Linkuri accesibilitate

Rețea secretă de cale ferată construită special pentru Putin


Publicația de investigații Proiect scrie că o rețea secretă de căi ferate și gări a fost construită special pentru Putin în Rusia. Trenul este blindat, iar Putin a început să îl folosească în a doua jumătate a anului 2021, când forțele rusești se pregăteau să invadeze Ucraina.
Publicația de investigații Proiect scrie că o rețea secretă de căi ferate și gări a fost construită special pentru Putin în Rusia. Trenul este blindat, iar Putin a început să îl folosească în a doua jumătate a anului 2021, când forțele rusești se pregăteau să invadeze Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a folosit în ultimele luni o garnitură de tren blindat special construită pentru el, iar între reședințele sale a fost construită o rețea feroviară secretă.

Publicația de investigații online Proiect a scris pe 14 februarie că, în ultimii ani, o rețea de căi ferate și stații secrete a fost construită în apropierea reședințelor lui Putin, transmite Current Time, preluată de Europa Liberă Moldova.

O astfel de cale ferată a fost instalată pe teritoriul parcului național Valdai din regiunea Novgorod din nord-vestul țării, în apropierea unei reședințe prezidențiale din această regiune.

Proiect spune că gara, descoperită de corespondenții săi în toamna anului trecut, are și un heliport și este foarte bine păzită. Potrivit publicației, gara și liniile de cale ferată secrete ar fi fost construite în 2019.

Documentarul, care include fotografii din satelit, spune că o altă stație de cale ferată a fost construită în 2015 în Novo-Ogariovo, în apropiere de Moscova, la aproximativ 400 de metri de reședința lui Putin.

O altă platformă feroviară specială și o linie de cale ferată separată de alte linii de cale ferată printr-un gard înalt a fost construită lângă reședința lui Putin, Bociarov Rucei, în stațiunea Soci de la Marea Neagră, în 2017, se arată în articolul de investigație.

Pe 13 februarie, un alt grup de investigație, Dosie (Dosarul), a publicat un documentar în care se spune că Putin preferă să călătorească cu un tren construit special pentru el în 2015.

Trenul este blindat, susțin jurnaliștii de investigație, iar Putin a început să îl folosească în a doua jumătate a anului 2021, când forțele rusești se pregăteau să invadeze Ucraina.

Potrivit Dosie, Putin a început să folosească trenuri în loc de avioane pentru a evita posibila monitorizare a zborurilor pe care le face, deplasarea cu trenul fiind mult mai greu de urmărit.

De asemenea, pe 13 februarie, site-ul de știri SOTA a anunțat că a obținut informații despre renovarea unei gări dezafectate din Moscova care a fost pusă la dispoziția lui Putin și a altor înalți oficiali.

Raportul SOTA afirmă că gara a fost renovată cu câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, pe 24 februarie anul trecut.

Trenul special cu care Putin călătorește la reședințele sale, se retrage la un depou de la gara Moscova-Kalanchevskaya, unde există o stație închisă pentru VIP-uri. Această stație specială, așa cum a fost convins „Proiectul”, încă funcționează - gardul înalt care o înconjoară este întărit suplimentar cu sârmă ghimpată. În 2017, un nou drum pentru caravană a fost amenajat chiar pe peronul stației VIP de pe Kalanchevka.

Anterior, Centrul de Dosare a raportat că, chiar înainte de invazia Ucrainei, Putin a trecut de la avioane la un tren blindat, astfel încât mișcările sale să nu fie urmărite.

Trenul special al lui Putin nu diferă vizual aproape deloc de trenurile obișnuite ale Căilor Ferate Ruse, este aceeași culoare gri cu o dungă roșie. Diferența este că toate vagoanele trenului lui Putin sunt blindate și el are cea mai mare prioritate, adică programul trenului este ajustat astfel încât trenul să poată circula fără oprire la viteză maximă.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG