Linkuri accesibilitate

 
REVISAL se transformă în REGES Online. Noutatea - salariații vor avea acces la datele personale

REVISAL se transformă în REGES Online. Noutatea - salariații vor avea acces la datele personale


De la 1 aprilie, noua platformă online REGES Online va fi accesibilă.
De la 1 aprilie, noua platformă online REGES Online va fi accesibilă.

De la 1 aprilie 2025, noul Registru General de Evidență al Salariaților - REGES Online - va fi disponibil pe un site dedicat. În jumătate de an, timp în care cele două platforme vor rula în paralel, REGES va înlocui complet REVISAL, programul care gestiona, din 2011, datele tuturor angajaților din România.

Noua platformă, implementată cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), aduce o modificare esențială față de REVISAL - accesul salariaților la datele personale.

În acest moment există o variantă de test a noii platforme, care poate fi accesată la adresa reges.test.inspectiamuncii.org.

Europa Liberă a vorbit cu Manuel Ignuța, șef serviciu IT de la Inspecția Muncii. El a explicat cum va funcționa noua platformă, care va fi procedura de acces și ce termene de implementare sunt.

Ce este REVISAL

REVISAL (Registrul General de Evidență a Salariaților) este o bază de date electronică gestionată de Inspecția Muncii, accesibilă printr-o aplicație dedicată sau prin aplicații proprii, unde angajatorii din România sunt obligați să înregistreze contractele individuale de muncă ale salariaților lor.

Începând cu data de 1 ianuarie 2011, cartea de muncă a fost înlocuită în totalitate de registrul general de evidență a salariaților

Ce trebuie înregistrat în REVISAL?

  • Încheierea, modificarea și încetarea contractelor de muncă.
    Datele de identificare ale angajatului și angajatorului.
  • Tipul contractului (determinată/nedeterminată, normă întreagă/part-time).
    Salariul de bază și sporurile permanente.


Cine folosește REVISAL?

Toți angajatorii din România (firme private, instituții publice, ONG-uri etc.).

Cum va funcționa noua platformă?

Salariații

Pot cere acces pe patformă prin trei metode:

  • cu un cont de RoID - www.roeid.ro - aplicație care crează o identitate virtuală certificată de instituțiile din România;
  • cu o semnătură digitală – la fel cum funcționează și Spațiul Privat Virtual de la ANAF;
  • cu adresă de email și cod numeric personal (CNP) - în acest caz, e nevoie de activarea contului la un ghișeu al Inspecției Muncii, pentru confirmarea identității.
Interfața prin care salariații își pot crea cont pe REGES Online.
Interfața prin care salariații își pot crea cont pe REGES Online.

Odată creat contul în REGES, salariații au acces consultativ la datele proprii stocate, introduse de angajatori, pot genera un raport semnat digital de platformă și pot notifica angajatorii în cazul în care datele introduse sunt eronate.

Interfața de pe platforma REGES Online care permite salariaților generarea unui raport privind raporturile de muncă.
Interfața de pe platforma REGES Online care permite salariaților generarea unui raport privind raporturile de muncă.

Raportul generat de platformă conține informații privind vechimea în muncă, salariul și durata timpului de muncă declarate de angajatori.

Salariații pot opta pentru primirea de notificări în aplicație sau prin email, care anunță orice înregistrare transmite angajatorul cu privire la raportul său de muncă.

Exemplu de raport generat de platformă la solicitarea unui salariat.
Exemplu de raport generat de platformă la solicitarea unui salariat.

Registrul general de evidenţă a salariaţilor este accesibil online și pentru foştii salariaţi.

Cei interesați au la dispoziție o variantă mobilă a platformei, sub formă de aplicație iOS sau Android.

Cum funcționează opțiunea de notificare pusă la dispoziția salariaților.
Cum funcționează opțiunea de notificare pusă la dispoziția salariaților.

Angajatorii

Accesul pe platformă se poate face prin două metode:

  • cu un cont de RoID al unuia dintre administratorii firmei, conform cu datele de la Registrul Comerțului;
  • cu o semnătură digitală a unuia dintre administratorii firmei, conform cu datele de la Registrul Comerțului.
Secțiunea de logare dedicată angajatorilor de pe platforma REGES Online.
Secțiunea de logare dedicată angajatorilor de pe platforma REGES Online.

Odată contul creat pentru un reprezentant al unei societăți comerciale, acesta poate da altor persoane care au nevoie de informații - angajați de la resurse umane (HR), firme colaboratoare etc. – acces la datele angajaților firmei.

Noua platformă conține aceleași câmpuri ca REVISAL. Chiar și interfața e asemănătoare.

Angajatorii vor avea la dispoziție șase luni pentru a face tranziția de la REVISAL la REGES-Online.

Important! Odată creat contul în REGES Online, programul REVISAL nu va mai fi accesibil angajatorilor – accesul va fi blocat implicit. Procedura de acces în vederea completării, transmiterii și interogării datelor în/din registru se stabilește prin ordin al ministrului muncii, familiei, tineretului și solidarității sociale.

De ce a fost nevoie de o nouă platformă pentru gestionarea datelor salariaților

„Actualul sistem informatic REGES/REVISAL este depășit din punct de vedere tehnologic și al dimensiunii în raport cu datele ce trebuie colectate și stocate, prezintă funcționalități limitate în ceea ce privește gestionarea evidenței angajaților și contribuie la creșterea poverii administrative pentru mediul de afaceri”, scrie în Nota de Fundamentare a Hotărârii de Guvern care dă undă verde implementării noii platforme.

Hotărârea a fost aprobată în ședința Executivului din 27 martie.

Mai exact, vechiul sistem are o infrastructură hardware și software la nivelul anului 2011, iar mentenanța se face la fiecare din cele 43 de sedii ale Inspecției Muncii.

Angajatorii sunt acum nevoiți să meargă la ghișeele inspectoratelor locale pentru a primi acces în REVISAL, dar și pentru alte solicitări. În acest moment, dacă se pierd informațiile din REVISAL, inspectoratul teritorial de muncă furnizează registrul în format hârtie pentru companiile cu mai puțin de 50 de angajați, iar aceste informații trebuie reintroduse apoi manual.

Ce schimbări aduce REGES-Online în sistemul de gestionare a salariaților

Toate operațiunile vor fi realizate printr-un portal web securizat, iar la date vor avea acces extins, în timp real, Inspecția Muncii, angajatorii, salariații și autoritățile competente.

Baza de date va fi interoperabilă cu alte baze de date naționale - de exemplu cu cea a Inspectoratului General pentru Imigrări sau Oficiul Național al Registrului Comerțului. Dar aduce și noi reglementări:

  • obligativitatea angajatorilor de a transmite datele despre noii salariați cel târziu în ziua anterioară începerii activității;
  • angajatorii trebuie să introducă în sistem toate modificările, suspendările și încetările raporturilor de muncă (inclusiv detașări și transferuri), salarii, sporuri, în termenul reglementat;
  • obligativitatea angajatorilor de a transmite suspendările contractelor individuale de muncă, inclusiv cele cauzate de concedii medicale, absențe nemotivate, cazuri de forță majoră;
  • creșterea disciplinei în transmiterea datelor și reducerea abuzurilor legate de înregistrările retroactive, prin introducerea unor termene stricte pentru raportarea datelor. În cazul întârzierilor se aplică sancțiuni.
Ce avantaje aduce noua platformă - informații de la Ministerul Muncii.
Ce avantaje aduce noua platformă - informații de la Ministerul Muncii.

„Facem un pas major în digitalizarea gestionării relațiilor de muncă în România”, a declarat a declarat ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Potrivit ministrului, înregistrarea informațiilor din contractul de muncă va fi complet digitalizată, printr-un sistem informatic nou, care „va permite accesul online la datele actualizate privind relația de muncă și face acest proces mai simplu și mai eficient”.

„REGES Online va înlocui vechiul sistem, care era depășit raportat la volumul de informații aferente relației de muncă, complexitatea acestora și evoluția tehnologiei”, a mai spus ministrul.

Cine a implementat noul REGES Online

Finanțarea implementării noii platforme și achiziția infrastructurii necesare a fost finanțată din fondurile Planului Național de Redresare și Reziliență al României, prin Inspecția Muncii, în cadrul proiectului „Reforma Evidenței și Monitorizării Relațiilor de Muncă”.

Licitația pentru achiziția de servicii, în valoare de 53,5 milioane de lei, a fost lansată în decembrie 2023, iar contractul a fost atribuit în noiembrie 2024.

Câștigătoare a fost desemnată asocierea dintre Vodafone România și Maguay Computers.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG