Linkuri accesibilitate

Investigație Europa Liberă. Cum se vede lumea din interiorul unei obscure agenții rusești care cenzurează internetul


Inside The Obscure Russian Agency That Censors The Internet - Loop Video

În prima jumătate a lunii octombrie 2022, angajații unui departament obscur al guvernului rus, care lucrează într-un mic centru de afaceri din nord-estul Moscovei, erau îngrijorați. Erau îngrijorați de cum arăta harta meteo.

Nu pentru cum era vremea la Moscova erau îngrijorați, ci în primul rând pentru harta meteo din patru regiuni ale Ucrainei. Exact cele despre care președintele Vladimir Putin anunțase cu câteva săptămâni în urmă că le anexase Rusiei.

Angajații, specialiști IT și analiști, lucrau pentru o entitate necunoscută publicului larg, numită Centrul Principal de Frecvențe Radio, o unitate a agenției guvernamentale federale însărcinată cu supravegherea internetului din Rusia, Roskomnadzor.

Au căutat site-uri web rusești, pagini de pe rețele sociale, camere de chat, canale Telegram și multe altele, urmărind probleme potențial problematice: proteste ale opoziției, demonstrații împotriva războiului, insulte la adresa președintelui Vladimir Putin.

În acest caz particular, ei au fost îngrijorați de faptul că pe aproximativ 15 site-uri web majore din Rusia, unde au fost afișate prognoze meteo, regiunile ucrainene care se presupune că tocmai au fost anexate erau încă etichetate drept ucrainene.

Angajații centrului au întocmit o listă de site-uri web și informații de contact pentru site-uri. Până la 6 noiembrie, 10 din 15 site-uri modificaseră denumirile teritoriilor ucrainene pentru a indica că sunt ruse.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022, Kremlinul și-a intensificat efortul de lungă durată de a cenzura știrile și informațiile publicate pe resursele online rusești.

La câteva zile după începerea atacului, Putin a semnat o lege care incriminează diseminarea deliberată a oricăror informații pe care guvernul le consideră a fi false despre război sau despre armata rusă.

Drept urmare, de la invazie, peste 11.800 de știri, postări și alte materiale online care conțin „rapoarte despre pierderi masive ale forțelor armate rusești în forță de muncă și echipamente, capitulări în masă, precum și atacuri asupra instalațiilor civile, infrastructurii, și uciderea civililor” au fost eliminate din principalele motoare de căutare din Rusia, Yandex și Mail.ru.

Și Roskomnazdor a blocat site-urile web ale a cel puțin 95 de organizații media în limba rusă.

Cel care a orchestrat acest efort este Centrul Principal de Frecvențe Radio (GRFC), care cu mai mult de un an înainte de invazie a creat un sistem intern de mesagerie numit „Oficiul Interactiv Operațional”.

Sistemul a legat monitorizarea centrului de principalele agenții de securitate și de aplicare a legii din Rusia: Procuratura Generală, Serviciul Federal de Securitate, Serviciul Federal de Protecție, Garda Națională și Ministerul de Interne.

O nouă investigație Europa Liberă arată exact cum GRFC și cenzorii de internet din Rusia monitorizează comunicațiile electronice și cum agențiile guvernamentale restricționează ceea ce rușii citesc sau urmăresc.

Investigația se bazează pe un volum imens de corespondență internă, adică mai mult de 2 terabytes de date, care a fost obținut în noiembrie 2022 de un grup care se identifică ca o organizație de hackeri din Belarus numită Cyberpartisans. Materialele au fost partajate cu serviciul rus al Europei Libere și cu un consorțiu de instituții media care include site-urile de știri rusești The Insider și iStories, ziarul german Sueddeutsche Zeitung și alții.

Documentele GRFC scurse, adică mai mult de 700.000 de scrisori și 2 milioane de documente interne, oferă o privire detaliată asupra mecanismelor de monitorizare și cenzură a internetului din Rusia.

„Ceea ce mă uimește este convingerea autorităților că, cu cât fac mai multe sisteme, cu atât va fi mai mare numărul de blocări. Fiecare document pe care l-am văzut este un potențial dosar penal împotriva Roskomnadzor și a tuturor celor implicați în pregătirea acestor documente”, spune pentru RFE/RL Philip Kulin, un specialist IT independent care conduce un canal Telegram numit Escher II.

„Pentru că aceasta este o adevărată supraveghere a oamenilor”, a spus el. Roskomnadzor „este un organism civil. Cine i-a sancționat capacitatea de a face supraveghere, pentru colectarea datelor cu caracter personal?"

Cenzură veche, metode noi

Eforturile Moscovei de a cenzura nu sunt reprezintă ceva nou.

În Uniunea Sovietică, Partidul Comunist a creat un aparat de cenzură extins care a încercat să blocheze știrile din afara Cortinei de Fier, blocând emisiunile TV și radio străine.

Politicile glasnost ale lui Mihail Gorbaciov din anii 1980 au deschis fereastra către știri și informații din exterior și au permis mai mult spațiu pentru opinii contradictorii acasă.

După colapsul regimului sovietic, mass-media din Rusia a devenit un mediu liber la care toată lumea avea acces, cu ziare, radiodifuzori și, mai târziu, site-uri web și buletine informative prin e-mail.

După ce Putin și-a asumat oficial președinția în 2000, unul dintre primele sale acte notabile a fost acela de a exercita un control mai mare asupra posturilor naționale de televiziune, principala sursă de știri pentru marea majoritate a rușilor. Aceasta a inclus NTV, care a difuzat rapoarte extrem de critice despre Primul Război Cecen din anii 1990.

La începutul anilor 2010, Kremlinul a început să pună etichete punitive precum „agent străin” sau „organizație indezirabilă” organizațiilor neguvernamentale și grupurilor societății civile și, ulterior, instituțiilor de presă, reducând drastic libertatea presei, speriind agenții de publicitate și forțând unele raportări. organizații să se închidă.

Mai târziu, a construit un sistem sofisticat pentru a ascunde informațiile de la furnizorii de internet ruși pentru a fi stocate, filtrate și revizuite de entitățile guvernamentale, un sistem cunoscut sub acronimul său SORM.

Acest organism a ordonat companiilor importante de internet precum Google și Facebook să își localizeze unele dintre serverele pe teritoriul Rusiei. Și a redus proprietatea asupra resurselor online majore, cum ar fi gigantul social media VK, portalul de internet Mail.ru și, mult mai târziu, Yandex.

Înființată inițial sub Roskomnadzor în 2000, pentru a monitoriza și controla frecvențele radio, GRFC și-a extins atribuțiile pe măsură ce eforturile guvernamentale de a controla internetul s-au extins.

Agenția, care a recunoscut public hack-ul în noiembrie, a refuzat să răspundă la întrebările detaliate de la RFE/RL despre operațiunile sale de monitorizare și cenzură. Nici Roskomnadzor nu a răspuns la întrebările RFE/RL.

„Dispoziții de protest”

Sistemul intern de mesagerie și chat numit Operational Interactive Office pare să fi crescut în ciuda îngrijorării autorităților de aplicare a legii care încearcau să țină sub control protestele publice localizate care au izbucnit în mai multe locuri din Rusia în 2019.

Printre acestea s-au numărat și demonstrații în nordul îndepărtat, unde se construiesc gropi de gunoi în medii sensibile, dar și protestele împotriva construcției unei biserici într-un parc prețios din Ekaterinburg.

O versiune inițială a acestui sistem, beta, a fost lansată în decembrie a acelui an, iar apoi actualizată doi ani mai târziu, pentru a adăuga noi modificări tehnice, inclusiv o versiune pentru telefon mobil și posibilitatea de a trimite mesaje private și de a încărca videoclipuri, audio și fotografii.

Conform analizei materialelor de către Europa Liberă, angajații agenției monitorizează o multitudine de resurse online, apoi, folosind sistemul intern de mesagerie, semnalează conținut pentru ca alte agenții guvernamentale să emită avertismente sau chiar să propună sancțiuni și avertismente administrative.

Începând cu noiembrie 2022, au existat mai multe discuții tematice în Biroul Operațional Interactiv, „dispoziții de protest”, terorism, intervenție străină și extremism, printre altele.

În grupul „Protest Moods”, de exemplu, angajații GRFC publică rapoarte detaliate „despre prezența stărilor de protest în rețelele sociale”, pe baza a 3.500 de conturi locale și naționale de pe VK și de o altă rețea socială populară, Odnoklassniki, ca precum și YouTube și canalele de pe Telegram.

La mijlocul lunii noiembrie, în grupul „Protest Moods” erau 60 de participanți, inclusiv 15 angajați ai Ministerului de Interne, nouă angajați ai procurorului și unul de la Serviciul Federal de Protecție, echivalentul Rusiei al Serviciului Secret al SUA.

Documentația consultată de Europa Liberă arată, de asemenea, cum a fost folosit GRFC pentru a suprima sau cenzura informații sau știri incriminatoare despre lideri de afaceri și oligarhi puternici.

Folosind un registru centralizat numit Sistemul Automat Unificat de Informații, GRFC a răspuns la solicitările liderilor de afaceri de a elimina rapoartele critice. Într-un exemplu, un consilier al lui Mikhail Sirotkin, șeful departamentului corporativ de management al costurilor al gigantului gazelor naturale Gazprom, deținut de stat, a trimis în februarie 2020 o solicitare către Roskomnadzor de a bloca peste 150 de hyperlinkuri către articole despre Sirotkin.

Înainte de 2018, Roskomnadzor, care are autoritatea legală formală de a ordona ștergerea informațiilor, a blocat temporar accesul la un site web numit Russiangate după ce a publicat o investigație asupra activelor imobiliare nedeclarate ale lui Aleksandr Bortnikov, șeful principalei agenții interne de informații, Serviciul Federal de Securitate. În același an, miliardarul Alisher Usmanov a intentat un proces cerând ca Roskomnadzor să blocheze articole despre legătura sa cu un șef notoriu al mafiei criminale.

„Sarcină specială Yandex U”

Potrivit documentelor GRFC scurse, Roskomnadzor a blocat 89.000 de pagini web doar în al treilea trimestru al anului 2022. Cele mai multe dintre încălcări sunt legate de distribuirea de informații despre droguri ilegale sau conținut despre sinucidere, jocuri de noroc sau pornografie infantilă

Centrul angajează un psiholog clinician care lucrează cu angajații însărcinați cu monitorizarea și semnalizarea conținutului, care au raportat probleme de „epuizare emoțională și profesională”, „anxietate” și o „pierdere a bucuriei”, potrivit documentelor.

Angajații centrului semnalează, de asemenea, conținut problematic direct pentru inginerii de la Yandex, care este cel mai mare motor de căutare din Rusia și domină alte domenii ale comerțului pe internet al Rusiei, cum ar fi serviciile de taxi, livrările de alimente și cumpărăturile online.

Yandex a fost tulburat de disidența internă și de propriile acuzații de cenzură legate de războiul din Ucraina. Mai mulți directori de top au demisionat, iar compania și-a vândut portalul de știri de pe pagina de pornire și a spus că se va concentra mai mult pe proiecte care nu sunt legate de știri.

Potrivit fișierelor scurse, angajații GRFC au înființat mai multe documente de lucru Excel intitulate „Sarcina specială Yandex U” care conțin între 30 și 200 de link-uri către materiale sau postări din rețelele sociale pe teme precum „mobilizarea lui Putin”, „băieții din Rusia se predau” și „de ce mor rușii în Ucraina”.

Angajații GRFC au colectat link-uri care se potrivesc cu acele cuvinte cheie, apoi le-au trimis către Yandex pentru a fi șterse.

Într-o declarație pentru RFE/RL, Yandex a negat implicarea în eforturile de cenzură GRFC.

„Yandex nu este implicat în proiecte GRFC de căutare sau eliminare de linkuri și, de asemenea, nu a primit nicio listă de linkuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Polina Pestova, într-un e-mail.

„Yandex în sine nu elimină nimic din rezultatele căutării. Un anumit link poate fi exclus din rezultatele căutării dacă este inclus în registrul de site-uri web interzise al Roskomnadzor sau printr-o decizie judecătorească. Link-urile către astfel de site-uri web sunt eliminate automat de îndată ce apar în acest registru”, a spus ea.

Boți și inteligență artificială

La sfârșitul anului 2021, pentru a contribui la creșterea abilităților lor de monitorizare, angajații GRFC au început să angajeze „boți” terți, aplicații software programate pentru a efectua sarcini automate, cum ar fi, de exemplu, trimiterea de mesaje automate, răspunsul la reclamații sau efectuarea tranzacțiilor cu acțiuni.

GRFC a plătit, de asemenea, 57 de milioane de ruble (aproximativ 800.000 de dolari) în august 2022 pentru a dezvolta un sistem de inteligență artificială numit Oculus pentru a monitoriza rețelele sociale, site-urile web și chiar și serviciile de mesagerie instantanee pentru fotografii, videoclipuri și texte care conțin informații interzise.

Potrivit documentelor, GRFC a creat un „clasificator de entități grafice” pentru a instrui sistemul Oculus să găsească insulte împotriva lui Putin și să le potrivească cu imagini sau videoclipuri.

Clasificatorul a inclus „imagini ofensatoare ale președintelui” și „compararea președintelui cu personaje negative”.

Printre termenii găsiți în clasificator: „Putin sub formă de crab”, „Putin sub formă de molie”, precum și comparații ale lui Putin cu Adolf Hitler și un vampir.

GRFC abordează și o altă problemă, sugerează documentele scurse: accesarea și monitorizarea chat-urilor închise și a serviciilor de mesagerie închise, de exemplu pe Facebook sau VK, care pot fi introduse doar prin crearea unui profil de utilizator și apoi cerând permisiunea unui administrator de grup să a te alatura.

Pentru a depăși acest obstacol, în vara anului 2022, centrul a început să construiască „ferme de boți” care să imite conturi umane reale pe diverse rețele de socializare și să asigure accesul la camerele de chat închise.

GRFC a solicitat, de asemenea, autorizația lui Roskomnadzor pentru a cumpăra un număr mare de numere de telefon neutilizate care ar fi folosite apoi pentru a ajuta la automatizarea și verificarea profilurilor de social media create de bot, potrivit documentelor scurse.

Articol scris de Mike Eckel pe baza informațiilor de la Daniil Belovodyev și Anton Bayev.
XS
SM
MD
LG