Linkuri accesibilitate

Noi restricții | Europa de Vest suferă din cauza Covid, dar are mai puține decese decât România


Statele din Vestul Europei au început să aplice o nouă serie de restricții pentru a stopa extinderea pandemiei. Imagine din Italia, 2021.
Statele din Vestul Europei au început să aplice o nouă serie de restricții pentru a stopa extinderea pandemiei. Imagine din Italia, 2021.

Austria este aproape de un lockdown, în Țările de Jos s-au impus măsuri stricte pentru următoarele trei săptămâni, Germania relansează testarea gratuită, în timp ce președintele Macron face un apel pentru vaccinare.

Europa se confruntă cu un nou val de infectări, iar autoritățile au început să implementeze noi măsuri restrictive. Rapid, pentru a diminua pe cât este posibil extinderea pandemiei. Deși țările vestice au un procent bun de vaccinare, rata de infectare nu este una scăzută. Diferența față de țările estice constă în numărul persoanelor care ajung în secțiile de terapie intensivă sau care mor din cauza Covid.

România a avut astăzi cu puțin peste 4.000 de cazuri de persoane infectate, dar numărul persoanelor decedate a fost de peste 300. Comparativ, dacă Germania s-a apropiat și de 50.000 de cazuri, au murit 228 de persoane. Țările de Jos au înregistrat 16.204 cazuri noi, dar a pierdut doar 32 de cetățeni.

Ministrul Sănătății din Germania, Jens Spahn, a anunțat că de sâmbătă se va reintroduce testarea gratuită în tentativa de a reduce numărul de infectări, informează Reuters. Măsura reluării testării gratuite vine la doar o lună după ce Germania renunțase la ea. Incidența este în continuă creștere, cifrele atingând noi recorduri.

Persoanele nevaccinate nu mai au acces în spațiile din Berlin, începând cu această săptămână. Astfel, în restaurate, baruri și săli de sport pot intra doar persoanele cu certificat verde.

Pe stadioanele nu mai au voie decât persoanele vaccinate, iar situația se repetă în cazul teatrelor și muzeelor.

Ankela Merkel a susținut că situația este dramatică și a făcut apel la populație și autoritățile sanitare pentru ca situația să nu escaladeze.

Austria aproape de lockdown pentru nevaccinați

Cancelarul austriac, Alexandre Schallenberg, a afirmat că se poate impune un lockdown pentru cei nevaccinați din cauza faptului că numărul infectărilor a ajuns la un nivel record, iar presiunea începe să se simtă în spitale.

Lockdown-ul strict care ar putea fi impus în Austria persoanelor care nu au schema completă de vaccinare le-ar putea strica acestora Crăciunul și sărbătorile de iarnă. Cancelarul vorbește de o chestiune de ordinul zilelor până la impunerea acestui lockdown.

Deși rata de vaccinare este în Austria de peste 65%, cancelarul nu este mulțumit și o consideră rușinos de scăzută. La aproape 12.000 de cazuri pe zi, Austria a înregistrat 40 de decese.

Țările de Jos schimbă strategia

Magazine non-esențiale se vor închide în Țările de Jos după ora 18. Măsura care se va aplica trei săptămâni face parte din planul de restricții anunțat de premierul Mark Rutte. Cu 16.00 de infectări pe zi, în Țările de Jos s-au înregistrat 32 de decese din cauza Covid.

Oficialii guvernamentali au admis că măsurile restrictive sunt dure, dar premierul a făcut apel la cetățeni să le înțeleagă pentru ca numărul infectărilor și internărilor să scadă.

La Haga au fost proteste împotriva noilor restricții, existând și cinci persoane arestate.

Îngrijorare în Danemarca

La o lună după ce a ridicat restricțiile, Danemarca constată că există riscul ca numărul de infectări să pună presiune pe sistemul medical. Cu peste 4.500 de cazuri noi pe zi, dar cu 4 decese, autoritățile sanitare daneze propun măsuri restrictive. În primul rând, reintroducerea certificatul verde, care fusese eliminat după ce numărul de infectări scăzuse foarte mult.

Apelul președintelui Macron

Președintele francez a făcut apel la populație să se vaccineze, iar populația cu vârsta între 50 și 64 de ani va fi vaccinată cu a treia doză. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani urmează să aibă certificatul verde doar dacă primesc și a treia doză.

„Vaccinați-vă pentru a vă proteja", a fost apelul lui Macron.

Bulgaria, aproape de România la decese

Codașa Europei în ceea ce privește rata de vaccinare, Bulgaria se găsește într-o situație similară cu cea a României. Numărul de infectări de Covid se vede și în numărul persoanelor decedate. În Bulgaria numărul persoanelor infectate a depășit 3.000 pe zi, dar și numărul persoanelor care au murit este unul mare: 175 de persoane.

Bulgaria și România au fost prezentate în mai multe analize europene, dar și internaționale drept un pericol real din cauza slabei campanii de vaccinare.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG