Linkuri accesibilitate

3 minute | Mariupolul nu crede în ultimatumuri, China are Covid din nou și turismul românesc în doliu


Doi oameni din Borodyanka cară un sicriu pentru a-și înmormânta o rudă, 3 martie 2022. Orășelul din apropiere de Kiev a fost puternic bombardat de armata Rusiei.
Doi oameni din Borodyanka cară un sicriu pentru a-și înmormânta o rudă, 3 martie 2022. Orășelul din apropiere de Kiev a fost puternic bombardat de armata Rusiei.

Ucraina a ignorat încă un ultimatum dat de Rusia, de predare a orașului asediat Mariupol. Economia chineză dă semne că se îmbolnăvește din cauza carantinei Covid în zeci de orașe. România s-a prezentat la un târg de turism cu câteva fotografii de pe Internet.

Bun găsit,

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Luptătorii ucraineni din Mariupol au respins încă un ultimatum dat de Rusia și spun că vor lupta „până la capăt”. Și președintele ucrainean este hotărât să nu renunțe la vreo bucată de pământ.
  • China a înregistrat la începutul anului o creștere ușor peste așteptări, dar 40% din economie este în carantină și previziunile economice nu arată deloc bine.
  • România se face de râs la un târg de turism din Statele Unite, după ce câteva fotografii generice de pe Internet cu atracțiile turistice din țară au fost agățate pe o pânză neagră.

UE vrea să ofere Ucrainei tot ce are nevoie

Volodimir Zelenski spune într-un interviu pentru CNN că Ucraina nu este dispusă să renunțe la vreo palmă de pământ din estul țării pentru a pune capăt războiului, deoarece „această bătălie poate influența întregul război”, în timp ce ultimatumul dat de Rusia a fost ignorat de puținii soldați ucraineni care mai apără Mariupolul. „Vom lupta până la capăt”, spun ei, după cum notează The Guardian.

În aceste condiții, trupele rusești spun că vor închide și puținele căi de acces care mai erau folosite ale orașului-port, începând de luni, iar localnicii vor avea nevoie de permise ca să circule pe străzi, printre ruine, și vor fi „filtrați”, susțin politicienii ucraineni locali citați de CNN.

Câțiva locuitori ai Mariupolului trec pe lângă cadavrele unor persoane, pe o stradă din orașul asediat de la începutul invaziei ruse, 17 aprilie 2022.
Câțiva locuitori ai Mariupolului trec pe lângă cadavrele unor persoane, pe o stradă din orașul asediat de la începutul invaziei ruse, 17 aprilie 2022.

Realitatea este însă și mai dură decât pare, o analiză a Institutului pentru Studierea Războiului arată că cel mai probabil soldații ruși au capturat portul Mariupol, reducând rezistența ucraineană organizată la uzina Azovstal din estul orașului asediat.

BBC prezintă poveștilor unor vârstnici din estul Ucrainei și ezitarea lor de a-și părăsi casele în ciuda atrocităților pe care le pot întâmpina, așa cum s-a văzut la Bucea, în apropiere de Kiev.

Aceste atrocități au fost analizate de The New York Times, care explică faptul că ele își au rădăcinile în armata rusă prin două forme distincte, cunoscute de cei care au văzut-o în acțiune în alte zone: violență programată prin bombe și rachete, apoi cruzimea unităților individuale și a soldaților săi.

Se pare că liderii UE au înțeles cu cine au de-a face pentru că președinta Comisiei Europene a îndemnat, duminică, țările UE să aprovizioneze „rapid” Ucraina cu orice fel de armament posibil.

„Nu fac distincție între armamentul greu și ușor. Ucraina trebuie să primească tot ceea ce are nevoie pentru a se apăra”, a spus Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru Bild.

Aceeași determinare o arată și Ucraina, care a anunțat că a completat chestionarul care constituie punctul de plecare pentru ca Uniunea Europeană să decidă cu privire la aderarea țării, la zece zile după ce șefa Comisiei Europene l-a înmânat Kievului, arată Euractiv.

De asemenea, Ucraina a cerut naţiunilor G7 un sprijin financiar de 50 de miliarde de dolari, potrivit News.ro.

Un desen animat de succes din perioada sovietică a fost cenzurat în Rusia, deoarece personajele explicau că litera Z este simbol fascist, scrie Digi24, iar din Europa Liberă puteți afla cum ascunde propaganda rusă eșecurile de pe front.

Pericolul nebăgat în seamă

Economia Chinei a crescut cu 4,8% în primul trimestru din 2022, dar CNN relatează că țara s-ar putea confrunta cu mari probleme din cauza carantinei instituite în zeci de mari orașe.

Postul american de televiziune prezintă în acest context „cel mai mare risc pentru economia globală despre care nimeni nu vorbește”: aproape 400 de milioane de oameni din 45 de orașe din China sunt închise total sau parțial. Împreună, aceste orașe reprezintă 40%, sau 7.200 de miliarde de dolari, din produsul intern brut anual al celei de-a doua economii din lume.

Ofițeri de poliție în costume de protecție pe străzile din Shanghai, China, 28 martie 2022.
Ofițeri de poliție în costume de protecție pe străzile din Shanghai, China, 28 martie 2022.

„Este posibil ca piețele globale să subestimeze încă impactul, deoarece o mare parte din atenție rămâne concentrată pe conflictul ruso-ucrainean și pe majorările de dobândă ale Rezervei Federale americane”, explică un analist economic.

Bloomberg relatează astfel că politica „zero cazuri de Covid” a devenit un obstacol pentru Xi Jinping, deoarece a supraevaluat sistemul de control al bolilor bazat pe supraveghere și a subestimat virusul care își schimbă forma.

Concluzia este că rezultatul acestei măsuri este un dezastru economic și rămâne de văzut dacă va fi și o criză politică.

România văzută prin poze decupate

Presa de la București a relatat în weekend despre maniera cel puțin rușinoasă a modului în care s-a prezentat România, la finalul lunii martie, la un târg de turism din New York: câteva fotografii A4 prinse pe o pânză neagră, scrie Hotnews, care precizează că Ministerul Turismului a plătit 7.990 de dolari.

Cristi Dimitriu, expert în comunicare, atrage atenția în același articol că și „virgula din text se simte stingheră și nu stă lângă România”.

Șase oficiali s-au înghesuit într-o poză de grup în fața panoului negru pe care au fost agățate câteva fotografii cu atracțiile turistice ale României, la Târgul Internațional de Turism „The Travel & Adventure Show” din New York, 19-20 martie 2022.
Șase oficiali s-au înghesuit într-o poză de grup în fața panoului negru pe care au fost agățate câteva fotografii cu atracțiile turistice ale României, la Târgul Internațional de Turism „The Travel & Adventure Show” din New York, 19-20 martie 2022.

Autoritățile se scuză și spun că decorul negru a fost oferit de organizatori, însă imaginea de ansamblu arată ca o metaforă a turismului românesc: câteva pete de culoare pe un fond negru, ca de doliu.

Libertatea a preluat o reacție a lui Charlie Ottley, realizatorul documentarului Wild Carpathia, care a spus că în materie de turism România „face în continuare aceste greșeli oribile”. Despre cei aproape 8.000 de dolari cheltuiți, el spune: „Nu știu cât din acești bani au fost investiți în standul în sine, dar în mod clar nu foarte mult”.

Pe site-ul G4Media puteți vedea cum arătau standurile altor state la Târgul de Turism de la New York.

Alte știri importante pe scurt:

  • PSD, PNL și UDMR vor să ridice pragurile pentru achizițiile fără licitație, de la 135.060 lei cât este în prezent la 500.000 de lei, scrie G4Media. De asemenea, Curtea de Conturi va fi exclusă de la constatarea contravențiilor, care va fi înlocuită de Agenția Națională pentru Achiziții Publice, a cărei șefă va fi fosta mână dreaptă a lui Dan Tudorache, primarul din dosarul „Diamantelor”.
  • Marine Le Pen este acuzată de deturnare de fonduri, a anunțat Procuratura din Paris după ce a primit un raport din partea OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă), scrie Le Monde. Turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care candidata de extremă dreaptă îl va înfrunta pe actualul președinte Emmanuel Macron, va avea loc în 24 aprilie.
  • În Suedia au avut loc proteste violente în ultimele patru zile, după ce un extremist cu cetățenie suedeză și daneză amenință că arde în public exemplare ale Coranului, cartea sfântă a musulmanilor, în mai multe orașe ale țării, relatează BBC.

Nu uitați că ne puteți scrie la treiminute@rferl.org.

Vă urez o săptămână cât mai împlinită,

George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG