Linkuri accesibilitate

3 minute | Miza și riscurile contraofensivei Ucrainei, săptămâna dezastruoasă a lui Elon și România are gaz


În vizită la Kiev, șeful NATO, Jens Stoltenberg, spune că locul Ucrainei este în Alianță.
În vizită la Kiev, șeful NATO, Jens Stoltenberg, spune că locul Ucrainei este în Alianță.

Contraofensiva viitoare a Ucrainei ar putea remodela viitorul țării și al Europei. Elon Musk a avut o săptămână foarte încărcată și România nu se teme că va rămâne fără gaz la iarnă.

Bun găsit,

Contraofensiva viitoare a Ucrainei ar putea remodela viitorul țării și al Europei, titrează The Economist. Rezultatul acțiunii va pregăti scena pentru orice viitoare discuții de pace. Riscurile sunt însă foarte mari.

Iată principalele știri:

  • Ministerul apărării de la Moscova spune că un avion de luptă rus a bombardat accidental orașul Belgorod, lângă granița cu Ucraina.
  • Nava spațială a SpaceX, cea mai puternică rachetă construită vreodată, a decolat din sudul Texasului, dar a explodat în aer, la câteva minute după lansare.
  • România are gaze pentru iarnă din producția internă.

Ucraina în NATO, dar nu e momentul

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, vizitează Kievul și spune că „locul potrivit” al Ucrainei este în alianță. În replică, potrivit DW, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, declară că intrarea Ucrainei în NATO nu poate fi discutată serios în timp ce războiul e în desfășurare.

Președintele Volodimir Zelenski cere insistent ajutor militar de la aliați și i-a solicitat lui Jens Stoltenberg, potrivit Euronews, să insiste la NATO pentru mai mult sprijin militar, înainte de întâlnirea Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei, la Ramstein.

În altă ordine de idei, documente văzute de Washington Post arată că Ucraina a insistat să apere Bahmutul, în ciuda avertismentelor SUA. Washingtonului a avertizat Kievul, într-un document „top secret”, despre o posibilă încercuire a forțelor Ucrainei în Bahmut și a sugerat Ucrainei să-și reducă pierderile și să părăsească orașul, relatează WP.

De la centrala nucleară Zaporojie muncitorii povestesc publicației The Times despre torturi la care sunt supuși de către trupele rusești. Una dintre cele mai ciudate, mai violente și mai periculoase trăsături ale ocupației rusești este dorința de a exploata resursele industriale ala Ucrainei, remarcă The Times.

Elon Musk a avut o săptămână dezastruoasă

Nava spațială a SpaceX, cea mai puternică rachetă construită vreodată, a decolat de pe o rampă de lansare din sudul Texasului, dar a explodat în aer, anunță CNN și întreaga presă internațională.

Noua rachetă mamut a companiei SpaceX, Starship, a explodat la cteva minute de la lansare.
Noua rachetă mamut a companiei SpaceX, Starship, a explodat la cteva minute de la lansare.

Elon Musk, citat de Wall Street Journal, spune că firma lui a învățat multe din zborul vehiculului spațial și ar putea face o nouă încercare din nou în câteva luni.

Însă The Atlantic afirmă că cel mai vizibil om din lumea tehnologiei a avut o săptămână foarte încărcată. Elon Musk a lansat o rachetă, s-a ocupat de vești proaste la Tesla, a stârnit teama că Inteligența Artificială ar putea pune capăt omenirii și a lansat o schimbare controversată pe Twitter. Prin toate acestea, Musk este o ilustrare a pericolului care apare atunci când tehnologia și ego-ul se întâlnesc, concluzionează The Atlantic.

De cealaltă parte, în ciuda eșecului, Elon Musk este mai aproape de noua sa era spațială, scrie The Economist, pentru că nava spațială Starship de la SpaceX este mult mai avansată decât tot ce are concurența.

China: „cine se joacă cu focul se va arde”

Ministrul de externe al Chinei declară că ambele părți ale strâmtorii Taiwan aparțin Chinei, relatează Reuters. „Cei care se joacă cu focul în Taiwan vor fi în cele din urmă arși”, a spus ministrul , care, adaugă The Guardian, afirmă că Beijingul nu inflamează situația din Ucraina și pledează pentru o soluționare pașnică a disputelor internaționale.

„Cei care se joacă cu focul în Taiwan vor fi în cele din urmă arși”, a spus ministrul chinez de externe, Qin Gang,
„Cei care se joacă cu focul în Taiwan vor fi în cele din urmă arși”, a spus ministrul chinez de externe, Qin Gang,

La rândul său, Financial Times citează un raport de informații american care ar fi trebuit să rămână secret, care arată că China a refuzat o solicitare de arme venită de la grupul Wagner. Solicitarea, formulată la începutul anului 2023, sugera „o oarecare încredere că Beijingul va fi deschis să înarmeze Moscova, depășind alte forme neletale de sprijin oferite de companiile chineze”, scrie FT.

Aceeași publicație scrie despre declarațiile Secretarului Trezoreriei SUA, Janet Yellen, care avertizează că orice efort de decuplare economică de China ar fi „dezastruos”. Yellen a pledat pentru o relație economică „constructivă și echitabilă” între China și SUA pentru că o separare completă a celor două economii ar avea consecințe grave pentru ambele țări și destabilizatoare pentru restul lumii.

Cerealele ucrainene: noua falie politică din Europa

Foreign Policy și NYT publică analize detaliate ale celei mai noi dispute economice din UE, cerealele provenite din Ucraina. FP scrie că grâul a generat o nouă falie în Europa. Țările din Europa de Est sunt furioase, în timp ce Uniunea Europeană se grăbește să-i liniștească pe fermierii est-europeni din Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, țări care au interzis importurile de cereale ucrainene.

La rândul său, New York Times remarcă gradul de complexitate „înnebunitoare” a pieței alimentare globale care face ca, pe de o parte, europenii să se plângă de creșterea prețurilor la alimente, iar de cealaltă parte, fermierii să se plângă de scăderea periculoasă a veniturilor fermierilor.

Inteligența artificială aprinde spiritele

Firmele Big Tech, Amazon, Microsoft și Google, se luptă deja pentru a ocupa o cât mai mare parte din piața Inteligenței Artificiale. Asta face aproape imposibil accesul companiilor mai mici care nu pot oferi aceleași prețuri ca giganții tehnologici, scrie Financial Times.

Firmele Big Tech se luptă pentru un loc cât mai bun pe piața Inteligenței Artificiale
Firmele Big Tech se luptă pentru un loc cât mai bun pe piața Inteligenței Artificiale

Familia fostului pilot de Formula 1, Michael Schumacher, intenționează să dea în judecată o publicație germană care a publicat un interviu fals, cu ilustrații bazate pe inteligență artificială, relatează CNN.

Pe 15 aprilie, Die Aktuelle, un săptămânal din Germania, a publicat pe copertă o poză zâmbitoare a bărbatului de 54 de ani, cu titlul: „Michael Schumacher, primul interviu”. Schumacher nu a mai apărut public de când a suferit o leziune cerebrală într-un accident de schi, în decembrie 2013.

În Sudan violențele nu par să se apropie de final

Peste 330 de persoane au fost ucise în Sudan pe fondul unor zile de violență între armată și o forță paramilitară puternică, arată o actualizare Washington Post.

În capitala Khartoum, inițiativele de încetare a focului eșuează constată NYT. În timp ce generalii luptă pentru putere, locuitorii capitalei sudaneze povestesc cum luptele și violența au distrus spitale, aerodromuri, locuințe și i-a prins pe civili în focul încrucișat.

În Sudan, violențele nu par să se apropie de final
În Sudan, violențele nu par să se apropie de final

Într-un articol exclusiv, CNN scrie despre dovezi că grupul Wagner din Rusia a înarmat Forțele de Sprijin Rapid (RSF) din Sudan cu rachete pentru a le ajuta în lupta împotriva armatei țării. Sursele citate de CNN spun că rachetele sol-aer primite l-au ajutat semnificativ pe liderul paramilitar, Mohamed Hamdan Dagalo, în lupta pentru putere cu generalul Abdel Fattah al-Burhan, conducătorul militar al Sudanului.

România are gaz destul

Directorul Transgaz răspunde avertismentelor Gazprom: România are gaze pentru iarnă din producția internă, titrează Europa Liberă. Replica vine după ce producătorul rus a transmis că Europa va avea dificultăți în a-și reumple depozitele de gaze pentru iarna următoare.

Libertatea.ro publică un protest al peste 300 de redacții, asociații medicale, ONG-uri și personalități civice față de discursul urii de la România TV, în cazul morții ziaristei Iulia Marin. Spotmedia califică prestația România TV ca fiind „cinism sau prostie extreme”.

Într-un editorial, G4Media analizează de ce o reorganizare teritorială a României, care să reducă birocrația și cheltuielile de la buget, este imposibilă: ar lăsa fără clienți marile partide de sistem și ar spulbera baronii locali.

Alte știri:

  • Chile intenționează să își naționalizeze vasta industrie a litiului. Chile este al doilea producător mondial de metal esențial pentru baterii folosite în construcția vehiculelor electrice. – Reuters
  • Ambasadorii din toate cele 27 de țări UE se vor întâlni într-o locație secretă din Anglia, la sfârșitul acestei luni, pentru discuții private despre complicata relație post-Brexit. – Politico
  • Armata israeliană intenționează să testeze luna viitoare la Kiev sistemul său civil de avertizare timpurie, cu scopul de a-l face funcțional până în vară. – Axios

Ne găsiți la Europa Liberă, pe Facebook și Instagram, iar pe mail, la adresa treiminute@rferl.org.

Toate cele bune,
Adrian

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG