmonară a persoanelor care au suferit de COVID-19. Exercițiile de respirație sunt și printre metodele pe care le folosesc medicii, iar persoane care au suferit de COVID-19 pot face recuperare în instituțiile medicale specializate.

Exerciții de respirație la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara:

Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca a publicat până mai multe ghiduri de recuperare post-COVID pentru pacienți. Unul dintre acestea este cel pentru respirație și cuprinde: metode simple de ușurare a respirației.

Exerciții de respirație post-COVID.
Exerciții de respirație post-COVID.

Exerciții în cadrul proiectului „Respirăm împreună":

Proiectul „Respirăm împreună" s-a desfășurat zilnic, cu pauză duminicală. Au participat în calitate de invitați artiști ca soprana Nelly Miricioiu din Marea Britanie, David Crescenzi, dirijor din Italia, Dan Simule, instrumentist trombon solo din Germania, actorul Andras Demeter, reprezentant al Ministerului Culturii, medici ca Dr.Virgil Musta – Timișoara, Dr. Domnița Ileana Burcoveanu de la Paris, Dr. Mihai Gafencu – Timișoara, Col. Dr. Valeriu Gheorghiță și Dr. Mădălina Vrânceanu de la București, teologul P.S. Dr. Sofian Brașoveanul, Germania, fizioterapeuți ca Anda Albuțiu din Cluj, profesori în tehnici de respirație ca Anca Sigheti și Alexandru Ilie din Capitală, antrenorul yoga Jani Costache din București. Iată cum au arătat câteva dintre exercițiile propuse în cadrul proiectului:

XS
SM
MD
LG