Linkuri accesibilitate

3 minute | Război la Marea Neagră? Polonia și imigranții ilegali, păduri tăiate ilegal se plimbă cu Mocănița


Nava sub pavilion Palau, Sukru Okan, a fost supusă unui foc de avertisment din partea marinei ruse. În fotografie, momentul în care nava trece prin Strâmtoarea Bosfor către Marea Neagră.

O nava militară rusă a tras focuri de avertisment asupra unui vas comercial pe Marea Neagră. Atacuri noi asupra Odesei au dus la rănirea a trei persoane. În România, pădurile tăiate se plimbă cu Mocănița, veștile estivale de pe litoralul românesc nu sunt încurajatoare.

Bun găsit!

Iată principalele știri:

 • O familie de patru persoane a fost ucisă de bombardamentele artileriei rusești asupra regiunii Herson din sudul Ucrainei. Noi atacuri asupra Odesei.
 • Ucraina caută cu disperare ajutor occidental pentru deminarea frontului.
 • Alte trei dosare penale au fost deschise în cazul azilelor din Vâlcea.

Război pe Marea Neagră?

Focurile de avertisment trase de forțele navale ruse asupra unei nave comerciale pe Marea Neagră determină jurnaliștii de la Reuters să se întrebe: Marea Neagră e în război? Este primul incident de acest fel, observă Bloomberg, după ce Rusia a ieșit din acordul cerealelor la Marea Neagră.

O navă de război rusă a tras focuri de avertisment asupra unei nave de marfă care se îndrepta spre Ucraina, descrie CNN ce s-a întâmplat. Până la urmă, militarii ruși au inspectat nava pentru mărfuri „interzise”, nu au găsit nimic și au lăsat-o să continue ruta.

Deminarea câmpurilor de luptă este cea mai mare dificultate în calea contraofensivei ucrainene.
Deminarea câmpurilor de luptă este cea mai mare dificultate în calea contraofensivei ucrainene.

Ucraina caută cu disperare ajutor pentru curățarea minelor, spune ministrul ucrainean al Apărării, într-un interviu exclusiv pentru The Guardian. Ministrul afirmă că Ucraina este „cea mai minată țară de pe Pământ" iar soldații săi dezgroapă cinci mine pentru fiecare metru pătrat în unele locuri.

Din multe privințe, războiul din Ucraina seamănă cu Primul Război Mondial, notează Washington Post, în ciuda armelor avansate folosite. Soldații stau ghemuiți în apărarea tranșee, înconjurați de un teren bombardat care seamănă cu un peisaj lunar.

Într-o relatare tulburătoare, cotidianul american pare să aducă argumente suplimentare pentru comparația cu ororile Primului Război Mondial. Mercenarii ruși l-au capturat pe Ilia Mihalciuk lângă Bahmut, i-au amputat brațele într-un subsol întunecat și l-au supus unui abuz psihologic inuman.

Cea mai fierbinte pădure din lume

Cu trupele Wagner bântuind pădurile de la granița dintre Polonia și Belarus, se apropie o campanie electorală încinsă în Polonia, scrie Foreign Policy. Premierul Mateusz Morawiecki spune că mercenarii Wagner ajută imigranții ilegali într-o formă de „război hibrid".

Familii de migranți din Siria și Irak în spatele unui gard de frontieră de la granița polono-belarusă, nu departe de Białowieza.
Familii de migranți din Siria și Irak în spatele unui gard de frontieră de la granița polono-belarusă, nu departe de Białowieza.


AP amintește că guvernul polonez plănuiește un referendum pentru a întreba dacă alegătorii doresc „mii de imigranți ilegali din Orientul Mijlociu și Africa". Iar Euronews detaliază felul în care referendumul este și un nou atac la UE, de data asta în domeniul politicii de imigrație.

Politico relatează despre ancheta procurorului UE în Bulgaria legată de deturnarea de fonduri UE în proiecte care implică căi ferate și eficiență energetică. Parchetul European (EPPO) a percheziționat 28 de locuințe și birouri în timp ce primarul unui mic oraș a fost arestat miercuri.

Păduri tăiate ilegal se plimbă cu Mocănița

Scandalul centrelor de îngrijire din România scoate în evidență abuzurile „inumane și degradante", scrie Euronews. Subiectul „azilelor groazei” e actualizat cu ultimul episod al centrului de îngrijire de la Bărdești, Mureș, unde mai multe persoane trăiau în condiții subumane.

Libertatea scrie, la rândul său, despre alte trei dosare penale deschise în azilele din Vâlcea, potrivit surselor ziarului. Printre acestea e și cazul unui pacient îngropat înainte de controale, „pe repede-înainte, fără autopsie, cu excavatorul”.

În pădurile din Maramureș, s-au tăiat, după 1990, 8.000 de hectare de pădure.
În pădurile din Maramureș, s-au tăiat, după 1990, 8.000 de hectare de pădure.

De groază este și ce se întâmplă în pădurile Maramureșului. O investigație Europa Liberă arată cum s-au tăiat, după 1990, 8.000 de hectare de pădure și ce rol joacă pitoreasca Mocăniță în toată afacerea tăierilor ilegale.

E perioadă de concedii și minivacanțe și traficul către destinații e mai aglomerat decât de obicei. Se conduce în continuare periculos, iar consecințele pot foarte grave, chiar mortale.

Iar odată ajunși la mare, turiștii descoperă plaje pustii și arii protejate bătute vânturi, valuri și mormane de plastic. Asta în timp ce locurile mai populate, cum e Satul de Vacanță din Mamaia, sunt îngropate în „bâlci, kitsch și mici”, scrie G4media.

Alte știri:

 • Guvernatorul din Hawaii ordonă revizuirea măsurilor de prevenire în urma incendiilor devastatoare din Maui care au ucis peste 90 de persoane. - NPR
 • Guvernul militar al Nigerului a promis să-l urmărească penal pe Mohamed Bazoum, președintele demis, pentru „înaltă trădare". – The Economist
 • Moartea pe Marea Mediterană a migranților și refugiaților este o „rană deschisă asupra umanității noastre", a declarat Papa Francisc. – ANSA

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune!
Adrian

 • 16x9 Image

  Adrian Ardelean

  S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG