UPDATE - Măsura de restricţionare a activităţii barurilor, restaurantelor şi cafenelelor din Petroşani a fost reanalizată, astfel că acestea vor putea funcţiona şi în spaţiile interioare, a anunţat marţi primarul municipiului, Tiberiu Iacob-Ridzi, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
El a spus că a discutat situaţia de la Petroşani cu prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, și că din cele 78 de cazuri de COVID-19 active în localitate, 31 sunt izolate la căminul de bătrâni.
„Ca urmare a intervenţiei mele şi a discuţiilor purtate cu prefectul judeţului Hunedoara, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), situaţia municipiului Petroşani a fost reanalizată în cadrul CJSU şi s-a luat decizia ridicării măsurii de închidere a barurilor, cafenelelor şi restaurantelor. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că din cele 78 de cazuri de COVID-19 active în Petroşani, 31 sunt izolate la căminul de bătrâni", a anunțat primarul din Petroşani.
El a spus că s-a implicat în soluţionarea situaţiei din domeniu tocmai pentru că a fost unul afectat în perioada pandemiei. Tocmai de aceea, el le-a cerut locuitorilor să respecte, în continuare, măsurile de protecţie sanitară.
***
Mai multe orașe și comune din țară au dispus închiderea școlilor și grădinițelor și a unităților din domeniul hoteluri-restaurante-cafenele, în urma evoluției epidemiei de coronavirus, după cum în alte localități s-au ridicat restricțiile.
Bihor - Prefectura a anunțat marți că restaurantele și cafenelele sunt închise de miercuri în localitățile Boianu Mare și Măgești, unde incidența cazurilor de Covid a crescut.
Potrivit deciziei luate marți de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bihor, lista localităților în care incidența cazurilor confirmate pozitiv cu Covid-19 în ultimele 14 zile depășește 1,5 cazuri/1.000 de locuitori cuprinde comunele Boianu Mare și Măgești. „Precizăm că în localitățile menționate este interzisă desfășurarea activităților cu publicul în interiorul clădirilor pentru: restaurante, cafenele, operatori economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, instituții muzeale, biblioteci, librării și cinematografe”, se arată în comunicatul Prefecturii.
CJSU a mai decis ridicarea restricțiilor pentru localitățile Vadu Crișului, Ceica, Chișlaz, Beiuș, Bratca și Gepiu.
De asemenea, CJSU a hotărât că în Școala Gimnazială „Învățător Gâlgău Iosif” din Păgaia ciclurile de învățământ primar și gimnazial se vor desfășura în scenariul galben, iar la Liceul Teoretic „Horvath Janos” din Marghita învățământul preșcolar va rămâne în scenariul roșu și în intervalul 30 septembrie-5 octombrie.
București - Școala Gimnazială nr. 129 din sectorul 4 al Capitalei a fost trecută în scenariul roșu, cu participarea exclusiv online la cursuri, după ce patru elevi au fost depistați cu Covid-19. La alte două școli din sectorul 4 au fost înregistrate cazuri de profesori infectați.
Patru elevi de la Școala Gimnazială nr. 129 au fost depistați, marți, cu Covid-19. La recomandarea DSP București, școala a fost trecută în scenariul roșu, iar întreaga activitate didactică s-a mutat exclusiv în sistem online pentru următoarele 14 zile.
Potrivit unui comunicat al Primăriei sectorului 4, a fost dispusă dezinfecția întregii clădiri.
„Măsuri similare, de dezinfecție a spațiilor de învățământ, au fost luate și la Școala Gimnazială nr. 108 și la Liceul de Coregrafie Floria Capsali, acolo unde, tot în cursul zilei de astăzi, câte un cadru didactic de la fiecare unitate școlară a primit confirmarea infectării cu coronavirus. În aceste două cazuri, Direcția de Sănatate Publică București urmează să efectueze ancheta epidemiologică pentru stabilirea măsurilor ulterioare”, se arată în comunicat.
Conform acestuia, în funcție de rezultatele anchetei epidemiologice, autoritățile locale vor asigura și testarea tuturor cadrelor didactice de la școlile menționate.
Cluj - Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a decis, marți seara, trecerea în scenariul roșu de funcționare, cu activități exclusiv online, la Colegiul Național „George Coșbuc” din Cluj-Napoca, unde cinci elevi au fost confirmați cu Covid-19.
„Ca urmare a apariției în această după-masă (marți după-amiaza-n.r.) a celui de al 5-lea caz de elev pozitiv în 3 clase diferite, se va aplica scenariul 3 de funcționare în cazul Colegiului Național , din Cluj-Napoca, începând de mâine, 30.09.2020”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Cluj.
De asemenea, Grădinița cu program prelungit „Micul Prinț” Cluj-Napoca și Școala Gimnazială „Lia Manoliu” Cornești vor trece, de miercuri, în scenariul 2.
Decizia a fost luată marți seara de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj ca urmare a schimbării situației epidemiologice, la propunerea Inspectoratului Școlar Județean și cu avizul Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj.
Constanța - Comitetul pentru Situații de Urgență Constanța a decis marți schimbarea scenariilor de funcționare pentru 16 școli, dintre care 5 au intrat, total sau parțial, în scenariul roșu după apariția unor cazuri de Covid. De asemenea, restaurantele vor fi închise de miercuri în Limanu și Fântânele, transmite Mediafax.
Potrivit deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța, trec din scenariul 2 în scenariul 3, până în 12 octombrie, Școala Gimnazială nr. 37 Constanța, unde au fost confirmate 4 cazuri Covid-19 (trei în rândul cadrelor didactice și un elev), Liceul Teoretic Murfatlar, unde au fost confirmate 5 cazuri Covid-19 în rândul elevilor, Școala Gimnazială „Gala Galaction” Mangalia (o clasă I), unde a fost confirmat un caz Covid-19 la un elev, Liceul Teoretic „Decebal” Constanța (o clasă a IX-a), unde a fost confirmat un caz tot la un elev. Aceeași măsură se va aplica, dar până în 9 octombrie, pentru Școala Gimnazială nr. 1 Valu lui Traian (o clasă a VI-a), în urma confirmării unui caz Covid-19 la un elev.
De asemenea, CJSU a votat trecerea din scenariul 1 în scenariul 2, până în 12 octombrie, a următoarelor școli: Școala Gimnazială nr. 1 Fântânele, Grădinița cu Program Normal Fântânele, Școala Gimnazială nr. 1 Limanu, Școala Gimnazială nr. 2 2 Mai, Grădinița cu Program Normal Limanu și Grădinița cu Program Normal „Frații Grimm” 2 Mai. Măsura a fost luată ca urmare a ratei incidenței cumulate între 1-3/1.000 locuitori.
De miercuri, Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța va trece din scenariul 3 în scenariul 2, ca urmare a finalizării perioadei prin care scenariul 3 a fost aprobat în CJSU. Alte trei unități de învățământ – Grădinița cu Program Normal și Prelungit „Colibri” Constanța (grupa mare), Școala Gimnazială nr. 1 Cuza Vodă și Grădinița cu Program Normal Cuza Vodă – vor trece din scenariul 3 în scenariul 1, motivul fiind expirarea perioadei în care scenariul 3 a fost activat în CJSU.
Totodată, Școala Gimnazială nr. 40 „Aurel Vlaicu” Constanța va trece din scenariu 2 în scenariul 1, după ce au fost asigurate condițiile de învățământ „față în față”, se arată în decizia CJSU Constanța.
De asemenea, autoritățile au stabilit închiderea, începând de miercuri, a restaurantelor și cafenelelor care funcționează în interior, dar și a sălilor de jocuri de noroc din localitățile Limanu și Fântânele. În aceste două comune sunt interzise și activitățile culturale.
Decizia a fost luată ca urmare a creșterii ratei incidenței cumulate a cazurilor Covid-19 peste indicele de 1.5/1.000 de locuitori.
Dâmbovița - Comitetul Județean pentru Situații de Urgență anunță că incidența cumulată a cazurilor de Covid în ultimele 14 zile în cele patru localități a depășit 1,5/1.000 de locuitori.
CJSU Dâmbovița a decis „interzicerea activităților cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, precum și a activităților operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc de pe raza următoarelor unități administrativ-teritoriale: Buciumeni, Crevedia, Glodeni, Ocnița”.
Decizia se aplică de miercuri până în 6 octombrie.
Galați - Toate școlile și grădinițele din orașul Galați și din trei comune din județ vor face și cursuri online din cauza înmulțirii cazurilor de infectare cu COVID-19. Decizia de intrare în scenariul galben (hibrid) aparține Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Hotărârea vizează toate școlile și grădinițele din orașul Galați și din comunele Vânători, Cudalbi și Foltești. În aceste zone, în ultimele două săptămâni a crescut numărul persoanelor infectate cu COVID-19.
„În urma adresei transmise de Direcția de Sănătate Publică Galați, cu privire la gradul de incidență al infectărilor cu SARS-CoV-2, în ultimele 14 zile, la nivelul județului Galați, s-a constatat că patru localități depășesc pragul de 1 la mie. Ca urmare a acestui fapt, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Galați a adoptat hotărâri prin care se aprobă scenariul II (galben) de funcționare pentru toate unitățile de învățământ din municipiul Galați, care se aflau pe scenariul I (verde), precum și pentru cele din comunele Vânători și Cudalbi. Comuna Foltești se afla deja în scenariul galben de funcționare, iar școlile vor continua în acest mod până la scăderea incidenței sub 1 la mie”, a anunțat CJSU Galați.
În ultimele 24 de ore, 57 de gălățeni s-au infectat cu virusul SARS CoV-2.
De la debutul epidemiei, 4.130 de persoane s-au infectat, iar 180 au murit.
Hunedoara - Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara a decis marţi restricţionarea activităţilor de alimentaţie publică în spaţiile interioare ale restaurantelor şi cafenelelor în 12 localităţi din judeţ, din cauza creşterii incidenţei cazurilor de COVID-19 la o valoare de peste 1,5 la 1.000 de locuitori, a informat Instituţia Prefectului.
Între aceste localităţi se număra şi municipiul Petroşani, restul fiind sate din diferite zone ale judeţului Hunedoara.
Conform datelor Grupului de Comunicare Strategică, de la debutul pandemiei de COVID-19 în judeţul Hunedoara au fost consemnate, până marţi, 2.280 de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 23 sunt cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore.
Maramureș - Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș anunță că la Căminul pentru Persoane Vârstnice Baia Sprie sunt 38 de persoane confirmate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, din care un asistent medical, respectiv două persoane auxiliare sanitare.
Persoanele infectate au fost izolate în cadrul centrului și primesc asistență medicală zilnică. Contacții lor direcți au fost carantinați. Direcția de Sănătate Publică Maramureș a dispus efectuarea dezinfecției și au fost luate toate măsurile de protecție individuală. De asemenea, se face o anchetă epidemiologică.
Prahova - Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a decis marți suspendarea cursurilor în sistemul clasic şi trecerea în scenariul trei de lucru pentru mai multe unităţi de învăţământ. Măsura vizează mai multe colegii naţionale din Ploieşti, dar şi licee și școli gimnaziale. Decizia a fost luată marți și va fi pusă în practică începând de miercuri ca urmare a creșterii ratei de infectare în zonele în care se află respectivele unități școlare.
„Pentru Grădinița Ploieștiori – grupa mică; Școala Scorțeni plus structuri; Liceul Tehnologic Administrativ și de Servicii „V. Slăvescu” Ploiești – cls. XI C; Colegiul Național „M. Viteazul” Ploiești; Colegiul Național „Al. I. Cuza” Ploiești – cls. X C; Liceul Tehnologic „Elie Radu” Ploiești – cls. IX E și XII H; Colegiul Economic „V. Madgearu” Ploiești – cls. XII E3 și X S7; Liceul Teoretic „Gr. Tocilescu” Mizil – cls. XI A; Școala Gimnazială „Sf. Vasile” Ploiești – cls. VIII C; Colegiul Ferdinand I Măneciu – cls. X C, se dispune suspendarea cursurilor școlare organizate în modalitatea față în față și trecerea la Scenariul 3 (participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online), pe o perioadă de 14 zile începând din data de 30.09.2020”, se arată într-o informare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova.
În alte unități școlare din județul Prahova, autoritățile au decis să utilizeze sistemul hibrid în care elevii vin prin rotație la școală. De asemenea, sunt unități în care se revine la sistemul verde cu toți copiii la școală.
Școlile în care se fac doar cursuri online vor fi închise timp de 14 zile. În această perioadă, în interior va fi făcută dezinfecție.