Bun găsit!
Iată principalele știri:
- Rusia crește masiv dobânda de referință de la 8,5% la 12% pe fondul devalorizării puternice a rublei.
- Peste un milion de oameni au fugit din războiului din Sudan pentru că nu mai au alimente și suferă grav de pe urma lipsei de asistență medicală, anunță ONU.
- Pe 16 august începe sesiunea de toamnă a bacalaureatului, cu proba la Limba si Literatura Română. Este primul examen național cu evaluare complet digitalizată.
Ucrainenii suferă
Washington Post scrie un articol dur despre rănile provocate de mine care îi bântuie pe medicii din Ucraina. Câștigurile obținute cu greu de armata Ucrainei în contraofensivă vin cu prețul unor groaznice răni debilitante. În plus, sute de civili au fost răniți de mine, iar terenurile agricole fertile au devenit inutilizabile. Experții spun că va dura decenii pentru a curăța țara de mine.
New York Times scrie un reportaj despre criza psihicului rănit al ucrainenilor, pe lângă cea a corpurile frânte. Epuizați fizic și mental, unii soldați au atacuri de panică și flashback-uri. Toți sunt epuizați și unii se gândesc chiar la sinucidere, scrie publicația americană.
În acest timp, fermierii din prima linie a Ucrainei lucrează sub tirul rachetelor rusești și vând producția la prețuri derizorii, arată un reportaj Reuters, după ce Rusia a ieșit din acordul cerealelor la Marea Neagră.
De cealaltă parte, băncile britanice evită companiile care fac afaceri cu Ucraina, titrează Politico. Băncile închid cu forța conturile firmelor britanice care fac comerț cu omologii ucraineni din cauza riscurilor legate de sancțiuni și spălarea banilor. Aceste practici afectează direct sprijinul economic oferit Ucrainei, devastată de război.
O investigație BBC dezvăluie cum prizonieri ucraineni spun că au fost supuși torturii, inclusiv bătăi frecvente și șocuri electrice, în timp ce se aflau într-un centru de detenție din sud-vestul Rusiei. Mărturiile foștilor prizonieri descriu acte sistematice de violență extremă.
SUA cer Iranului să nu mai vândă drone Rusiei, relatează Financial Times. Washingtonul presează Iranul să nu mai vândă drone militare Rusiei, ca parte a discuțiilor privind o „înțelegere nescrisă" care să dezamorseze tensiunile dintre cele două țări.
Polonia face o demonstrație de forță militară
Polonia a organizat marți cea mai mare paradă militară din ultimele decenii, pe măsură ce influența sa în Europa crește, scrie CNN. Deutsche Welle interpretează parada ca pe un mesaj de descurajare militară către Rusia, dar și pentru electoratul polonez, în perioada premergătoare alegerilor din această toamnă.
Mai ales că nu se anunță a fi o campanie electorală ușoară pentru partidul aflat la putere. The Economist scrie că extrema dreaptă poloneză ar putea decide formarea noului guvern.
Sondajele din iulie au arătat că partidul de extremă dreapta „Confederația”, și-a dublat sprijinul în acest an și a ajuns la 15%. Oricare dintre cele două partide mai mari, Lege și Justiție și Platforma Civică, vor avea probabil nevoie de sprijinul Confederației pentru formarea guvernului.
SUA se îndepărtează de cel mai mare partener științific al său, China, într-un moment precar, relatează Wall Street Journal. Întreruperea legăturilor de cercetare cu China amenință progresul american în domenii critice, avertizează unii oameni de știință în timp ce oficialii de la Washington se tem că China ar putea obține un avantaj militar și de securitate din cooperarea științifică.
În același timp, un studiu americano-australian, citat de Le Monde, arată că cercetătorii care nu vorbesc limba engleză au un dezavantaj semnificativ în publicațiile științifice. Este un cost ridicat pentru cariera lor, dar și pentru inovație, scrie cotidianul francez.
Fundația Soros va pune capăt majorității operațiunilor UE într-o „schimbare radicală", anunță Bloomberg. Organizația filantropică anunță că își mută atenția către alte zone ale lumii, în condițiile în care „instituțiile și guvernele UE alocă deja resurse semnificative pentru drepturile omului, libertate și pluralism".
Un sistem fără portițe și excepții fiscale
La 16 ani, o tânără din București știe deja ce înseamnă consumul de cocaină sau heroină, scrie Europa Liberă. Cezar Amariei a discutat cu mama adolescentei despre cum a căzut fata ei, la numai 12 ani, în capcana stupefiantelor, ce înseamnă asta pentru o mamă și ce fac autoritățile ca să ajute.
Spitalele mai au bani doar de salarii, scrie defapt.ro. La Institutul Marius Nasta, secția de Terapie Intensivă nu mai are medicamente esențiale, iar banii pentru bolnavii de cancer s-au terminat. Asta în timp ce Ministerul Transporturilor, notează Europa Liberă, caută proprietar pentru 15 spitale și 22 de ambulatorii în valoare imobiliară de sute de milioane de euro.
Consiliul Fiscal avertizează guvernul că veniturile bugetare au ajuns „inadmisibil de jos”, relatează Hotnews și că portițele și excepțiile fiscale ar trebui să dispară complet.
Iar Libertatea analizează aplicația lansată de partidul AUR prin care formațiunea adună bani frumoși, dar și valoroase date personale ale simpatizanților.
Alte știri:
- Mercenarii Wagner schimbă tranșeele ucrainene pentru resursele naturale din Africa. - El Pais
- Cabinetul german urmează să aprobe planurile de liberalizare a canabisului. – Euronews
- Noua Zeelandă a renunțat complet la restricțiile anti-Covid, punând capăt astfel uneia dintre cele mai stricte politici pandemice din lume. - CNN
Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.
Toate cele bune!
Adrian