Linkuri accesibilitate

3 minute | Racheta-mesaj a „bancherului” Putin și cine i-a convins pe francezi în dezbatere. România ar putea trimite arme în Ucraina


Președintele francez Emmanuel Macron și candidata a partidului francez de extremă-dreapta Rassemblement National, Marine Le Pen, în Saint-Denis, la nord de Paris, 20 aprilie 2022.
Președintele francez Emmanuel Macron și candidata a partidului francez de extremă-dreapta Rassemblement National, Marine Le Pen, în Saint-Denis, la nord de Paris, 20 aprilie 2022.

Ucraina propune negocieri la Mariupol, în încercarea de a salva oamenii asediați în uzina Azovstal. Testul rachetei „Satan 2”, și nu numai, arată cât de izolat este Putin. Alegerile prezidențiale din Franța au intrat în linie dreaptă.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Negociatorii ucraineni se arată hotărâți să poarte discuții la Mariupol. Volodimir Zelenski a declarat că aproximativ 1.000 de civili sunt blocați în uzina siderurgică Azovstal împreună cu ultimii luptători ucraineni.
  • Emmanuel Macron și Marine Le Pen s-au confruntat într-o dezbatere de două ore și jumătate, înaintea alegerilor prezidențiale franceze din 24 aprilie.
  • Ministerul Apărării Naționale a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență care ar permite României să doneze armament și muniție Ucrainei.

Câtă susținere mai are Putin?

Ucraina a propus Rusiei o „sesiune specială de negocieri” în orașul asediat Mariupol, pentru a-i salva pe cei circa o mie de „civili şi militari” din uzina Azovstal, după ce președintele Zelenski a afirmat că nu știe nimic despre documentul cu revendicările de pace pe care Kremlinul susţine că l-a înmânat Kievului.

Pe site-ul Europa Liberă puteți vedea cum arată uzina Azovstal, ultima rezistență ucraineană din orașul asediat, și locul în care se va purta ultima bătălie pentru Mariupol.

Un fum gros se ridică deasupra uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol. Imaginile au fost surprinse cu o dronă și postate pe rețelele de socializare.
Un fum gros se ridică deasupra uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol. Imaginile au fost surprinse cu o dronă și postate pe rețelele de socializare.

În același timp, Ucraina lucrează în culise pentru a-i convinge pe aliații occidentali să transfere transporturile de gaze naturale ale Rusiei de la gazoductul Nord Stream 1 către conducta ucraineană, sporind influența Kievului în conflict, transmite Reuters citând oficiali din domeniul energiei.

The New York Times scrie despre testarea rachetei „Satan 2” că Rusia este acum atât de izolată de restul lumii încât Vladimir Putin nu vede prea multe dezavantaje în cazul unor acțiuni provocatoare.

Lansarea a fost catalogată de Pentagon ca o „rutină”, dar liderul rus a spus că noua rachetă balistică intercontinentală Sarmat „îi va forța pe toți cei care încearcă să ne amenințe să se gândească de două ori”. „Strategia unui blitzkrieg economic a eșuat.”

Și Bloomberg scrie despre izolarea lui Putin. Cei care formează elita Kremlinului sunt alarmați de prețul tot mai mare al războiului din Ucraina, aceștia temându-se că invazia a fost „o greșeală catastrofală”. Dar tot ei spun că președintele rus nu va ceda și nu este în pericol de a pierde puterea.

Departe de centrul puterii, în școli, elevii ruși vor fi obligați să învețe istorie mult mai devreme, din clasa I, potrivit unui anunț al Ministerului Educației: „Vom face tot ce ne stă în putință pentru ca memoria istorică să fie păstrată”.

Premierul britanic Boris Johnson l-a comparat pe Vladimir Putin cu un crocodil, spunând că nu este optimist că se poate negocia cu liderul rus: „Cum poți să negociezi cu un crocodil când acesta are piciorul tău în fălci, aceasta este dificultatea cu care se confruntă ucrainenii.”

Președintele Băncii Mondiale a avertizat că lumea se confruntă cu o „catastrofă umanitară” din cauza crizei alimentare apărute în urma invaziei ruse în Ucraina. David Malpass a declarat pentru BBC că ar putea exista o creştere „uriaşă” de 37% a preţurilor la alimente.

O femeie plânge în timpul înmormântării unei rude, la cimitirul din Irpin, regiunea Kiev, Ucraina, 17 aprilie 2022.
O femeie plânge în timpul înmormântării unei rude, la cimitirul din Irpin, regiunea Kiev, Ucraina, 17 aprilie 2022.

BBC transmite că Germania exclude o încetare imediată a importurilor de petrol rusesc, ministrul de Externe avansând ca posibil termen finalul anului.

Bild relatează că guvernul de la Berlin a eliminat vehiculele blindate și tancurile de pe o listă pe care producătorii germani de arme se ofereau să o pună la dispoziția Ucrainei, reducând catalogul de la 48 la 24 de pagini, iar din DW citiți „Cum a ajuns Germania ciuca bătăii”.

Italia a semnat un acord cu Angola pentru a crește livrările de gaze naturale. „Nu mai vrem să depindem de gazul rusesc, deoarece dependența economică nu trebuie să devină o supunere politică”, a declarat prim-ministrul italian Mario Draghi, într-un interviu acordat ziarului Corriere della Sera.

Departamentul american al apărării și-a retras afirmația potrivit căreia Ucraina a primit mai multe avioane, afirmând în schimb că au fost livrate doar piese de schimb. Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat că au fost livrate 14 obuziere americane, împreună cu muniția acestora.

În sport, jucătorii ruși și bieloruși au fost excluși din turneul de la Wimbledon.

Ultimele contre în alegeri

Așa cum era de așteptat, principalul subiect în presa franceză a fost dezbaterea dintre „uneori condescendentul” Emmanuel Macron și „pasiva” Marine Le Pen, după cum i-a caracterizat BFMTV. Acest tur doi este o reeditare a „finalei” din 2017, însă sondajele arată o cursă mult mai strânsă.

„O nouă ocazie ratată pentru Marine Le Pen, sufocată de un Emmanuel Macron combativ”, titrează Le Monde după dezbaterea de două ore și jumătate.

Emmanuel Macron și Marine Le Pen, în timpul dezbaterii de miercuri seară.
Emmanuel Macron și Marine Le Pen, în timpul dezbaterii de miercuri seară.

Pe plan intern, punctul culminant al campaniei pentru turul doi a fost scăderea puterii de cumpărare, dar politica externă a fost acaparată de războiul din Ucraina și UE, iar aici președintele francez a avut mai multă muniție împotriva contracandidatei sale.

„Aţi fost, cred, unul din primii politicieni europeni, încă din 2014, care a recunoscut rezultatul anexării Crimeei. De ce aţi făcut-o? Pentru că depindeţi de puterea rusă şi depindeţi de domnul Putin”, a fost acuzația principală a lui Macron.

„Vorbiţi cu bancherul dumneavoastră când vorbiţi despre Rusia, asta e problema”, a mai spus el despre împrumutul de 9 milioane de euro luat în 2017 de partidul liderei de extremă dreapta de la o bancă rusă. Le Pen a răspuns că nu a găsit creditori în Franța, adăugând că singura obligație o are față de achitarea datoriei.

59% dintre cei care au urmărit dezbaterea l-au găsit pe Macron mai convingător, potrivit unui sondaj. Sondajele publicate înainte de dezbatere îl dădeau câștigător cu 56%.

Schimbare de atitudine în România

Aflat miercuri la Oradea, premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre un proiect de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul MApN, prin care ar putea fi trimise arme şi echipament Ucrainei.

„În acest moment, legea este în analiză, în momentul în care ea se va finaliza, vom lua o decizie concretă în acest sens”, a spus premierul român, potrivit News.ro.

De asemenea, Nicolae Ciucă a infirmat zvonurile privind pregătirea soldaţilor ucraineni pe teritoriul României şi faptul că ar exista mercenari români implicaţi în războiul din Ucraina.

Nicolae Ciucă în 2017, când încă activa ca general în Armată. „Nu am experiență în politică nu vreau să par ceva ceea ce nu sunt, dar niciodată nu mă voi lăsa să fiu luat prizonier”, spunea el săptămâna trecută, la alegerea ca președinte PNL.
Nicolae Ciucă în 2017, când încă activa ca general în Armată. „Nu am experiență în politică nu vreau să par ceva ceea ce nu sunt, dar niciodată nu mă voi lăsa să fiu luat prizonier”, spunea el săptămâna trecută, la alegerea ca președinte PNL.

General în rezervă, același Ciucă a evitat să prezinte „elemente specifice” cu privire la războiul din Ucraina, deoarece acum ocupă funcția de prim-ministru iar „oprice declarație de la acest nivel are alte conotații”.

În Iași poate continua o investiție de 70 de milioane de euro la aeroport, după ce oligarhul rus Oleg Deripaska a renunțat la acțiunile de la Strabag SE din Austria, societatea care a câștigat licitația, arată Ziarul de Iași.

Adevărul scrie despre un proiect de lege prin care este netezit drumul pentru noi angajări la stat, de această dată în Autoritatea Electorală Permanentă. Modificările au dus la noi tensiuni între PSD, care promova iniţiativa, şi PNL.

Vă propun și un articol despre controversa rețetelor online și cum sunt puși pe drumuri unii dintre pacienții cu boli cronice al căror tratament constă în medicamente mai scumpe.

Alte știri:

  • Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh britanic, împlinește astăzi 96 de ani. Confruntată cu probleme de sănătate, regina este una dintre cele aproximativ 124.000 de persoane din Marea Britanie cu vârsta cuprinsă între 95 și 99 de ani.
  • După ce Netflix a anunțat că a pierdut abonați pentru prima dată după mai bine de un deceniu, acțiunile companiei de streaming s-au prăbușit cu 35%, în condițiile în care acțiunile companiei scăzuseră deja cu peste 40% de la începutul anului.
  • Australia spune că nu va contesta extrădarea lui Julian Assange, cetățean al acestei țări, și afirmă că are încredere în integritatea sistemului de justiție britanic, care a emis un ordin de extrădare către Statele Unite.

Ne puteți trimite sugestii de subiecte pe adresa de email treiminute@rferl.org.

Pe mâine,

George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG