Linkuri accesibilitate

3 minute | Un soldat SUA a fugit în Coreea de Nord, cu căldura mare nu e de glumă. Loteria Romană e digitală, dar nu are platformă


Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, spune că soldatul SUA care a trecut în Corea de Nord a făcut-o „intenționat și fără autorizație".

Valurile de căldură la nivel global încep să creeze probleme de sănătate publică. În ciuda sancțiunilor, Rusia reușește să importe produse cu utilizare militară. Ungurii se organizează pe Facebook ca să vină la cumpărături în România.

Bine v-am regăsit,

Iată principalele știri:

 • Rusia a atacat puternic Odesa, a doua noapte consecutiv, ca represalii pentru atacul asupra podului Kerci.
 • Armata SUA investighează trecerea neautorizată a unui soldat american în Coreea de Nord.
 • Guvernul României se străduiește să nu piardă bani europeni, în condițiile în care deficitul bugetar va fi probabil mai mare decât cel negociat cu Comisia Europeană.

Un soldat american a fugit în Coreea de Nord

Armata americană se străduiește să afle ce s-a întâmplat cu soldatul american care a trecut neautorizat granița în Coreea de Nord, scrie Reuters. Situația aruncă Washingtonul într-o nouă criză cu Phenianul.

Armata SUA l-a identificat pe militar ca fiind soldatul Travis T. King, potrivit BBC. Acesta s-a alăturat armatei în 2021 și era cercetat disciplinar. King a trecut marți în Coreea de Nord „intenționat și fără autorizație", a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

Rusia a atacat Odesa pentru a doua noapte consecutiv, informează CNN. Atacul vine după ce forțele ruse au lansat și marți lovituri aeriene asupra orașului port de la Marea Neagră, ca represalii pentru atacul Kievului asupra podului Kerci.

Localnicii îndepărtează molozul după ce un bloc de apartamente a fost avariat în timpul atacurilor rusești cu rachete și drone asupra Odesei.
Localnicii îndepărtează molozul după ce un bloc de apartamente a fost avariat în timpul atacurilor rusești cu rachete și drone asupra Odesei.


The Guardian scrie, în schimb, despre un incendiu de la o bază militară rusească de antrenament din Crimeea, care a impus evacuarea a 2.000 de persoane din regiune.

Canale de Telegram din Rusia conectate Serviciilor de securitate rusești, au transmis că incendiul ar fi avut loc la un depozit de muniție, ca urmare a unui atac lansat peste noapte de armata Ucrainei.

Dezertorii ruși continuă să fugă în străinătate, titrează Deutsche Welle, care adaugă că numărul rușilor care fug de armată este în creștere, ajungând la mii de persoane.

Washington Post arată cum ajung în Rusia drone chinezești și electronice germane, prin Kârgâstan, în ciuda sancțiunilor internaționale.

Pe de altă parte, în Rusia, scrie Financial Times, oligarhii de la Kremlin și acoliții lui Putin au pus ochii pe activele Carlsberg și Danone, după ce Moscova a preluat controlul asupra filialelor rusești ale celor două companii.

Căldura excesivă dăunează grav sănătății

Valurile de căldură care pârjolesc părți din Europa, Asia și Statele Unite s-au intensificat, scrie Reuters, care citează Organizația Meteorologică Mondială. Organizația atrage atenția că valul de căldură din Europa se va intensifica și va crește riscul de decese în această săptămână.

The Guardian relatează despre creșterea masivă a numărului de pacienți din secțiile de urgență ale spitalelor italiene, în condițiile în care temperaturile la Roma au atins aproape 42 de grade Celsius.

Când vine vorba de căldură, corpul uman este remarcabil de rezistent, însă problema apare când crește umiditatea.
Când vine vorba de căldură, corpul uman este remarcabil de rezistent, însă problema apare când crește umiditatea.

Ce modificări produce căldura extremă în corpul uman arată un articol multimedia explicativ de la WP. Când vine vorba de căldură, corpul uman este remarcabil de rezistent, însă problema apare când crește umiditatea.

The Wall Street Journal publică un lung articol explicativ prin care explică mecanismele climatice care au dus la una dintre cele mai fierbinți veri din ultimii ani.

Trecutul colonial a invadat summitul latino-american al UE, titrează Politico. În timp ce liderii europeni doresc să reducă tensiunile geopolitice, omologii lor din America Latină solicită compensații pentru nedreptățile din trecut.

Pe același subiect, Bloomberg scrie despre eforturile serioase pe care liderii celor două blocuri le-au făcut pentru o declarație comună critică la adresa invaziei Rusiei în Ucraina.

Iar Euronews scrie despre legea aprobată în Ungaria care revocă statutul profesorilor ca angajați publici și crește numărul orelor de lucru săptămânale. Profesorii critică intenția guvernului de la Budapesta de a-și subordona sistemul de învățământ.

Loteria Română e digitală, dar nu are platformă

Un general SRI, Anton Rog, spune potrivit G4Media, că serviciul poate închide site-uri și poate lua mandate pe siguranță națională dacă un partid, precum AUR, vrea să câștige alegerile prin acțiuni hibride. Mai mult, continuă Europa Liberă să îl citeze pe generalul SRI, serviciile secrete rusești au atacat cibernetic România.

Loteria Română intră în era digitală, scrie Europa Liberă. Problema e că Loteria nu are platformă proprie, ci a încheiat un parteneriat cu un terț, amparcat.ro, care vinde online bilete în schimbul unui comision secret.

Premierul Marcel Ciolacu cere oficialilo europeni o renegociere a țintei de deficit de 4,4% din PIB. (Libertatea)
Premierul Marcel Ciolacu cere oficialilo europeni o renegociere a țintei de deficit de 4,4% din PIB. (Libertatea)

Libertatea scrie despre negocieri contra cronometru în coaliție, ca să nu fie pierduți banii europeni. Premierul Marcel Ciolacu i-ar fi informat pe oficialii europeni că va aplica măsuri economice de austeritate pentru reducerea deficitului, dar cere o renegociere a țintei de deficit de 4,4% din PIB.

Iar Adevărul scrie că ungurii se organizează în grupuri pe Facebook pentru a face cumpărături în România, din cauză că în Ungaria produsele alimente sunt raționalizate, iar prețurile sunt mai mari decât peste graniță.

Alte știri:

 • Cel mai puternic pașaport din lume pentru 2023 este al cetățenilor din Singapore, care pot vizita fără viză 193 de destinații din 227, din întreaga lume. - CNN
 • Poliția din Nevada a percheziționat o locuință din apropierea orașului Las Vegas, în dosarul nerezolvat al uciderii rapperului Tupac Shakur. - BBC
 • Microsoft a anunțat că va percepe 30 de dolari pe lună pentru facilitățile de Inteligență Artificială din software-ul său de productivitate. – The Economist

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Toate cele bune,
Adrian

 • 16x9 Image

  Adrian Ardelean

  S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG