Linkuri accesibilitate

 
Reorganizare în ministere: cine pierde și cine câștigă posturi de demnitari și înalți funcționari publici

Reorganizare în ministere: cine pierde și cine câștigă posturi de demnitari și înalți funcționari publici


Ședință de Guvern condusă de premierul Marcel Ciolacu pe 18 martie 2025.
Ședință de Guvern condusă de premierul Marcel Ciolacu pe 18 martie 2025.

Prim-ministrul României a semnat, joi, pe 27 martie, peste 20 de eliberări și numiri în funcții de demnitari și înalți funcționari publici. Sunt numiri noi și rotații de cadre, făcute pentru a ajunge la organigrama ministerelor, aprobată printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului din 20 martie, care conține 110 de funcții. Aceasta presupune scăderea numărului posturilor de demnitate publică – secretari de stat, subsecretari de stat și a înalților funcționari – de secretari generali și secretari generali adjuncți.

Obiectivul declarat al Guvernului este reducerea cheltuielilor, simplificarea procesului decizional și o administrație mai suplă.

Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 16 din 20 martie a venit la pachet cu o organigramă, pe ministere, cu numărul alocat de secretari de stat, subsecretari de stat, secretari generali și secretari generali adjuncți.

Iar aplicarea noii organigrame a început timid, pe 24 martie, când s-au făcut câteva mutări de cadre în Ministerul Proiectelor Europene. A continuat mai puternic pe 27 martie, când premierul Ciolacu a semnat peste 20 de eliberări din funcție și numiri.

Europa Liberă a analizat informațiile postate pe site-urile oficiale ale tuturor ministerelor, pe 20 martie, în ziua deciziei guvernamentale, și a numărat funcțiile de demnitate publică deja ocupate la acel moment - 100.

Organigrama atașată legii alocă 110 posturi.

Sunt diferențe de la un minster la altul în ceea ce privește situația de dinainte de ordonanță și organigrama impusă de lege - sunt ministere care pierd deminitari și sunt ministere în care trebuie să se facă numiri.

Cine pierde, cine câștigă

Ministerele Afacerilor Externe (MAE) și Dezvoltării (MDLPA) vor pierde fiecare câte doi oameni din structura de conducere.

Conducerea Ministerului de Externe înainte de aprobarea ordonanței de reorganizare.
Conducerea Ministerului de Externe înainte de aprobarea ordonanței de reorganizare.

MAE, ministerul condus de Emil Hurezeanu, are în acest moment șase secretari de stat, un subsecretar de stat și un secretar general adjunct.

Conform noii organigrame, va avea doar trei secretari de stat, un subsecretar de stat, un secretar general și un secretar general adjunct. În concluzie, trei dintre actualii secretari de stat își vor pierde funcțiile, dar va fi numit un secretar general adjunct.

Ministerul Dezvoltării, condus de Cseke Attila, are în acest moment zece posturi de demnitari și înalți funcționari publici ocupate - cinci secretari de stat, trei subsecretari de stat, un secretar general și un secretar general adjunct. Trebuie să renunțe la doi dintre ei - la un secretar de stat și la un subsecretar de stat.

Și de la Ministerul Finanțelor trebuie să plece doi din cei cinci secretari de stat care sunt pe post în acest moment.

La polul opus, sunt trei ministere de la care lipsesc câte trei demnitari și înalți funcționari publici:

  • Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului - un secretar de stat, un subsecretar de stat și un secretar general,
  • Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale - trei secretari de stat
  • Investițiilor și Proiectelor Europene - un secretar general și doi secretari generali adjuncți.

Numiri ar trebui făcute și la Interne și Energie - câte doi demnitari și înalți funcționari publici .

Conducerea Ministerului Energiei pe 20 martie 2025. Ca să ajungă la numărul de posturi din organigramă mai e nevoie de numirea a doi demnitari.
Conducerea Ministerului Energiei pe 20 martie 2025. Ca să ajungă la numărul de posturi din organigramă mai e nevoie de numirea a doi demnitari.

Reorganizarea a început

Pe 24 martie, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost eliberat din funcția de subsecretar de stat Răzvan Popescu, care a fost numit secretar de stat. Și tot secretar de stat a fost numită Anca Ioana Urda.

Anca Ioana Urda, de profesie economistă, a ajuns, în 2010, din administrator de cont la o bancă din Cluj, consilier al fostului ministru al Dialogului Social, Liviu Pop (PSD).

Ea a rămas în echipa ministerială și în mandatul Doinei Pană (PSD), până în 2014. În 2017, Urda este numită secretar general la Ministerul Educației și eliberată din funcție în 2019. În iunie 2024, a ajuns secretar general la Ministerul Investițiilor și eliberată din funcție în ianuarie 2025. Pe 24 martie, a fost numită secretar de stat, tot la Investiții și Proiecte Europene.

În aceeași zi, Georgeta Bumbac a fost numită secretar general în Ministerul Sănătății.

Absolventă a Universității Ovidius din Constanța, specializarea economie, în 1997 se angajează la ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) Constanța, unde rămâne până în 2010, când se mută la structura centrală a Fiscului, la București.

În 2011, Georgeta Bumbac a fost numită secretar general în Ministerul Sănătății și rămâne în funcție până în 2020 când a fost demisă de Ludovic Orban, la acea vreme premier din partea PNL.

În paralel, în această perioadă, Georgeta Bumbac a fost membră în mai multe consilii de administrație ale unor companii publice.

Georgeta Bumbac a avut, anul trecut, venituri din trei surse de la stat, scrie hotnews.ro - 156.798 de lei ca director în Ministerul Sănătății, 74.030 de lei ca membră a Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Aeroporturi București și 130.973 de lei ca membră a Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța, cu sediul la Agigea.

Trei zile mai târziu, pe 27 martie, premierul Ciolacu a eliberat din funcție zece demnitari și înalți funcționari publici și a numit alți 12.

Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului:

  • Terente Ciui, eliberat din funcția de secretar de stat
  • Daniela Nicolescu, eliberată din funcția de secretar de stat
  • Laurențiu Viorel Gîdei, numit secretar de stat
  • Gabriel-Bogdan Ștețco, numit secretar de stat
  • Marius Viorel Poșa, numit subsecretar de stat.


Fost primar al orașului Târgu Bujor (județul Galați) între 2012 și 2020, Laurențiu Viorel Gîdei are două licențe - una în Comunicare și una în Relații Internaționale și Studii Europene. În 2020, a fost ales deputat de Galați din partea PSD.

În noiembrie 2024, Laurențiu Gîdei a candidat pentru un loc de senator pe lista PSD Galați, dar nu a reușit să câștige fotoliul de parlamentar.

După numirea în Guvern, Laurențiu Viorel Gîdei a mulțumit partidului pe pagina sa de Facebook.

Gabriel Bogdan Ștețco este președintele PNL Borșa și dublu licențiat – în Sociologie și Asistență Socială și Teologie Ortodoxă la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, scrie presa locală.

A fost consilier județean în Maramureș, în perioada 2020-2023, și administrator public al județului Maramureș din 2024 până în prezent. În iunie 2024, a candidat din partea Partidului Național Liberal (PNL) pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Maramureș, dar s-a clasat pe locul al doilea.

Cu studii în Canada, Marius Viorel Poșa are un master în Criminalistică. A fost numit subsecretar de stat în Ministerul Cercetării în 2021 și a rămas în funcție până pe 10 martie 2025.

În CV-ul său se prezintă ca reprezentant al României în Comitetul Consultativ al partenerilor Fondului NATO de Inovare (NATO LPAC) 2023-2028, șef al Structurii de Securitate si Probleme Speciale din Ministerul Cercetării, Inovării si Digitalizării.

Ocupă un post în Consiliul de Administrație de la Poșta Română.

Conducerea ministerului Culturii, pe 20 martie 2025.
Conducerea ministerului Culturii, pe 20 martie 2025.

Ministerul Culturii:

  • Mădălin-Ștefan Voicu, eliberat din funcția de secretar de stat și numit subsecretar de stat
  • Cristina-Mirela Nedelcu, eliberată din funcția de subsecretar de stat
  • Demeter Andras-Istvan, numit secretar de stat.

​Demeter András István este actor, regizor și manager cultural. A absolvit în 1992 Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș. Apoi a făcut studii de management cultural în Franța și dreptul în România.​ Când avea 23 de ani, în 1993, a fost numit director al Teatrului de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, unde a lucrat până în 2005.

Între 2010 și 2012, Demeter a fost președinte-director general al Societății Române de Radiodifuziune, iar în 2013 a devenit șeful Casei de Producție a Televiziunii Române.

Demeter a mai fost secretar de stat în Ministerul Culturii – a fost numit în anul 2021 de premierul Florin Cîțu (PNL), la propunerea de UDMR.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene:

  • Ciprian Manea, eliberat din funcția de secretar de stat
  • Stelian Bărăgan, eliberat din funcția de secretar de stat
  • Kelemen Attila, numit secretar de stat.

De profesie inginer constructor, Atilla Kelemen a lucrat în mediul privat până când a fost ales parlamentar, în 2020, pe listele UDMR.

Ministerul Educației și Cercetării:

  • Bogdan Cristescu, eliberat din funcția de secretar de stat
  • Radu-Dumitru Antohi numit subsecretar de stat.

​Radu-Dumitru Antohi este inginer specializat în tehnologia informației, cu o carieră dedicată digitalizării și dezvoltării infrastructurii IT la nivel național. Este absolvent al Facultății de Automatică, Calculatoare și Electronică la Universitatea din Craiova, a lucrat la centrul de cercetare INCESA al Universității din Craiova și are un doctorat în Mecatronică-Robotică la Universitatea din Craiova.

Între ianuarie 2022 și iunie 2023, Antohi a fost subsecretar de stat la Ministerul Cercetării. A fost numit în aceeași funcție în februarie 2024 și eliberat din funcție pe 10 martie 2025, pentru a fi numit, pe 25 martie, tot subsecretar de stat.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale:

  • Aurel Simion, eliberat din funcția de secretar de stat
  • Zoltán-József Mihály, numit secretar de stat.

Zoltan Jozsef Mihaly este medic veterinar și a fost până de curând director executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mureș, scrie agrointel.ro.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor:

  • Romeo Paul Barbur, eliberat din funcția de secretar de stat.
Ministerul Dezvoltării avea în conducere, pe 20 martie, cu doi angajați mai mult decât prevede organigrama de reorganizare.
Ministerul Dezvoltării avea în conducere, pe 20 martie, cu doi angajați mai mult decât prevede organigrama de reorganizare.

Ministerul Sănătății:

  • Tiberius-Marius Brădățan, eliberat din funcția de secretar de stat
  • Damian Claudiu Constantin, numit secretar de stat.

De profesie economist, cu specializare în managementul serviciilor de sănătate, Damian Claudiu Constantin a lucrat în mediul privat până în 2014, când a fost numit director al Spitalului Județean de Urgență Buzău. A ocupat această funcție până în octombrie 2024, când a fost ales vicepreședinte al Consiliului Județean Buzău. În noiembrie 2024, a fost candidatul Partidului Social Democrat (PSD) pentru Senat în județul Buzău, dar nu a reușit să câștige un loc eligibil.

Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale:

  • Daniela David, numită secretar de stat
  • Derszi Ákos, numit secretar de stat

Daniela David a fost, până la numirea în Guvern, consilier personal al lui Daniel Vasilică Harpa, președintele Consiliului Județean Neamț. Înainte, lucrase la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț. Soțul ei lucrează la SRI Iași.

Derzsi Ákos e inginer minier, specialist în domeniul securității și sănătății în muncă. Este absolvent al Institutului de Mine din Petroșani, cu studii de masterat în Științe Administrative (Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca).

În perioada 2007–2008, a fost secretar de stat la Ministerul Muncii, coordonator al Departamentului Strategie și Ocupare Forță de Muncă.

Între 2008–2012, a fost deputat în Parlamentul României, membru în Comisia de sănătate și secretar al Comisiei pentru Afaceri Europene. În mandatul 2016–2020 a fost senator, președinte al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități și membru în Comisia de muncă al Senatului.

Ministerul Transporturilor:

  • Ioan Cristian Șologon, numit secretar de stat.

Cristian Şologon este secretar executiv al Organizaţiei Judeţene PSD Suceava şi a ocupat până anul trecut funcţia de subprefect al judeţului. A candidat, în decembrie 2024, pentru Senat, fără succes.

Ministerul Energiei:

  • Cristian-Silviu Bușoi, numit secretar de stat.

De profesie medic, Cristian Bușoi a ajuns în Parlament în 2004, pe listele PNL Timiș. Din 2007 și până în 2024 a reprezentat România din partea PNL în Parlamentul European. A candidat pentru Camera Deputaților, fără succes, la alegerile parlamentare din decembrie 2024.

Cristian Bușoi a explicat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, de ce crede ca a fost ales pentru această poziție.

Ce beneficii au demnitarii din Guvern și ce salarii primesc

Secretarii și subsecretarii de stat sunt demnitari, iar funcția vine cu o serie de avantaje:

  • au dreptul să își angajeze consilieri, intrați în aparatul de stat fără concurs;
  • primesc mașină cu șofer;
  • au dreptul să ceară locuință de la Regia Autonomă a Protocolului de Stat (RAPPS) și, dacă nu primesc, li se decontează chiria;
  • pot avea o sumă de protocol la dispoziție.

Salariile brute lunare ale demnitarilor sunt identice la toate ministerele:

  • secretar de stat - 16.640 lei
  • subsecretar de stat - 14.560 lei

În cazul înalților funcționari publici, veniturile pot fi diferite și li se pot adăuga sporuri.

De exemplu, în septembrie 2024, un secretar general la Ministerul Agiculturii a avut un venit brut de 23.310 lei, iar unul de la Ministerul Educației a avut 17.871 lei. La aceste sume s-au adăugat, la ambele ministere, 1.500 de lei cu titlu de spor pentru condiții vătămătoare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG